Slagen av Martin Beck


Tillhör du dem som tycker att Martin Beck filmerna är våldsamma?

Nu är jag beredd att hålla med. Igår eftermiddag när jag gick vid Slussen i Stockholm påväg till Gamla stan och Riksdagshuset. Då blev jag plötsligt slagen i ansiktet av en kamera.

Grejen var den att jag gick snabbt och tittade mig inte för. Det gjorde inte den kamera man som snabbt vände sig om efter en tagning. Jag blev omtumlad, alla såg frågande ut och frågade hur det stod till. – Inte så bra sa jag och frågade vilka de var. Vi filmar Martin Beck sa någon ur filmteamet.

Låter det allvarligt? Det var det också, nu har jag blåtira till och med. Men det kunde ha varit värre. Jag kunde ju ha svimmat och missat presentationen av alla satsningar som ska göras nästa års budget på kulturområdet.

 

Monica.nu


pålagor för bilisterna

 • ”Allians för Sverige”, som numera är ”allians för Reinfeldt” vill dramatiskt försämra villkoren för landets bilister genom en chockhöjning av trafikskadeförsäkringen. I praktiken handlar det om en extraskatt på bilister! Den borgerliga maktalliansen vill spara 8 miljarder kronor genom att kostnaderna för sjukfall efter trafikolyckor överförs från staten till trafikförsäkringarna. Det betyder i praktiken i genomsnitt en fördubbling av trafikskadeförsäkringspremierna. Detta innebär en privatisering av en fungerande försäkring och bara innebär att bilisten betalar mer än tidigare samtidigt som riskerna sprids mer ojämnt än tidigare. Dessutom räknar man in betydligt större besparingar på detta än vad man kan göra. Förslaget visar att de borgerligas tal om att man är oroad över bilisternas ekonomi bara är tomt prat! Vilken grupp i samhället ska de chockhöja avgifterna för nästa gång?

 • läs mer
  monica.nu


  "bli ett lag" med västsvenska kollegor


   Vi gjorde en mängd uppdrag för att stärka gruppkänslan. PÅ bilden ser du bland annat Claes Wennberg, Roland Andersson, Ann-Sofie Hermansson, Stig-olof Friberg, Hans Olsson, Boris Stål och mig som försöker gå igenom ett rep som har tre knutar. Men vi fixade det, bland annat för att Roland Andersson var så haj på att lösa uppgiften 


  ZOZO

  Igår kväll var jag på Bio för att se Josef Fares senaste film. I en fylld biosalong fick vi följa ZOZOs liv och vägen från bomberna i Beirut. De som förväntats sig komedi och skratt som i Kopps och Jalla!Jalla! fick gå hem med något annat i hjärtat. Nämligen insikten i hur svårt det är att komma till ett nytt land och förståelsen för att vi bär med oss det vi upplevt och kanske inte alltid handlar utifrån vad som är förväntat. Det går att fly från krig och misär och komma till Sverige. Filmen påminner ganska mycket om mitt liv som hund tycker jag, men att handlingen är förlagd till dels Beirut och till Sverige.

  Idag har jag varit med i en löpartävling, låter det avancerat? Nja någon elit löpare är jag inte.

  Jag ställde upp i motionsklassen på Hagenloppet. Kul grej att springa, med många duktiga löpare, 8 km på Billingen. Tiden? Känner mig faktiskt helt nöjd med 46 minuter…


  Monica.nu


  socialdemokraterna i Västsverige

  Har haft en tvådagars träff där vi diskuterat samarbete, valrörelse och kongress. Vi har också lyssnat och diskuterat med Finansminister Per Nuder om den budget som presenteras på tisdag den 20/9.  Det blev två mycket bra dagar där vi kom fram till att vi vinner valet genom att lyssna och förstå människors vardag och leverera åtgärder mot orättvisor
  Läs mer
  Monica.nu  Varje ansökan ska prövas

  Nej det blev ingen generell flykting amnesti. Många hade satt sitt hopp till reservationen från c, mp. v, kd och fp. Det är starka känslor när flyktingpolitiken diskuteras och många griper de halmstrån som uppstår. Ändå står vi fast vid att varje fall, varje barn, varje flykting måste få sin sak prövad individuellt.
  BRIS, Rädda Barnen, Amnesti, Röda korset är några organisationer som anser att det är rätt.
  Här är ett citat från Rädda barnens pressmeddelande angående dagens beslut:
  ”Debatten inför dagens riksdagsbeslut har kommit att kretsa kring frågan om amnesti, eller nollställning. En flyktingamnesti skulle innebära en stor lindring och lättnad för många barn och familjer som har farit oerhört illa i asylprocessen. Men vi värnar också om alla dem som skulle falla utanför ett sådant beslut. Regeringen och riksdagen måste ta ansvar för att säkerställa en rättssäker prövning av varje enskilt fall”
  Nu måste vi gå vidare med att stärka barnperspektivet ytterligare i den nya processordning som många längtat efter.

  Läs mer
  Monica.nu


  Stark regeringsförklaring och initiativ om E20

  Många har redan dömt ut oss socialdemokrater till att förlora nästa års val.
  De som hört Göran Perssons regeringsförklaring  borde nog tänka om. Det var en mycket stark reforminriktad regeringsförklaring. Med satsning på jobb, företagande, forskning, utbildning, barnfamiljer och miljö.
  Det spel för gallerierna som nu pågår är enligt mitt sätt att se det en strid om ”påvens skägg”.
  Vi kommer att klara detta alldeles utmärkt, det skulle förvåna mig mycket om andra partier röstar nej till dessa satsningar i Riksdagen.  Efter nästa val kommer förhoppningsvis socialdemokraterna vara ett större parti och behöver då inte ta hänsyn till två andra partier med allt vad det innebär av ovisshet i budgetförhandlingar.
  Utöver högtidigheterna med öppnandet av Riksmötet passade jag på att, tillsammans med nya oppositionsrådet i Götene socialdemokraten Madelene Persson, uppvakta infrastrukturminister om E20. Det blev ett mycket bra möte, men det var också väl förberett. Vägverket skickade i slutet på förra veckan ansökan till Regeringen om att få tidigarelägga ombyggnaden av sträckan Holmstad – Lundsbrunn. Götene kommun kan låna pengar för att Vägverket ska kunna börja ombyggnaden av E20, Regionen betalar räntan till kommunen. Ulrica Messing lovade att se till att ansökan behandlas skyndsamt. Det ser vi fram emot.

  läs mer på
  Monica.nu

  Kommunalare, extra riksdagsgrupp och möte med pensionärer från Lidköping

  Idag började min dag med att jag träffade kommunalare från Gullspång. Jag visade dem Riksdagshuset och vi diskuterade mycket om den aktuella politiska situationen. Det gjorde vi också på det extra riksdagsgrupps möte som vi hade med finansminister Per Nuder. Jag kan inte gå in på detaljer om vad som kom upp om budgetförhandlingarna för det är inte meningen att förslagen ska ”sippra” ut i förväg. Men det har väl inte undgått någon att det kommer att bli en mycket reformtung budget med satsningar på jobb, jobb och jobb, Företagande, skattelättnader, barnbidrag, grönskatteväxling m.m. En framåtsyftande budget som ändå inte äventyrar statens ekonomi. Kan det bli bättre? Ja, det skulle vara att den går igenom också. Natten får avgöra om vi även fortsättningsvis ska ha individuell prövning av de som kommer hit som flyktingar eller hur det blir. En sak är säker, det behövs snabbare besked för alla som söker asyl och uppehållstillstånd i Sverige.

   

  Läs mer på

  Monica.nu


  Anna Lindh

  Idag är det två år sedan det fruktansvärda beskedet nådde oss. Att Anna Lindh dött, mördats, tagits ifrån oss. Det blev mörkrets dag i mångdubbelbemärkelse. Ändå ska vi försöka hylla henens minns så ljust som möjligt eftersom hon var så ljus och stark.

  Hon kunde sätta ord på orättvisor; ”sexhandeln med kvinnor och barn är en av vår tids grövsta kränkningar av de mänskliga rättigheterna” sa hon och synlig gjorde de brott som skett utan att någon brytt sig. 11 september var en mörk dag och även innan Anna mördandets. Hon satte ord även på terrorist bekämpningen , som blev resultatet av attacken i USA.

  ”Om vi låter kampen mot terrorism överordnas de mänskliga rättigheterna, är det vi som förlorar och terroristerna som vinner”

  Inför denna årsdag har en ny bok tagits fram som handlar om kriget i Palestina/Israel. Där finns skammens mur, Anna Lindh var oerhört tydlig även i den striden som tyvärr pågår fortfarande även om ockupanter har fått lämna det land som de olovligt tagit i besittning.

  Vi andra kan och måste fortsätta i Anna Lindhs anda och engagemang, det är då vi kan komma tillrätta med orättvisor och förtryck. Att citera Anna är ett sätt att hedra henne, det finns fler sätt. Så sätt igång, engagera dig, bry dig, påverka

   

  Läs mer på

  Monica.nu


  möte med Barrot

  eu-kommissonär


  EU-kommissionären för transportfrågor besökte Sverige, jag träffade honom


  Vice ordförande i EU-kommissionen med ansvar för transportfrågor, Jacques Barrothar besökte Sverige i två dagar. Det är hans första besök i ett nordiskt EU-land.
  Trafikutskottet mötte Barrothar och diskuterade utvecklingen av EU:s transportpolitik och åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten.
  I Just trafiksäkerheten har vi mycket att bidra med från våra erfarenheter i Sverige. Han fick bland annat blåsa i ett alkolås, men trafiksäkerhet handlar om mycket mer inte minst den personliga inställningen dvs attityden när du kör påverkar oerhört mycket.  Vi tog också upp järnvägstrafikens utveckling, den internationella flygtrafikens reglering och utbyggnaden av de s.k. transeuropeiska nätverken för vägar, järnvägar och sjöfart.
  Dessutom påpekade vi vikten av att vi i Norden borde få stöd och hjälp med isbrytning.

  I svetsartagen

  I svetsartagen


  Lärt mig svetsa på Furhoffs

  Gert och jag i svetsartagen

   

  - På med skyddshjälmen och handskarna för nu ska du få lära dig svetsa, sa Gerth med värme i tonen. Det märktes att han som jobbat 43 år på Furhoffs rostfria i Skövde hade hantverket i händerna och i hjärtat. När jag med några trevande försök svetsade rakare och rakare, fick jag hela tiden glada tillrop och mycket beröm för mitt arbete. Det var en mycket pedagogisk läromästare, att han dessutom var ordförande på metallklubben på företaget gjorde inte saken sämre. Men hela min dag på Furhoffs Rostfria var jätte bra. Det började med att jag träffade VDn Björn Furhoff. Han var stolt över sitt företag och en mycket positiv person. Han berättade om miljöcertifikaten, om byggloven, om kontakter med andra företag som han tyckte var mycket viktigt. De ska utveckla företaget, anställa fler och satsa på fler marknader.

  Björn Furhoff tycker att Sverige har ett bra företagsklimat och tycker inte att skatterna för företag är för höga. - Men sänk gärna skatten för arbetarna, fyllde han på. Däremot är det en börda att fylla i en massa statistik till höger och vänster. Svensk Näringsliv, Företagarna, Konjunkturinstitutet, SCB, Västsvenska Handels kammaren, alla vill de ha statistikuppgifter på nästan samma saker, det  tar alldeles för mycket tid att fylla i. Men gärna statistik för att uppfylla miljöcertifikat – det är för våra barn och barnbarn, sa Björn Furhoff på ett mycket trovärdigt sätt. Det känns jätte kul med framgångsrika företag som också vågar berätta att det faktiskt finns mycket som är bra i Sverige.


  Monica.nu  Möte med Messing

  Idag mötte jag Ulrica Messing. Vi pratade om budgetförhandlingarna över en kopp kaffe. Om väg och järnvägsatsningar som är viktiga för framkomlighet, tillväxt och hållbar utveckling i hela landet. Om bredbandspengar, om Hem PC-reformen och andra angelägna frågor i dessa dagar.

  Återstår att se när budgetförhandlingarna går iland. Ibland reflekterar jag just över det att vi är tre olika partier med tre olika sätt att förhandla och förankra. Olika bedömningar och politiska prioriteringar, ändå har vi lyckats varje år att komma överens om statens budget. Därför att vi har det gemensamt att vi vill sätta den lilla människan i centrum. Människan före marknaden. Att miljön för våra barn och barnbarn är lika viktig som dagens problem, att vi vågar tänka långsiktigt trots att det inte ger politiska poänger.

  Ett annat kul faktum är att det startas så många nya företag just nu. Det visste nog inte Maud Olofsson om i söndagens debatt, eller så ville hon inte veta….


  Läs mer på

  Monica.nu


  Utveckla hållbara transporter kring Östersjön

  Just hemkommen från mycket bra dagar i St Petersburg
  Trafikutskottet i Sveriges riksdag har tillsammans med Kommunikationsutskottet i Finlands riksdag (Eduskunta) tagit initiativ till ett gemensamt transportpolitiskt semium. Vi diskuterade utveckling av hållbar sjöfart, sjömotorvägar, isbrytning och vintersjöfart samt utbyggnaden av transeuropeiska transportnät för vägar och järnvägar med företrädare för ryska myndigheter, organisationer och företag.
  Det blir bara viktigare att skapa en internationell samsyn på behovet av effektiva och miljömässigt hållbara transporter.
  Vi ville få en vidgad samsyn på hur effektiva och hållbara transporter kan utvecklas i Östersjöregionen som räknas till ett världens viktigaste tillväxtområden. Transporterna från Östersjöns hamnar väntas bli fördubblade till år 2015 medan oljetransporterna under samma period kan komma att fyrdubblas. Östersjön som är som vi vet mycket känsligt havsområde. Därför var det bra att vi kunde träffas för att öka förståelsen om vikten av att klara av miljön samtidigt som transporterna ökar


  RSS 2.0