Matfestival i Skövde 2005

Har ägnat helgen åt att äta god mat och träffa trevliga människor på matfestivalen i Skövde.

Utomhus aktiviteter är lite av ett lotteri i Sverige, men denna helg klarade sig relativt hyfsat från regn. Åtminstone på fredagen som blev enda stor solfest. Tyvärr innebär det också att ungdomar berusar sig så mycket att de inte kan ta vara på sig själva. Därför gick jag med i den nybildade ?vuxna på stan?. De gör ett fantastiks jobb tycker jag med Anders Hjärtqvist och Carina Mogren i spetsen. En eldsjäl utan dess like är också är Pirjo Svegréus som verkligen jobbar med stort engagemang för att barn och ungdomar inte ska hamna snett.

På lördagen hälsade jag på i hotell och restaurang fackets tält, de bjöd på mycket goda alkoholfria drinkar och bra information. Jag gick med i grynkorvensvänner eftersom jag tycker att det är en delikatess och en Skaraborgs nationalrätt. Dessutom besökte jag bussen ?don´t drink and drive? bussen. Även det en pärla för förebyggande arbete mot, i detta, fall alkohol i trafiken. Sedan minglade jag runt med Anita Löfgren vi åt havskatt på Rozzo, grillat nötkött i IFK Skövde/Rivieras tält med mera med mera.

Du kan alltid läsa mer på monica.nu

IT-satsningen ger resultat på landsbygen

IT-satningen ger resultat på landsbygen
Jesper Larsson på GeBes Frukt i Valtorp här tillsammans med Conny Johansson socialdemokrat i Falköping, mig och Falköpings IT-Chef Per Augustsson


GeBe i Valtorp

GeBe i Valtorp14 miljoner kroner har Falköping fått av statens IT-satningar. Det har gjort att bland annat GeBes i Valtorp kunnat hantera sina inköp av grönsaker och frukt mycket lättare. GeBes har 15 anställda idag men tror på framtiden med logistiken för matransporter. De vill utvecklas och anställa fler. Det var otroligt kul att få se hur våra IT-beslut i Riksdagen ger möjligheter i gles och landsbygd


Motala – Östersund- Stockholm- Falköping

Motala – Östersund- Stockholm- Falköping

I måndags var jag i Motala för att se hur de tänkt sig en lösning på den tunga trafiken som går rakt genom staden på riksväg 50. På kvällen tog jag nattåget till Östersund. Hela tisdagen åkte jag runt med glesbygdsverket och träffade småföretagare, entreprenörer, eldsjälar, getbönder med flera. Det var slående hur påhittiga de är för att utveckla sin verksamhet, att hitta nischer för att komma ut på marknaden med kvalitets mat. Trots den massiva konkurrensen från lågpris matkedjor från hela världen såg de en möjlighet att sälja sina produkter. Det var oerhört kul och gott att få provsmaka allt detta i form av torkad skinka, bröd, lingonketchup, älgkorv, dessertostar av alla slag. Det var uppiggande att se framåtandan och engagemanget.

När jag sedan anlände Riksdagen för gruppmöte med socialdemokraterna kände jag en stor tillförsikt att kunna vända den pessimism som brett ut sig i landet till något positivt.Att vi klarar jobben med hjälp av satsning på ungdomar, utbildning, jobbpaket och satsningar på småföretag.

Det blev ett mycket långt gruppmöte bland annat för att vi måste reda ut problemet med att alkoholkonsumtionen ökar i landet. Det drar med sig brottlighet, våld mot kvinnor, socialutslagning. I Sverige dricker vi betydligt mindre än i andra länder, men ökningen är oroande. Men det hjälper tyvärr inte med fyra gånger så hög skatt på sprit, då ökar istället införseln från andra länder. Garage försäljningar till ungdomar utan kontroll har blivit allt vanligare i södra Sverige. Jag vill se en satsning på förebyggande arbete och trygghet i uppväxten. Då menar jag stöd till familjer, fritidsgårdar, barn och ungdomsverksamhet, föreningsliv, drogfria alternativ osv. Vi får se hur det går framöver med förhandlingar om hur nästa års budget ska utformas.

Nu drar jag till Falköping för att ta del av deras bredbandsutbygnnad och hur de använt de statliga IT-stöden

Monica


Grattis Emma, Carro och Kajsa – Vilka fantastiska VM-hjältar!

Visst är det härligt att få följa friidrotts-VM med Svenska framgångar som vi vill ha mer av under veckan. Det går bra för Svensk ekonomi också men det är inte så många som hurrar för det just nu. Det krävs mer av oss socialdemokrater för att vara nöjda.

I tisdags mötte jag oppositionsrådet i Tibro Anne-Marie Wahlström. Vi har tidigare besökt träindustrier i Tibro Anne-Marie och jag och hört farhågor om det nya sjukförsäkringssystemet. Därför kunde vi glädjande nog nu presentera den nya rapporten om att småföretagen blivit vinnare. Högkostnadsskyddet och fribeloppet är ett skydd för våra småföretag i det nya medfinansieringssystemet.
Arbetsgivare med få anställda har så lite sjukskrivningar att de inte behöver betala något alls i det nya systemet. Trevligt att få presentera positiva nyheter. Dessutom minskar sjukskrivningarna överlag och den inhemska konsumtionen ökar. Det är bra för det ger ytterligare satsningar på sysselsättningen. Fler  jobb för både ungdomar och långtidsarbetslösa planeras med den kommande höstbudgeten. Men det behövs också fler inom äldrevården m.m.
Mycket att ta itu med, med andra ord. Det ska verkligen bli kul att få vara om allt det som i hösten. Med budget, kyrkoval, Skaraborgs valupptakt, partikongress tillsammans i glada vänners lag.
Hoppas ni ser fram emot det lika mycket som jag, dessutom hoppas jag att ni kan vara med och njuta av en och annan  kräfta i augustinatten.
Monica
PS på min hemsida finns ett uppropp för fler kvinnliga chefer. Det är precis som på andra områden i samhället för få kvinnor på toppositioner. Gör en insats skriv på och engagera dig


Vi tittar på hur nya Holmestadsvägen ska gå

Vi tittar på hur nya Holmestadsvägen ska gå


S i Götene och Skövde samarbetar för bättre vägförbindelse

S i Götene och Skövde samarbetar för bättre vägförbindelse

Socialdemokraterna i Götene och i Skövde vill ha en bättre vägförbindelse mellan E20 och väg 26 den så kallade Holmestadsvägen. Därför träffade vi utmed den nya vägsträckan för att diskutera med vägverket.

Vägen via Timmersdala och Homestad mellan Götene och Skövde är starkt trafikerad av såväl privatpersoner som dagpendlar mellan orterna men också av tungtrafik. Den är kuperad och kurvig, det krävs en bättre lösning, Vägen måste rätas och förbättras, enligt socialdemokraterna.

Vägverketsrepresentant Ingemar Lans berättade om en ny typ av entreprenadsupphandling som ska prövas.


RSS 2.0