Har vi lärt oss något av historien?

(null)


Italien uppmärksammar sin självständighetsdag den 25 April, det har de gjort sedan 1945. Dagen är helgdag och firas med pompa och ståt i stora delar av landet. Det som firas är slutet på fascismen och att Mussolinis storhetstid var över efter 18 år av diktatur. Samma år är även andra världskriget slut. 

Jag befinner mig i Lucca i norra Italien och deltar gärna i festligheterna med sång, musik och god mat. Samtidigt blir jag förstås nyfiken på vad som egentligen firas och försöker ta reda på fakta. 

Mussolinis och den fascistiska rörelsen växte fram från slutet av första världskriget 1919, anhängarna kom huvudsakligen ur medelklassen. De var uppfyllda av nationell känsla. Socialismen uppfattades som en internationell rörelse, utmålades som huvudfienden. Fascismen utlovade äventyr och hjältedyrkan och slog därför an på ungdomen.

Demokrati och parlamentarism betraktades långsamt och tråkigt sätt att styra. Parlamentariskt käbbel uppfattades hämmande på nödvändig kraftutveckling. Istället framträdde en ledarkult.

Krig skulle enligt fascismen betraktas som normaltillstånd för en stat. Barn uppfostrades i krigisk anda och folk organiserades för kriget. Mussolini talade om sina åtta miljoner välbeväpnade soldater, som endast väntade på hans marschorder. Hans flygvapen kunde "förmörka solen" påstod han när ställde sig på Tysklands sida och invaderade både Egypten och Grekland. Men Italiens insatser i kriget blev ett fiasko och början till slutet för den maktgalna Mussolini. 

Det var motståndsrörelsen den nationella befrielsekommittén som länge kämpade för att få ett slut på diktaturen. Men det var med hjälp av omvärlden som de lyckades störta honom. 

Det är det som firas idag som en självständighetsdag. 

Det är inte svårt att dra liknelser från förr när vi är många som lockas av starka ledare som pekar med hela handen och som talar om nationens bästa istället för solidaritet och förståelse över nationsgränserna. 

Det går till och med att se liknelser av de krig som som idag utkämpas. 

Har vi lärt oss något av historien?




RSS 2.0