Välkommen hjälp till lantbrukare

(null)


Idag, presenterade regeringen hur man vill stötta de lantbrukare som drabbats av vårens och sommarens extrema torka.

Jag välkomnar det paket som den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterade idag. Det är ett nationellt åtgärdspaket på drygt 1,2 miljarder kronor för att framför allt täcka upp för foderbrist och inkomstbortfall som uppstått på grund av torkan.

 

Miljardpaketet till torkdrabbade lantbrukare ska ge kompensation på såväl kort som lite längre sikt.

Torkan har fått stora konsekvenser för lantbrukarna inte minst här i Skaraborg. Många är oroliga för sina djur och för sin framtid.

 

Hjälp att hantera

Med regeringens nationella krispaket på drygt 1,2 miljarder kronor ges lantbrukarna bättre förutsättningar att hantera denna svåra situation.

Självklart ska de som drabbas av torka känna samhällets stöd. Det är i situationer som den här det starka samhället ska finnas där. Vi ska hålla ihop. Ett nationellt stödpaket till Sveriges lantbrukare är viktigt för de drabbade lantbrukarna. Det är även viktigt för att säkra vår livsmedelsförsörjning.

 

Foderbrist

Foderbrist riskerar att innebära höga kostnader för lantbrukare som tvingas importera eller köpa dyrt grovfoder. Foderbristen kan också leda till att djur behöver slaktas i förtid. För att motverka detta scenario och stärka lantbrukarnas likviditet skjuter regeringen till 400 miljoner kronor i höständringsbudgeten för 2018. Dessa medel kommer att betalas ut så fort som möjligt, men senast i december 2018. Djurproducenterna stärks också indirekt genom att slakteriavgifterna föreslås sänkas med 60 miljoner under 2018.

Jag vet att lantbrukare nu försöker lösa sin situation på olika sätt. Marker som i vanliga fall inte slås nyttjas nu för att ta tillvara allt som finns att tillgå. Detta kommer dock inte att räcka.

 

Mer stöd

Under 2019 tillkommer stödåtgärder på 760 miljoner kronor. Utformning av åtgärderna kommer att ske i dialog med branschen så att medlen kan inriktas där de gör störst nytta för det svenska lantbruket och livsmedelssektorn.

Dialogen med näringen är oerhört viktig. Detsamma gäller myndigheternas förmåga att hantera det uppkomna läget och se till att medlen når de aktörer som är berättigade till det.



Wow vilken Almedalsvecka!

(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


(null)


Helt lyrisk efter att ha hört Stefan Löfvens starka tal i Almedalen. 

Fullt med folk, god stämning, skön kvällssol och Lasse Winnerbäck som gav en fantastik inramning.

Dessutom var Löfvens tal mycket bra. Han började med sitt avsky mot rasismen och hur viktigt det är att vi håller ihop och ställa upp för varandra.


Sedan fortsatte han med att beskriva hur det starka samhället ska finnas till var och en av oss när vi behöver stöd och hjälp. Han talade om hur ungdomsarbetslösheten eliminerats, hur viktigt det är med utbildning, omskolning och validering för att fler ska få jobb. Han betonade hela tiden vikten av att hålla ihop. Att vi tillsammans kan skapa trygghet, tillit och framtidstro.


Över huvudtaget har jag haft en intensiv, givande och rolig vecka. Det har varit stimulerande att möta så många spännande människor och få delta i debatter om jämställdhet, Metoo, offentlig upphandling, hållbara städer, landsbygdsutveckling mm mm.  Ilskan över att rasister får härja fritt i Visby på andras bekostnad sitter i. Dessutom är jag irriterad över prisutvecklingen och mellanhänder som utestänger många intresserade som hade velat åka till Visby denna händelserika vecka. 


Men jag och många med mig har förmånen att få knyta nya kontakter, minglat och gå i mångfaldsparad, det är jag mycket tacksam för. 


Veckan har dock inneburit tidiga morgnar och sena kvällar så nu ser jag fram emot lite ledighet och avkoppling.


Hejdå Almedalen, vi ses igen!





På plats i kyligt Almedalen

(null)


Årets politikervecka i Visby har startat och jag är givetvis på plats. Det är lite småkyligt men aktiviteterna värmer. Det är stimulerande att det händer så mycket intressanta seminarier om allt mellan himmel och jord. Samhällsintresserad allmänhet, folkvalda, tjänstemän och privata näringslivet kan ta del av 1000-tals seminarier om det mesta. Givetvis står partiernas respektive dag och partiledartal i Almedal i centrum. 

Tyvärr är det numera allt för många kommersialistiskta mellanhänder som trissat upp priserna på boenden, restaurangbesök och resor. 

Men seminarierna och talen är gratis och är tillgängliga för alla. Jag gillar denna saliga blandning av människor, åsikter och sammankomster. Det är så kul att stöta ihop med tidigare bekanta, vänner och kollegor. Det är spännande att knyta nya kontakter. 

Min vecka blir som vanligt späckad av aktiviteter som bl.a. handlar om jämställdhet, trafiksäkerhet och ekonomi beroende på att jag dels är ordförande i UN Women nationell kommitté Sverige, ordförande för NTF och Riksdagsledamot i finansutskottet.

Några godbitar jag kan nämna är seminarie om hur offentlig upphandling kan användas till mer miljövänliga tjänster och varor liksom att schysta villkor ska vara krav för att seriösa företag ska klara sig gentemot de oseriösa företag som inte tänker på de anställda. Andra viktig frågor jag ska debattera om vad som händer efter Metoo, hur IT-tjänster ska fungera i glesbygden och betygsinflationen på friskolor.

Dessutom ska naturligtvis alla se fotbollen i morgon tisdag. Det blir nog storbildskärmar i varenda hörn i Visby och jag är säker på att varje mål kommer att höras över nästan hela Gotland.  


Idag börjar jag dock med den allvarliga situationen om våld mot kvinnor. Det är ett mycket stort samhällsproblem att var tredje kvinna i världen utsätts för våld, trakasserier, hot och övergrepp. Så kan vi inte ha det. Alla måste vara med och stoppa dessa helt oacceptabla beteenden. Männen har ett mycket stort ansvar för att ta snacket, förändra attityder och backa upp både de utsatta men också de som vågar stå upp mot vidrigheterna. Detta panelsamtal genomförs i landshövdingens trädgård i eftermiddag. Hoppas vi ses där. 


RSS 2.0