Skillnaden mellan blocken är över 11% och socialdemokraterna har högre popularitet än i valet 2006


Vi är många som "varnat" för att opinionsmätningarna skulle visa annat än de hissnande 45% som socialdemokraterna haft en lång tid. Just nu dippar vi ner till 39,5% och det är om man jämför med förra valet en mycket bra. Naturligtvis handlar dippet om reaktionerna på partiledningens meddelande om att vi kan tänka oss regera med andra efter nästa val.

Det var första gången i modern tid som en socialdemokratisk ledare klart och tydligt deklarerade ambitionen att bilda en koalitionsregering.  

Det känns ovant och konstigt att behöva vänja sig vid den tanken. Vi socialdemokrater är så vana vid att alltid kunna regera själva.

Dessutom reagerade människor på att partiledningen meddelade att vi kommit längre i samarbetet med miljöpartiet än vänsterpartiet. Men det är inte så konstigt som det kan tyckas vid första ögonkastet.

Redan hösten 2004 genomförde partierna gemensamma seminarier i syfte att lära känna och närma sig varandra. Det har alltså under ganska lång tid funnits en skillnad i formerna för samarbetet mellan å ena sidan miljöpartiet och å andra sidan vänsterpartiet. Dessutom hade uppenbarligen partistyrelsen diskuterat igenom frågan noga, och bortsett från någon enstaka röst fanns ett starkt stöd för initiativet.

Mona Sahlin är en samarbetspolitiker, hon är noga med att lyssna på alla och noga med att förankra inom partiet. Hon sätter laget före jaget och jobbar hårt med att alla ska känna delaktighet.

Vi kommer att behöva vänja oss vid tanken med att vi ska jobba ihop med andra partier efter nästa val. Därför är det lika bra att meddela det så snart som möjligt, även om opinionen dippar på beskedet.




svd

dn

opinionen i dn


E20 i Götene

MMS

E20 i Götene


jippo eller ej USAs presidentval påverkar


Visst jag brukar skriva att presidentvalskampanjen är ett jippo. Och visst är det jippobetonat det som sker just nu. Ytlighet, plattityder och allt för få som röstar. Förra valet var det bara 55% av USAs röstberättigade folk som deltog.

Men å andra sidan....

Valdeltagandet ökade med nästan 5% i förra valet, kanske blir det en ökning även denna gång.

Dessutom så påverkar USAs presidentvalskampanj hela världen. Tusen tals och åter tusentals reportrar finns på plats för att kommentera till respektive hemland. Demokrater och Republikaner gör allt för att övertyga gräsrötterna och miljoner frivilligarbetare går just nu runt och knackar dörr, delar flygblad, berättar hur valet praktiskt går till osv, osv.

Om det blir bättre för världen efter den 4 november vet jag inte. Men visst det är medryckande att följa media och det är otroligt roligt och symbolmässigt viktigt att Obama är så nära en valseger. Jag hoppas att han klarar det. Det skulle vara att viktigt för alla att mörkhyade kan spränga glastaket (även om inte kvinnor kan det ännu)

Heja Obama, du blir historisk på många sätt


fina lampor i Garpaparken

MMS

fina lampor i Garpaparken


Nattvandrare på stan i Skövde

MMS

Nattvandrare på stan i Skövde
Jag deltog några timmar på onsdagskvällen i Vuxna på Stans nattvandring.
Det är imponerande hur vuxna bryr sig och vill att alla ungdomar ska ha möjlighet att roa sig utan att störa andra eller förstöra för sig själv. Tänk om all vuxna i Skövde nattvandrade, då skulle alla bara behöva göra det en enda gång. Nu är det istället ett gäng tappra själar som ställer upp i vått och torrt. Kanske går det att ändra?


Do YOU want a e-mail from NICOLE KIDMAN ?




Of course you want a "Thank you e-mail" for join UNIFEM's campaign to Say No to Violence against Women!

At least one out of every three women around the world has been beaten, coerced into sex, or otherwise abused in her lifetime - with the abuser usually someone known to her. Violence against women and girls is a universal problem of pandemic proportions. Perhaps the most pervasive human rights violation that we know today, it devastates lives, fractures communities, and stalls development

Add you name to an ever-growing movement of people who speak out to put a halt to this shameful human rights violation. All names are powerful, and the more names we collect, the

stronger our case to make ending violence against women

a top priority.


Together, we can help put a stop to this pervasive human rights violation.


TOTTO ska bjuda på Jippotårta igen


Så var det dags igen för arbetsmarknadsministern att försöka ta kortsiktiga populistiska poänger på att den borgerliga politiken försämrar arbetsmarknadspolitiken.

Han ska fira att han besvarat 200 interpellationer genom att bjuda oss interpelanter på tårta. Han inser inte att anledningen till att vi lagt interpellationer är att han och hans moderata kompisar försämrat för de arbetslösa, för de som riskerar att bil arbetslösa och de som behöver hjälp med att komma in på arbetsmarknaden.


Interpellationsinstrumentet är inte bara en del av riksdagens kontrollmakt över regeringen, det är också ett viktigt instrument för att visa väljarna engagemang, intresse, aktivitet och handlingskraft. Med hjälp av utsändningar i SvT och utskrifterna i snabbprotokoll och annat, når debatterna oftast många tiotusentals åskådare. Därmed är också debatterna ett viktigt verktyg i demokratins tjänst.


I våras var Sven-Otto Littorin inte alls glad över att bli ifrågasatt i interpellationsdebatterna. Då grät han ut i media om att det var så synd om honom som inte kunde gå med sin som på fotbollsträning. Han hann inte med familjen för att han var tvungen att vara i Riksdagen för att försvara sin orättvisa politik

Han hade väl aldrig tänkt tanken att Riksdagsledamöter som inte är från Stockholm faktiskt inte träffar sina barn på hela veckor.


Men nu ska ha bjuda på tårta igen, som han gjorde när han hade svarat på 100 IP.

Det skulle inte förvåna mig att han även denna gång ska använda tårtjippot för att återigen gråta ut över något.


Möte om tågtrafiken

I morse satt jag och många med mig fast på ett tåg i Flemingsberg.
Jag vet att en del har hängt upp sig på att jag bloggar om tågförseningar och att jag ställer interpellationer om bättre infrastruktur och kortare tågköer. Men jag tycker att frågan i allra högsta grad hör hemma i riksdagen.

Den bedmöningen gör hela trafikutskottet  också. Som med anledning av den senaste tidens trafikproblem inom järnvägsområdet, nu senast i morse i Stockholmsområdet, beslöt vid dagens sammanträde att hålla en intern utfrågning. Till utfrågningen planerar utskottet att kalla bland annat Branschföreningen Tågoperatörerna med tågföretag som SJ AB samt Banverket.   Syftet med mötet är att klarlägga orsaken till den senaste tidens problem med stora tågförseningar och vad de ansvariga för järnvägstrafiken gör för att säkerställa en väl fungerande järnvägstrafik.

Visst är jag demokratisk socialist (Olof Palme 1982)


"P1morgon" beskrev idag om att Demokrater och Republikaner i USA tar avstånd från socialism.


Det var tragiskt att höra hur de skrämmer varann med hur hemskt det är att betala efter förmåga och få ut av välfärden efter behov. Det stärker mig i min övertygelse om att USA inte är ett föredöme. Presidentvalskampanjen där är ett jippo....


Nåja, alla får naturligtvis tycka vad de vill men jag drar mig till minnes en fantastik stund som jag upplevde som ganska ny SSUare i valrörelsen 1982. Vi var många SSUare som var hemma hos Petra Reveny och såg partiledardebatten.  Då Palme nockade sina debattmotståndare när han med stolthet beskrev om varför han var socialist. Och vi som var samlade hemma hos Petra jublade och fick gåshud på en och samma gång.

Om Barack Obama vinner valet i USA, eller om McCain mot all förnuft vinner önskar jag att de någon gång kunde se hur den Svenska modellen är uppbyggd


Talet  börjar så här :

"Jag är en demokratisk socialist med stolthet och glädje. Jag blev det när jag for omkring i Indien och såg den fruktansvärda fattigdomen fast en del var oerhört rika, när jag for runt och såg en på sätt och vis ännu mer förnedrande fattigdom i Förenta Staterna, när jag som ung kom öga mot öga med kommunismens ofrihet och förtryck och människoförföljelse i kommuniststaterna. När jag kom till nazisternas koncentrationsläger och såg dödslistorna på socialdemokrater och fackföreningsmän.

Läs mer på :
wikipedia Olof Palmes tal


Alexandras blogg om Palme


I dag lämnade s, v och mp in en gemensam motion om stabiliserande åtgärder för det finansiella systemet.


Motionen handlar i korthet om att det är nödvändigt att införa stabilitetsstärkande åtgärder för det svenska finansiella systemet. Sverige måste ansluta sig till EU-initiativet. Det har varit bra att regeringen under beredning av propositionen har gett oppositionen möjligheter att komma med synpunkter på utformningen av åtgärderna.

Vi menar att alla ska med. Om inte det sker måste regeringen återkomma till riksdagen med förslag på de justeringar i programmet som krävs för att alla ska omfattas.

Det måste framgå mycket klart och tydligt att garantin och övriga statliga stödåtgärder ska utformas så att bank- och finanssektorn står för kostnaderna. Därför måste orden bör bytas ut till ska

Regeringen föreslår att staten ska kunna förhindra höjningar av ledningarnas ersättningar när institut tar del av garantin.. Vi föreslår att det också ska kunna krävas sänkta ersättningar i en sådan situation. Det är nödvändigt för att vinna allmänhetens förståelse för stödinsatserna och som en del i insatserna för att förhindra att hushåll och företag får bära kostnader för stödåtgärderna.

För att kunna tillförsäkra ett instituts framtida livskraft är det viktigt att staten får möjlighet att utöva aktiv ägarstyrning och säkerställer att företaget går i en hälsosam riktning.

Det eventuella statliga ägande som kan uppkomma vid statliga stabilitetsstärkande åtgärder måste behandlas på ett ansvarfullt sätt som är bra för den långsiktiga stabiliteten. Regeringen ska därför vid varje enskilt tillfälle fråga riksdagen om bemyndigande att sälja.

I propositionen skriver regeringen i sin bedömning att riksdagen fortlöpande bör informeras. Vi kräver att det ändras till ska informeras.

Hela motionen kan läsas på Riksdagens hemsida


Det satt en kvinna i kvällens Agenda och påstod att Mona Sahlin inte stöttades tillräckligt

Det är samma kvinna som år efter år ägnat stor energi åt att just misskreditera just Mona Sahlin. Kvinnan påstod bland annat att Sahlin hade förändrats sedan hon blev vald som ordförande. Men innan hon blev vald skrev kvällens Agenda-kvinna många kritiska artiklar om Mona Sahlin. Kvinnan fick bre ut sig i Agenda och har fått chans att finnas med i all media senaste tiden på grund av att hon skrivit en kritisk bok om socialdemokraternas ordförande.  



Påståendet om att Mona Sahlin skulle ha dålig självkänsla faller ju platt till marken.

Jag skulle vilja vända på det. Finns det någon starkare än Mona Sahlin? Finns det någon som blivit fullständigt överkörd med ångvält flera gånger, utlämnad av sina egna, dömd i media, hånad av folkmassor och varit fullständigt uträknad. Som efter det reser sig igen. Startar egen firma, gör come back i regeringen. Tar fajten 10 år senare och blir ordförande för det största partiet och som är beredd att ge 150% för att vinna tillbaks regeringsmakten för socialdemokraterna?



Dessutom påstod kvinnan att könsperspektivet inte hade någon som helts roll i sammanhanget.
OJ; OJ, OJ inget kan ju vara mer fel.

 Tänk om kvinnan tagit chansen och beskriva det historiska som ska hända i Sverige när vi väljer en kvinnlig statsminister. Tänk om hon sett möjligheten med att stötta, underbygga och stärka en demokratisk, lyssnande ledare.

Men det är klart, om imagen byggds upp på att klaga, kritisera och misskreditera är det inte lätt att plötsligt börja försvara, stötta och stå upp för någon.
Det är ju så mycket enklare att bara klaga och klanka ner. Dessutom får hon ju så mycket plats i media om hon är kritisk...


Sabina och Sofia gifter sig


Sabina och Sofia gifter sig i en fullsatt bygdegård i Öhm den 25 oktober





Få vet att sossarna satsar en halv miljard mer på rättsväsendet än borgarna


Otroligt nog är Polisen en av de förlorarna i regeringens budget. Polisen som räknat med tillskott får nu en total neddragning på 120 miljoner kronor nästa år, mot vad som utlovades så sent som för ett år sedan. Dessutom ska polisutbildningen enligt Rikspolisstyrelsen halveras.

Missarna har varit flera. Först lyckades regeringen förhala en ny modern akademisk polisutbildning som skulle ha varit en viktig investering för polisens fortsatta kamp mot den grova brottsligheten i samhälle Sen missade de chansen till ett svenskt "FBI". Därefter visade det sig att miljardsatsningarna på rättsväsendet, som utlovats i valrörelsen, bara var en bluff. Rättsväsendet går nu på kredit.

Redan nästa år beräknas polisen dras med stora underskott. 2010 är det samlade underskottet nästan en och en halv miljard enligt Rikspolisstyrelsens egna beräkningar. Enligt Riksdagens utredningstjänst kommer antalet civilanställda att minska fram till 2010 i mer än hälften av alla polismyndigheter. Det innebär att nya poliser som kommer ut tvingas göra skrivbordsarbete istället för att vara ute på torg och gator där de behövs.

Vi  socialdemokrater satsar en halv miljard mer på rättsväsendet än den borgerliga moderatregeringen gör de kommande tre åren. Vi vill ge polisen 100 miljoner kronor mer per år. Vi vill inrätta en särskild nationell polisresurs, ett svenskt FBI, som ska verka under Rikskriminalpolisen. Enheten ska arbeta mot den grova organiserade brottsligheten och omfatta 200-300 poliser.

Kampen mot den ekonomiska brottsligheten förstärks också. Finanspolisen ska få bättre förutsättningar för att bekämpa bland annat penningtvätt. 60 miljoner kronor hos Polisen ska öronmärkas under en treårsperiod för att bekämpa barnpornografibrott och människohandel. Straffet för langning ska skärpas. Preskriptionstiden för mord ska avskaffas, även för begångna som ännu inte preskriberats. Rättsväsendet ska effektiviseras. Polisen kan bli förundersökningsledare i fler fall. Domstolarna, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården får också mer pengar.


moderaterna socialdemokraterna


S-kvinnor i Lidköping har jubileum

MMS

S-kvinnor i Lidköping har jubileumsmiddag. Med tallibandrink...

Det blev en väldigt trevlig Jubileumsfest på Lidköpings S-kvinnors 80-års firande.

Ordförande Carina Ohlsson hälsade välkommen. Vi blev bjudna på tallibandrinkar dvs. alkoholfria drycker från föreningen fruktdrycker (hoppas ni förstod skämtet, men Nalin och jag hade väldigt kul åt det i alla fall)

Vi åt otroligt god höstbuffé och det var lätt att förstå att många S-kvinnor hade jobbat länge med förberedelser inför festen.

S-kvinnors förbundsordförande Nalin Pekgul höll ett inspirerande tal där hon beskrev vikten av att lyfta upp jämställdhetsfrågan på agendan igen. Hon menade på att den borgerliga regeringen prioriterat ned frågan, antagligen eftersom de tycker så olika. Med Kd som vill trycka tillbaks kvinnan till hemmet och fp som egentligen har en modern familjesyn men som de inte driver så värst hårt nu när de har fått jämställdhetsministerposten i regeringen. Hon tog också upp frågan om att socialdemokraterna ska samarbeta med såväl mp som v men att vi tar det i den takt som partierna är beredda.

Festligheterna fortsatte med en exposé över vad som hänt i världen och i Lidköping från 1928 och framåt. Det var kul att höra utdrag från protokoll och att mycket av frågorna kändes igen. Till exempel det där med att de som har fått kommunala uppdrag också måste engagera sig i partiet och inte bara gå på nämnder och fullmäktige. Men det har hänt otroligt mycket både på jämställdhetsfronten och på välfärdsfronten, det känns ju bra.

Kvällen avslutades med att Nalin Pekgul lärde ut kurdiska danser


Inte bara Volvo och fordonsindustrin är drabbade


Hittills har många hävdat att anledningen till bilindustrins ras skulle vara bristen på att i god tid miljöanpassas. Det kan säkert ligga en del i den kritiken, men det är långt ifrån hela sanningen. Den lågkonjunktur som vi sedan länge varnat för skulle komma har nu slagit till med full kraft. Orderingångarna inte bara minskar utan slutar komma in till såväl träindustri som verkstadsindustrin. Det kommer naturligtvis sprida sig till kommuner och landsting när skatteintäkterna minskar. Detta skulle ha kunnat mildras om åtgärder till de drabbade hade funnits på plats. Denna ryckiga politik med att först slakta stora delar av Komvux, dra ner på arbetsmarknadsutbildningar och åtgärder samt säga upp 500 arbetsförmedlare är förödande. Nu låter de helt oförberedda - Oj då nu måste vi visst ge arbetslösa möjlighet till omskolning, matchning och personlig kontakt.

Det inger inget stort förtroende för den regering som bara trott att ökade klyftor skulle ge mer jobb. Dags att bita i det sura äpplet och lägga ett förslag på arbetsmarknadspaket som LO föreslår


svd om volvo

krav på arbetsmaknadspaket

 DN om Volvo


Små barn - Stora behov

Nu startar S-kvinnors höstkampanj om jämställt förädraskap.

Vi vill bevara och utveckla den Svenska förskolemodellen där båda föräldrar delar ansvaret för hem och barn. Där män och kvinnor som trots att de förvärvsarbetar har huvudansvaret för sina barn. Förskolan är ett komplement till föräldraansvaret. De ska känna trygghet i att barnen har det bra på förskolan när de förvärvsarbetar. Kvinnor ska inte tvingas gå ner i arbetstid för att hämta på förskolan. Det ska vara ett delat ansvar mellan mamman och pappan. Vi är emot vårdnadsbidraget eftersom det tar resurser från förskolan och försvagar kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Dessutom är det bra för barnen att träffa andra barn och andra vuxna.

Vi vill anpassa förskoletiderna så att de passar till dagens moderna arbetstider. Det finns många som arbetar på obekväm arbetstid

Vi vill att kommunerna får höjda anslag till att öka kvalitén i förskolan och minskar barngrupperna på såväl förskola som fritidshem


Har vi en skola som är tillgänglig för barn med funktionsnedsättningar?


Riksdagens tvärpolitiska barngrupp genomförde ett seminarie i andra kammarsalen om funktionshindrades barn och ungdomars skolgång och möjlighet till fritidsverksamhet


Det började med att Leif Liljegren och Johan Steirud, representanter för Unga RBU På ett engagerat sätt gav glimtar från skolans vardag ur elevens perspektiv



Sedan fortsatte vi med att ta del av Projektet "Särskild, Särskiljd eller Avskiljd" som Karin Paulsson, projektledare vetenskaplig ansvarig och Lina Stenberg, statsvetare berättade om

Vi fortsatte med att ta del av studien om "Skolvardag med rörelsehinder" av

Göran Nygren som är etnologi vid Uppsala Universitet.


Sedan fick Lena Nyberg, Barnombudsmannen, Elisabeth Dahlin, Rädda Barnen, Ulf Janson, Pedagogiska institutionen Stockholms Universitet ge Kommentarer kring inkludering av barn med rörelsehinder i skolan

Vi avslutade med´en Paneldiskussion mellan Staffan Engström, Skolverket, Laina Kämpe, SKL, Greger Bååth, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Torbjörn Andersson, Handikappombudsmannen,

Det blev en intressant, engagerad, empatisk eftermiddag som visar på frustrationen om att tillgängligheten inte fungerar och att vissa skolor väljer bort vissa barn


De skyller ifrån sig, de försöker gömma sig bakom den finansiella krisen


Jo, nu ser vi hur Borg och Reinfeldt med flera slår sig för bröstet och försöker framstå som om de räddar Svensk ekonomi när de i själva verket översätter det finansiella räddningspaketet som Euroländerna tagit initiativ till.

Ja, visst är det bra att vi i Sverige ska säkra, in och utbetalningar, för såväl stora institutioner, företag och den lilla människans sparpengar. Och att det görs på ett sådant sätt så att inte skattebetalarna ska stå för notan.

Men det är märkligt att den Borgerliga regeringens företrädare uttalar sig på ett sätt som om de vill dra poänger över den tragedi som krisen innebär. Dessutom så har vi en lågkonjunktur som skulle kunnat mildras om inte den borgerliga regeringen dragit ner på arbetsmarknadsutbildningar, avskedat arbetsförmedlare, dragit ner på komvux och försämrat den ekonomiska tryggheten för de som söker arbete.


nyvakna barn på avdelningen Svalan i Töreboda

MMS

Jag träffade många mysiga barn när barnturnén nådde Töreboda.

(Föräldrarna har givit tillstånd till att barnen fotas)


Hannes räknar och pusslar

Hannes räknar och pusslar Korneknarrens förskola i Töreboda


på barnturné i Grästorp

MMS

på barnturné i Grästorp


Är det några problem med att Sossarna är störst, bäst och vackrast?


Med 42% av väljaropinionen i ryggen är det lätt att bli stursk. Jag har en god vän som inte tycker att det är några som helst problem med att tala om för folk att sossarna är störst bäst och vackrast. Men jag tror att lite ödmjukhet inte skadar.

Vi förlorade förra valet så det stänkte om det. Alla tycker inte att vi har bäst politik och allt var/är inte bra. Det är ju precis därför som vi genomför rådslag, försöker lyssna på andra än de redan frälsta och bjuder upp till dans med andra partier.

Även om vi själva "vet" att vi står för den riktiga jobb-linjen, att vi står för rättvisa och har en bra miljöpolitik är det inte säkert att alla andra tycker eller uppfattar det.

Jag tycker att vi har den bästa partiledaren. Mona Sahlin har lång erfarenhet och har varit med både i bra och dåliga tider. Hon kan både lyssna och peka med hela handen när det behövs. Hon är rapp i repliker men är ödmjuk nog att förstå att vi inte kommer få 50% av väljarna i nästa val. Därför måste vi berätta för väljarna att vi kommer att samarbeta med andra efter nästa val. Därför måste vi själva inse att även om vi tycker att vi är stört bäst och vackrast så kommer det att innebära uppoffringar från vår egen politik.

Bara att gilla läget, lika bra att vi vänjer oss vid tanken


Jobben går före stora skattesänkningar - Monas jobblinje håller även i lågkonjunktur


Det går väl an att ta äran åt sig när det varit högkonjunktur som Reinfeldt gjort i veckans alla fyra debatter. Jo, han har slagit blå dunster i många som gått på hans så kallade "jobblinje" men den har inte skapat jobb den har ökat klyftor. Att påstå att högre skatt för de som är arbetslösa ger fler jobb är det samma som att påstå att de arbetslösa har valt det själva. Nej i den riktiga jobblinjen gäller det att investera i kunskap för att bryta arbetslösheten och skapa fler jobb. Den borgerliga socialbidragspolitiken måste ersättas av en socialdemokratisk jobbskapande politik.

Sverige behöver investera i mer i yrkesutbildning. Forskningen visar att den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen är effektiv för att skapa jobb. Trots detta har regeringen ersatt välfungerande utbildningar för arbetslösa med passiva åtgärder. Vi vill investera i 9 000 platser i bristyrkesutbildningar för arbetslösa redan 2009. Dessutom vill vi tillföra 4 500 fler platser till den kvalificerade yrkesutbildningen. Vi föreslår också 7 000 fler platser på Komvux än regeringen, varav 4 500 platser riktas till yrkesvux.

Mona har vuxit och blivit både tuffare och starkare den här veckan
aftonbladetexpressenregeringriksdag


Folkpartiet är emot betyg!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Betyg är bra för det ger en möjlighet att veta vad som behöver förbättras, så brukar det låta från folkpartihåll (och andra håll också). Men då gäller det små barn som mognar olika och som kan ha olika svårt att ta till sig kunskap i olika åldrar.

När det gäller vuxna pedagoger är det fel och dumt enligt folkpartiet (och lärarnas fackförbund).

Att stämpla barn i pannan om vad som är bra är dåligt är bra men att ge barn möjlighet att utvärdera sina lärare det är kränkande och fel.

Jag undrar var finns ryggraden, är det konsekvent och rätt att ge betyg på små barn men fel att ge det till vuxna?



betyg på lärare enligt svt


Reflektioner om utgiftstak och kommunernas ekonomi



På Riksdagens hemsida står det om hur Oppositionspartierna redovisar i motioner sina motförslag till regeringens budgetförslag. De brukar lämna in särskilda ekonomisk-politiska motioner där de ger en samlad presentation av sina budgetalternativ.

  Partierna talar om hur högt de tycker att utgiftstaket ska vara och hur de vill fördela utgifterna på olika utgiftsområden. Förslagen brukar kallas för oppositionens skuggbudgetar. Partierna redovisar också i sina ekonomisk-politiska motioner vilka skatter och avgifter som de vill ändra och hur olika reformer som de vill genomföra ska betalas.

 De mer detaljerade budgetförslagen finns i partiernas särskilda skatte- och anslagsmotioner. Sina förslag om statsbudgetens utgifter redovisar de oftast med en motion per utgiftsområde.

Ändå påstår centerpartister med Maud i spetsen att vi socialdemokrater gör fel.

En annan sak som de plötsligt anklagade oss för i den allmänpolitiska debatten var att satsningen på 12 miljarder till kommunerna inte var värt något. De fick för sig att vi inte skulle ersätta kommunerna för den ändring vi gör i fastighetsskatten om vi vinner valet. Men visst gör vi det. De anklagade oss för att inte ersätta kommunerna för arbetsgivaravgifterna, men visst gör vi det.

Allt är kompenserat enligt finansieringsprincipen.

Vi satsar 12 miljarder mer än den moderatledda regeringen på kommunerna och landstingen som ska gå till Kvalitet i skolan, sjukvården, allmän förskola för 3-åringar, Komvux, Klimp dvs klimat investeringsprogram , lärlingsutbildningar m.m.


Mellanöstern Interpellationerna lämnades in på onsdags eftermiddagen

Mellan"Östen" Interpellationerna lämnades in idag.
Östen syns inte på bild tyvärr, men det gör halva gänget som skrivit interpellationer om situationen om Israel/Palsetina


Även Reinfeldt försöker spotta på stenen så att lögnen ska bli sann


Nu ökar arbetslösheten och sysselsättningen minskar dessutom ökar klyftorna och kommunernas ekonomi rasar samman. Då upprepar Reinfeldt att det är bra med högre skatt för de som är sjuka och arbetslösa än för de som har ett arbete. Han påstår att det är dessa klyftor som har skapat jobb. Han vill inte erkänna att den högkonjunktur vi haft har medfört att 2006 tillkom 153 000 nya jobb, 2007 tillkom 80 000 nya jobb men att det i år tvärnitar.   


Maud har tydligen inte en susning om att vi haft en högkonjunktur de senaste åren


När Maud Olofsson fräckt påstår att regeringens politik lett till arbete, då bortser hon ifrån att konjunkturinstitutet sagt att det möjligtvis kan ge jobb i framtiden. Hon bortser från att de har smetat ut bidrag till arbetsgivare som har ungdomar anställda istället för att rikta hon bortser från att långtidsarbetslösheten bland unga har ökat dramatik under de senaste åren


Mona Sahlin börjar partiledardebatten


Efter gårdagens succé i rak på med K-G Bergström kunde hon starta dagens partiledardebatt i Riksdagen med starkt självförtroende. Hon var rak tydlig och beskrev oron om den ekonomiska krisen, lågkonjunkturen och hur vi socialdemokrater vill investera i framtiden. Hon var stark kritisk till den orättvisa politik som den moderatledda regeringen. Neddragningen på bristyrkes utbildning, neddragningen av trygghetssystem och den medvetna satsningen på at det ska vara större skillnad är oerhört skadligt för Sverige nu när varslen inte bara duggar utan ösregnar över Sverige


insikter i facket

MMS

insikter i facket


Partiledardebatten avslutades med det odemokratiska USA valet


Visst det påverkar USA oss alla, men varför? Det är två mycket konservativa partier som går till val i ett land där bara hälften av befolkningen röstar. Det handlar om protektionism, dödsstraff, rätt att kriga utan att fråga FN, nej till sociala rättigheter och ekonomisk trygghet, det handlar om ett land med mycket stora klasskillnader där vissa måste ha två jobb för att få ihop till hyran menas andra fullkomligt badar i pengar. Skillnaderna mellan de båda partierna är mycket små men jag skulle föredra Obama, därför att han är mer modern och ligger något närmare i synen på kvinnorsrättigheter, sjukförsäkring och trygghet Tyvärr påverkas vi alldeles för mycket av det som händer i USA, vi blir alltmer amerikaniserade trots att vi sätter klackarna i backen och försöker göra EU till en motvikt



läs gärna min blogg monicagreen.webblogg.se


Ett allvarsamt ekonomiskt läge, orättvisor har inte gjort Sverige starkare


Världen befinner sig nu i en global finanskris, partiledardebatten tar ett varv till om den kris vi står mitt uppe i.
De internationella finansiella marknaderna genomgår ett stålbad. Sverige står starkt jämfört med många andra länder; men vi är inte osårbara. Den svenska industrin är hårt pressad. Dagligen kommer det besked om nya varsel. Antalet varslade beräknas till närmare 10 000 bara i september. Pessimismen bland det svenska folket är nu lika stort som under nittiotalskrisen. Den moderatstyrda regeringen agerar alldeles för passivt. Regeringen har under mer än ett år nonchalerat alla varningssignaler. Den passiva hållningen har skadat Sverige. 

När regeringen tillträdde hösten 2006 tog man över ett Sverige där ekonomin växte kraftigt. Inflationen och räntorna var låga. 153 000 fler jobb skapades under socialdemokraternas sista år vid makten. Det fanns ett gyllene läge att bygga Sverige starkare genom att investera i jobb och välfärd.

När den moderatstyrda regeringen nu ska utvärderas efter halva mandatperioden och sina tre första budgetpropositioner bör vi ställa frågan: Har orättvisor byggt Sverige starkare? Är Sverige idag bättre rustat för en lågkonjunktur och en global finanskris än tidigare? 


Ett jämställt arbetsliv och jämställt föräldraskap


Debatten fortsätter med jämställdhet och börjar med delad föräldraledighet. Arbetslivets villkor är betydelsefulla för att få ett jämställt samhälle. Det handlar om en trygg anställning och en lön som det går att leva av. Av alla sysselsatta arbetar var fjärde person deltid; vissa för att de inte vill jobba mer - andra för att de inte får. Enligt Arbetsförmedlingen var 41 000 personer deltidsarbetslösa i juli, föga överraskande var tre fjärdedelar av dem kvinnor.


För att få bort lönediskrimineringen föreslår vi i den här motionen dels att den nya Diskrimineringsombudsmannen ska få extra resurser för att kunna intensifiera sitt arbete med att följa upp lönekartläggningar. Därutöver avsätter vi resurser för utbildningar till arbetsgivare och fackliga företrädare för jämställda löner.


Nästan var tionde av alla allvarliga arbetsolycksfall hör ihop med hot och våld. Förutom poliser och kriminalvårdare drabbas även lärare, vårdpersonal och personal inom socialtjänsten Kvinnor drabbas i något högre utsträckning än män av hot, våld och rån. Det är den näst vanligaste skadeorsaken för kvinnor. Fler kvinnor än män anser att de utsätts för psykisk press av allt för hög arbetsbelastning. Dessutom tycker de sig ha mindre inflytande över sina arbetsuppgifter och får inte samma möjligheter till vidareutbildning eller karriärutveckling som männen. Kvinnor är sjukskrivna i högre utsträckning än män. Besvär i axlar, armar och händer samt stressrelaterade besvär drabbar oftare kvinnor, en konsekvens av enformiga arbeten och hög arbetsbelastning.

Vi vill göra en särskild satsning på ett 2-årigt forsknings- och utvecklingsprogram om kvinnors arbetsmiljö på totalt 20 miljoner kronor. Programmet ska genomföras i samverkan med arbetsmarknadens parter och inriktas på de mest skadedrabbade branscherna och yrkesgrupperna. Målet ska vara att finna metoder för att minska antalet arbetsskador med långvarig sjukfrånvaro för kvinnor samt föreslå lösningar på arbetsmiljöproblem och att bidra till kunskapsutveckling inom området kvinnors arbetsmiljö.



Svensk familjepolitik är ett föredöme för många andra länder inte minst för att den innebär en hög kvinnlig förvärvsfrekvens. Vi socialdemokrater är nu djupt oroade över att regeringen i stället för att utveckla den politik som varit så framgångsrik, i stället genomför omoderna reformer som hotar kvaliteten i förskolan och barnens möjligheter att få en nära relation till båda sina föräldrar. Lägre ersättning vid vård av sjukt barn, vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng är en återvändsgränd för jämställdheten 

Vi socialdemokrater står för kombinationen av en kvalitativ, väl utbyggd förskola och en generös och flexibel föräldraförsäkring. Det ger kvinnors frihet att själva välja sitt liv.

Föräldraförsäkringen ska, liksom övriga socialförsäkringar, ge inkomsttrygghet. Den moderatstyrda regeringen har valt att försämra den tillfälliga föräldrapenningen som gäller när föräldrar är hemma för att ta hand om sina sjuka barn.  Det innebär att det är rationellt för den som tjänar mest, oftast pappan att fortsätta jobba, medan den som vanligtvis tjänar mindre, mamman, är hemma och vårdar barn. Så cementeras gamla könsroller och så försvårar regeringen för de föräldrar som vill, men inte har råd att dela ansvaret för barnen. Vi socialdemokrater vill höja taket i den tillfälliga föräldrapenningen så att den ligger på samma nivå som i föräldrapenningdagarna i samband med ett barns födelse.




vård och sjukvård efter behov

Debatten fortsätter nu om vård efterbehov. Varje människa ska ha rätt till en bra sjukvård på lika villkor. Behoven ska styra prioriteringarna i vården. Den svenska hälso- och sjukvården brukar rankas bland de bästa i världen. Vi har hög kvalitet och goda resultat. Samtidigt vet vi att det också finns allvarliga problem när det gäller tillgänglighet och kvalitet.


Den nationella vårdgarantin som infördes den 1 november 2005 ledde inledningsvis till klara förbättringar av tillgängligheten. Men under 2007 och 2008 har utvecklingen stannat av och tillgängligheten återigen försämrats. Minimikravet måste vara tydligt: den nationella vårdgarantin ska hållas. Målet är en köfri hälso- och sjukvård där patienten får besked om, och tid för, behandling på ett smidigt sätt.

Landstingen sparar generellt sett inga resurser på att låta patienten vänta på behandling. Det finns många exempel där kötiderna har kortats rejält utan några resurstillskott. Till stor del handlar det om organisation och planering; inte minst inflytande för de som arbetar i sjukvården. Nu är dock landstingen på väg in i en period med mer pressad ekonomi. Risken är att detta leder till att utvecklingsarbetet får stå tillbaka. Därför föreslår vi att staten tar initiativ till en miljardsatsning på ett utvecklingsprogram för bättre tillgänglighet i vården

Äntligen framtidsdebatt om miljön


Miljöfrågan är vår tids ödesfråga. Smältande glaciärer, stigande havsvattennivåer och ökad torka, regn eller blåst hotar många av världens ekosystem. Vi socialdemokrater vill bygga ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart samhälle där människors livskvalitet kan öka. Vi vill arbeta utifrån ambitionen att Sverige 2020 ska ha 40 procent lägre utsläpp av växthusgaser än 1990. Med en sådan ambition och handfasta åtgärder kan vi på ett trovärdigt sätt vara pådrivande internationellt. Nedskärningar och minskade ambitioner på klimatområdet är fel väg att gå. Vi föreslår i stället att klimatinvesteringsprogrammet ska fortsätta, med fokus på bioenergi - till exempel omhändertagande av spillvärme, distributionsnät för värme och fjärrkyla, lagring av värme och kyla samt teknik för produktion och uppgradering av biogas.

Dessutom måste vi ha än mer satsning på forskning och investeringar som leder till smarta lågenergilösningar för transporter, bilar och kollektivtrafik


Första timmen klar på söndagens partiledardebatt


Ja, naturligtvis är min blogg partisk eftersom jag är socialdemokrat men ingen kan väl ha tyckt att "de fyras gäng" klarade sig särskilt bra. Oavsett om Fredrik, Maud, Göran eller Jan talade så talade nervärderande om ersättningar som om det vore hemska "bidrag". De pratade om att det måste vara större skillnad. Det är ju inget annat än ett hån på de varslade.

Nu handlar det om att satsa både på trygghet, rättvisa och framtidstro.


Att straffa de arbetslösa, de sjuka och pensionärer ger inte fler jobb


När Reinfeldt påstår att jobbskatteavdraget ger jobb och samtidigt säger att det måste löna sig att jobb. Då påstår han samtidigt att människorna väljer själva att vara sjuka och arbetslösa.

Dessutom är det viktigt att veta att det är bättre att rikta satsade bidrag till de arbetsgivare som anställer en arbetslös än att smeta ut det till alla utan krav


Maud har inte skapat ett enda jobb


Vet inte om hon tror sig själv när hon upprepar som en papegoja att hon har skapat jobb.

Vet hon inte att de allra flest tillkom under socialdemokraternas senaste år i regeringen

2006 tillkom 153 000 nya jobb

2007 tillkom bara hälften så många jobb nämligen 80 000 nya jobb

Och i år har jobbtillväxten tvärnitat samtidigt som alla dessa tusentals varsel fullkomligt haglar över Sverige


Svenska modellen handlar om trygghet även för de som är varslade


Fräckt av Reinfeldt att ta äran åt sig för den Svenska modellen. Han vet ju mycket väl vilka som har byggt upp tryggheten, välfärden och sett till så det är ordning och reda i ekonomin.

Maud Olofsson är bara så hopplös när hon vräker ur sig påståenden om skattehöjningar. De är ju hon som straffskattar de arbetslösa och de sjuka


Maud är som Sara Palin


Sara Palin gör inte jämställdheten någon tjänst i det amerikanska presidentvalet.

Sara är emot det mesta som rör kvinnors självständighet, hon vill att kvinnornas ska tillhöra det uppassande folket.

Tyvärr gör inte Maud Olofsson jämställdheten någon tjänst i Sverige. När hon mal på om att allt som göras skall är redan gjort för de varslade på Volvo, för den ökande arbetslösheten och för människors oro ökar inte tilltron till att kvinnor kan ekonomi, viket vi faktiskt kan.

I ekots lördagsintervju tog hon priset när hon helt fräckt påstår att socialdemokraterna bryter mot utgiftstaket.

Det stämmer ju inte. Allt vi föreslår är finansierat till sista krona Vi socialdemokrater föreslår ett högre utgiftstak för 2009 än regeringen - och våra utgifter ryms inom vårt förslag till utgiftstak. Vår budgeteringsmarginal är historiskt hög.

Men Maud hon bryr sig inte om fakta. Hon har hört påståendet av någon tjänsteman och svalt det med hull och hår utan att ta reda på hur det egentligen ser ut


socialdemokraternas processutbildning

MMS

socialdemokraternas processutbildning i Skövde


Gänget som ska förändra S i Skövde



Just nu pågår en processutbildning för sossarna i Skövde.
Vi ska förnya, förbättra och förändra.
Unga och gamla träffas för att vi vill utveckla partiet i Skövde till mer demokratisk, delaktigt och insiktsfullt
Här syns Dorota, Martin, Conny, Anita, Gunilla, Monica; Robert, Elisabet, Per-Erik, Lars, Margatera,

Privatiserings och avregleringsivern driver på krisen....



"Felet tycks i mycket ha varit en slarvig och brådstörtad avreglering och privatisering - de nu kollapsade bankerna var statliga till för bara sex-åtta år sedan. En misstänkt bov i dramat är också en omvittnad symbios mellan statsledning och näringsliv"

I Dagens Industri står idag "Islands politiker bör stor skuld" (Citat ur DI fre 10/10 2008 (Di Rakt på sak). Hoppsan där är det inte är det inte bra med privatisering och avregelering, är det det på andra håll i världen?


Det jag vill komma fram till är att citatet borde också vara något att tänka på för Reinfeldt, Borg, Odell och Olofsson som varit snabba med att vilja privatisera och avreglera. Utrikesminister Bildt med flera ledande moderater är för som bekant kända för sina stora ekonomiska intressen i näringslivet.


Jobben går före stora skattesänkningar


När vi socialdemokrater preseneterade vårt budget alternativ till Riksdagen var vi tydliga med att jobben måste gå före stora skattesänkningar. Vi vill investera klokt för att bryta arbetslösheten och skapa fler jobb. Den borgerliga socialbidragspolitiken måste ersättas av en socialdemokratisk jobbskapande politik.

För att stärka den finansiella stabiliteten i Sverige måste regeringen agera aktivt. Det behövs ett regelverk för banker i kris, ett utökat internationellt samarbete, insatser för ökad transparens och säkerställda förutsättningar för tillsyn och övervakning. Regeringen måste också lämna tydligt besked om att Nordea inte ska säljas ut.


Sverige behöver investera i mer i yrkesutbildning. Forskningen visar att den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen är effektiv för att skapa jobb. Trots detta har regeringen ersatt välfungerande utbildningar för arbetslösa med passiva åtgärder. Vi vill investera i 9 000 platser i bristyrkesutbildningar för arbetslösa redan 2009. Dessutom vill vi tillföra 4 500 fler platser till den kvalificerade yrkesutbildningen. Vi föreslår också 7 000 fler platser på Komvux än regeringen, varav 4 500 platser riktas till yrkesvux.


Allt elände på en gång


Var med på en begravning igår. Vi tog avsked av Johnny Fröjd från Lidköping. Det blev en fin minnesstund i Lidköpings Folkets hus. Ljusa minnen blandas med ilskan och orättvisan över att vissa dör alldeles för tidigt.

När jag sätter på mobilen igen lyste meddelanden nästan med ilska över att jag inte tagit del av det som pågick i omvärlden. Läste TT-meddelanden om fortsatt ras i hela världen. Börsen sjönk som en sten och Volvoarbetarna kände hopplöshet, ilska och förtvivlan.
När ska detta nattsvarta ta slut?


Kjell Hedvall


Volvo varslar 3000, borgarnas recept ge de arbetslösa högre skatt!!!


Vart tog det nya arbetarpartiet vägen? Visst många trodde på dem när de red på högkonjunkturen men nu står de avslöjade, helt avslöjade.

De har sett till så att 500 000 människor lämnat a-kassan, de har sänkt ersättningsnivån för de arbetslösa och de har slaktat komvux med en tredjedel.

Dessutom har de sänkt skatt för de som har jobb. Varför har de det? Jo därför att de vill att det ska vara större skillnad på folk och folk. När jag lyssnade på Reinfeldt i Almedalen. Sa han just det 17ggr i samma tal  - det måste vara större skillnad på de som har ett jobb och de som inte har det.

Så svaret till de 3000 varslade från regeringen är. - Du är lat, det är ditt fel, du har valt det själv. Så om du bara får lägre ersättning och högre skatt när du är arbetslös så hittar du snabbt ett jobb.

Jag kallar det cynism, moderaterna kallar sig "det nya arbetarpartiet"

 dn

svd

gp


Det blev några motioner.... Under allmänna motionstiden


Så var då den allmänna motionstiden slut. Förvirrande och rörigt men roligt och intressant att borra ner i andra frågor än det man brukar göra.

Vi Riksdagsledamöter har knåpat ihop 3668 motioner i år. Motioner som nu ska hänvisas för behandlig i lämpligt utskott. Mina 68 Motioner handlar mest om barn och ungdomars situation. Men också om förutsättningarna för Skaraborgarna att ha ett gott liv med jobb, ekonomisk trygghet, god miljö omkring sig och möjlighet att förverkliga sina drömmar.

En och annan ekonomisk motion har också slunkit in och det är ju viktigast just nu att klara den ekonomiska stabiliteten för framtiden




svd

dn


Besök på Skövde värmeverk

MMS

Som ett led i socialdemokraternas rättvisebudgetpresentation, besökte Anders Ygeman, jag och Carina Ohlsson Värmeverket i Skövde. Det blev ett mycket intressant och varmt .. besök


Höj barnbidraget och studiebidraget


Inflationen som inte varit så hög sedan Sverige hade borgerlig regering förra gången i början på -90talet. Den ekonomiska krisen sköljer över Sverige. En kris och en lågkonjunktur som vi tvingas leva länge med. Det är alltid den lilla människan som kommer i kläm. Så som pensionärer och småbarnsföräldrar. Jag har tidigare beskrivit vikten av att satsa på pensionärer eftersom allt blivit dyrare. Lika viktigt är det att barnfamiljer har möjlighet att hålla sig över vattenytan. Ett sätt är att höja barn och studiebidrag. Det riktas sig direkt till de unga och får avsedd effekt omedelbart.

Så höj barn och studiebidrag genast


Jag har inte blivit tvingad att rösta JA till Lissabonfördraget


Visst har vi lite olika syn på hur snabbt vi ska ratificera Lissabonfördraget. Jag är fullt medveten om att det finns många som tycker att det är radikalt och att man skulle vara bättre sosse om man motarbetade Lissabonfördraget.

Men det är helt felaktigt att påstå att Mona Sahlin  Sven-Erik Österberg tvingar på oss Lissabonfördraget. Jag har varit på många gruppmöten, särskilda seminarium och frukostmöten i olika konstalationer inom partiet och fackligautskottet.  På alla dessa möten har i stort sett alla inläggen gått ut på att Lissabonfördraget är OK. Att det finns fördelar och nackdelar med det. Att det är en fördel att äntligen slippa lapptäcket med en massa olika regler som går emot varann. Att det äntligen skulle bli lite ordning och reda på besluten i EU.

EU behöver ett nytt och modernt fördrag, särskilt efter utvidgningen till 27 medlemsländer. Lissabonfördraget medför flera förbättringar för Europas löntagare, bland annat genom att den sociala stadgan blir rättsligt bindande.

Däremot har vi haft olika uppfattningar om när vi ska anta(ratifisera) förslaget.

Vad som har diskuterats är den olyckliga lavaldomen och hur vi ska undvika sådan idiot beslut i fortsättningen. Lavaldomen har vi som bekant fått med det nuvarande krångliga motsägelsefulla regelverk som finns inom EU.

Dessutom har diskussionen gått ut på vad LO krävt inför beslutet.

Nu har Riksdagsgruppen beslutat sig för att rösta JA till Lissabonfördraget.  


Nu gäller att få fart på den senfärdiga regeringen, som slöade inför att tillsätta utredningen, som innerst inne är glad över Lavaldomen, som inte vill ha trygghet på den Svenska arbetsmarknaden, som inte vill ta strid för arbetarnas rättigheter på EU-nivå. Det är ju tyvärr den arbetarfientliga regeringen som har saken i sina händer och det beklagar jag djupt


EU, Socialdemokratin


Vi räknar inte bara pengar till stadsbudgeten, vi räknar steg också


Sedan den 1 oktober är Riksdagen med i stegtävlingen Tappa,se. Det gäller att vara först till Berlin med sitt lag. Vi som går på Body Balans på onsdagsmorgnarna har anmält ett lag som vi kallar DuracellSossarna (fråga mig inte varför), Fredrik Lund skryter på sin blogg och till Aip om att vi ska vinna. Det är ett jätte bra mål men då får vi nog lägga på ett kol för just nu ligger vi på 37nde plats av de 77 lag som anmält sig. Men jag pinnar på och går minst 15000 steg om dagen. Det är jätte kul


besök på ungdomsgården i Hjo

MMS

Som ett led i min barnturné besökte jag ungdomsgården i Hjo. Där var det full fart på aktiviteterna.
se vidare på min hemsida under fliken barnturné


Finansiell kris.....

MMS

Just nu befinner jag mig på Riksbanken och diskuterar bankkris, stabilitet, tilltron till bankerna, räntan, risker och trygghet.


sossarnas jobbpolitik måste ha riktade satsningar till landets småföretag

Investera i konkurrenskraft och nya jobb genom att göra det lättare att bli företagare, att driva företag och att växa som företag. Fler människor ska våga ta steget och förverkliga sina idéer som företagare. Men också göra det lättare att driva företag. Fler företag innebär fler som anställer och fler jobb.
Jag har lagt en särkild motion om småföretagarnas situation. Idag talade jag med repsentanter från skärgården som i stort sett lever entreprenörer.

Socialdemokraternas småföretagarpaket innehåller bland annat:

* 100 miljoner till ett nytt Småföretagarstipendium, som prövas utifrån affärsidén och söks från ALMI.

* One-stop-tillståndsportal. Enklare att driva företag genom en satsning på en gemensam hemsida och digital tillståndssamordning av myndigheter gentemot företagare.

* 40 miljoner till ett särskilt innovationslån för uppfinnare utanför den akademiska världen, med förenklad ansökningsprocess och sänkta medfinansieringskrav.

* 60 miljoner mer till exportstöd riktat till småföretag.

* Fler regionala exportrådgivare som verkar nära småföretagen i alla län.

* Småföretag ska få tillgång till kostnadsfri exportrådgivning.

* Riktad satsning till utbildning av exportsäljare för småföretagens behov.

* 15 miljoner för att stärka underleverantörernas export, genom en satsning på investerings- och exportfrämjandet med en tydlig profil på de mindre företagen.

* 100 miljoner för stöd till forskning och utveckling i småföretag. Ökat anslag till Forska&Väx för att ge fler småföretag inom framför allt den högproduktiva tjänstesektorn och miljöteknikbranschen möjlighet att växa genom innovativa varor och tjänster.

* Investering i produkter och design i småföretag, genom att komplettera Forska&Väx med programmet Designa&Väx ett nytt program för att stärka småföretagens produktutveckling och design.

* Mer företagande i utbildningen. Företagande en naturlig del av gymnasieutbildningen. Vidareutbildning för lärare om företagande och entreprenörskap. Stimulans för universitet och högskolor att erbjuda introduktionskurser i företagande.

* En trygghetsgaranti för fler nyföretagare. Nyblivna entreprenörer ska under en period om upp till tre år få ta med sig mer trygghet från den föregående anställningen. Denna trygghetsgaranti bör införas under en försöksperiod och permanentas om reformen faller väl ut.

* Samma villkor för kvinnliga företagare. Ett brett arbete och tydliga instruktioner till alla berörda myndigheter för att garantera att alla får likvärdigt stöd vid start av företag eller expansion.

* Guldkort ska göra det enklare att driva företag genom att verifikat och bokföring helt digitaliseras och det blir lättare att leja bort denna administration.

* Stopp för annons- och fakturaskojare. Stöd och rådgivning när mindre företag utsätts för oseriösa företag. Större möjligeter för Kronofogdemyndigheten att stryka missvisande uppgifter ur sitt register.

* 20 miljoner för bättre service till småföretagare i hela landet. Öka stödet till kommersiell och offentlig service - t ex bensinmackar och mataffärer - i särskilt utsatta områden.

* Främja socialt företagande och kooperativ. Stärkt rådgivning och kunskap om möjligheterna till socialt företagande. Socialt företagande ska vara ett likvärdigt alternativ i de företagsfrämjande åtgärder som staten genomför.


Husmark är ute och cyklar om socialdemokraternas rådslag

Det är ju kul att tjänstemän på regeringskansliet sitter och läser socialdemokraternas rådslag. Hoppas de lär sig något på det. De kanske vill gå med i partiet och skicka in förslag inför partikongressen nästa år.

För det är ju då allt rådslagsarbete ska gå från förslag till beslut om vad socialdemokraterna tycker i olika frågor
Men de har "briefat" sin minister lite tokigt, Husmark Pehrssons beskrivning av välfärdsrådslagets stämmer inte

Välfärdsrådslaget är starkt kritiska till regeringens stupstock i försäkringen som nu innebär att sjukskrivna utförsäkras och riskerar avskedas och hänvisas till socialbidrag för sin försörjning. Rådslaget skriver uttryckligen i sin rapport; "Ingen ska behöva bli utförsäkrad och hänvisas att leva på socialbidrag"

Rådslagets förslag innebär att engagera parterna på arbetsmarknaden för rehabilitering och aktiva insatser för de långtidssjukskrivna som är anställda. Rådslaget vill skapa ekonomiska stimulanser för att få heltäckande omställningsavtal som innebär resurser för rehabilitering, omskolning och rätt pröva nytt arbete. Regeringen gör tvärtom. Man nedmonterar arbetsgivarens ansvar för rehabilitering.

Rådslaget föreslår ingen tidsgräns för rätt till rehabilitering och aktiva insatser. Tvärtom vill rådslaget stärka den enskildes rätt till insatser som ger förutsättningar att komma vidare och tillbaka till arbete. Om fack och arbetsgivare är överens om att alla insatser har prövats inom ramen för omställningsavtalet - på arbetsplatsen eller via andra arbetsgivare - och det ändå är omöjligt att få ett ordinarie arbete måste andra aktiva insatser träda in. Det är samhällets ansvar.


lyssna på debatten mellan Christina Husmark Persson och Veronica Palm


RSS 2.0