OSSE öppnar dörren mellan Ryssland och Ukraina

 

Många är inne på sin andra dag i Almedalen men vi i OSSE-delegationen är inne på vår näst sista dag i Baku. Det har varit många intressanta debatter, seminarier och inspel dessa dagar. Ett utmärkt initiativ var mötet mellan Ryssland och Ukraina som bland annat socialdemokraten från Tyskland Doris Barnett fixat.

Det var tydligt att både Ryssland och Ukraina vill ha slut på oroligheterna, att båda länderna sträckte ut en hand och att båda parter vädjar om internationell hjälp för att lösa konflikten  

 

En annan kul grej som inträffade var genderlunchen som anordnades i Bakus parlament Milli Mejlis.

 

Där sätter vi särskilt fokus på jämställdhetsarbetet. Dessa gender-luncher inom OSSE har utvecklats genom åren. Först var det bara som ett stöd för de få kvinnor som var ledamöter från de olika OSCE- länderna men har vuxit. Nu skulle få män med ambitioner våga utebli.

 

 Idag passade vi på att presentera S-kvinnors makthandbok. Det var många som blev intresserade och bland annat en engelsman som kom fram till mig efteråt och tyckte att Makthandboken var det bästa som inträffat på OSCE på länge.


Många möten i Baku



I morse startade jag i gymmet, sedan var det tidigt gruppmöte med övriga socialdemokrater i OSSE. Kul att träffa sossekompisar från 57 olika länder. Det är också kul att vi har en Svensk ordförande för gruppen. Åsa Lindestam håller ordning och red på oss. 
 
Därefter dags för första mötet med andra kommittén. Dvs den kommitté som diskuterar ekonomi, näringspolitik och miljöfrågor mm. Jag hade i förväg skickat in ett ändringsförslag om jämställdhet.
Alla tjänar på jämställdhet. Kvinnor är faktiskt både mer miljövänliga och är bättre på att hushålla med pengar. Ändå är det mest män som fattar beslut i ekonomiska frågor, det bord ändras.
 
Länderna i Norden hade en gemensam överläggning för att se hur vi kunde stödja varandra i förslag och kandidaturer till olika uppdrag. Jag hann lyssna en kort stund på seminariet om Azerbaijan, där var många olika uppfattningar om mänskliga rättigheter och oppositionens möjlighet att komma till tals.  
Just nu pågår en särskild debatt om extremism, radikalism och främlingsfientlighet.
På lunchen idag tog jag en promenad ner till Gamla staden och havet. Det var skönt att komma ut från de iskalla konferens rummen och kul att se staden vi är i. 







Presidenter och statsmän



Nu har OSSEs parlamentariska församling öppnat sin 23 session i Baku.
Det blev stort säkerhetspådrag när både Azerbajdzjans president Ilham Alijev, Ryska dumans Predident/talman Sergey Naryshkin och Uqkrainas vice talman Ruslan Koszulinski medflera äntrade talarstolen. 
Alla talade om fred och säkerhet men menade olika saker.  Azerbajdzjans president Ilham Alijev talade t.ex om hur fantastiskt bra allting är i hans land. Här finns både tillväxt, demokrati och jämlikhet enligt honom. 
Men det är trots allt bra att träffas, kunna prata och diskutera för att hitta gemensamma lösningar för framtiden. Jag hoppas de fortsatta dagarna leder till konstruktiva förslag, för egen del ska jag fokusera på jämställdhet och kvinnors möjlighet till egen inkomst mm  

Azerbajdzjan

 

Nu har OSSE startat sitt sommarmöte i Baku. I fem dagar ska vi jobba med frågor som berör vårt arbeta som valövervakare, vi ska diskutera demokrati, mänskliga rättigheter, fred, säkerhet, miljö, klimat, tillväxt, teknik och utveckling mm

Azerbajdzjan är granne med Georgien och den Ryska republiken Dagestan med kust i öst längst världen största insjö Kaspiska havet. Här finns drygt 9 miljoner invånare och hälften av befolkningen bor i städer.

1920 invaderades Azerbajdzjan av röda armen och landet blev en sovjetrepublik och utropade sig självständigt 71 år senare i samband med sovjetunionens upplösning. Landet påstår sig vara en demokrati men styrs i praktiken av en hårdför diktatur. Presidentmakten har gått i arv från far till son och presidenten kan låta sig väljas om så länge han lever.

 

Domstolarna är korrumperade och polisbrutalitet hör till vanligheterna. Oppositionen har svårt att komma ut med sitt budskap eftersom media är statskontrollerat.

 

Det byggs mycket här i Baku och jag ser byggkranar överallt. Det tyder på tillväxt men trots att Azerbajdzjan är rikt på naturtillgångar så som olja och gas lever nästan halva befolkningen under fattigdomsgränsen och får hanka sig på hjälp från släktingar, jordbruk och lågbetalda svartjobb.

Familjebanden är mycket starka och kvinnor tar ansvar för barnen och förväntas ha maten klar när männen kommer hem från caféerna.  Men så är det naturligtvis inte överallt, här i Baku deltar kvinnor i både arbetsliv, kulturliv och nöjeslivet.

 

Azerbajdzjan är ett naturskönt land med en fin kust och skulle kunna bli ett turistland i framtiden.

Men då måste de först komma tillrätta med mänskliga rättigheter, förbättra jämställdheten i praktiken och genomföra utlovade reformer för att minska klyftorna.


Jo jag tjuvstartade badet!


Nu är det dags för återinvigning av Boulognersjön i Skövde. Det är fantastiskt roligt att det äntligen blir av. Jag hoppas att Skövdeborna, inte minst barnfamiljerna, ska ta tillfället i akt och använda den. Det är inte många städer i Sverige idag som kan erbjuda en badsjö ett stenkast från centrum.

Jag har alltid hävdat att Skövde behöver fler badplatser, antagligen för att jag är uppvuxen i Hällekis vid Vänern. Sedan Arenan stod klart har vi inte ens haft möjlighet att bada i en bassäng utomhus i centrum.

 

Eftersom klassamhället inte tar semester kan inte alla barn och ungdomar åka vare sig till kusten eller utomlands utan måste stanna kvar i stan.

Det är också därför som fler badplaster behöver röjas och skötas om på ett bättre sätt, inte minst Karstorpsjön är i stort behov av en upprustning. Att vi dessutom måste bekämpa orättvisor och fattigdom är självklart.

 

Som ni vet vid det här laget lade jag min första motion om att återställa badsjön i Boulognerskogen redan 1989. Därför var jag extra sugen på att få bada i sjön och tjuvstartade badandet i söndags. Naturligtvis hade jag kollat om det var badförbud innan invigningen och det var det inte. Därför kunde jag glatt hoppa i och jag kan meddela att det var friskt, skönt och ljuvligt att ta de första simtagen.

 



Hoppas invigningen går bra, jag missar den eftersom jag är i Baku med OSSE. Det kan ni läsa mer om på denna blogg de närmaste dagarna.  


Många sossar ska bli fler



I två dagar har vi haft en extra stor socialdemokratisk Riksdagsgrupp i andra kammarsalen.
Vi som står högt upp på socialdemokratiska Riksdagslistor har träffats för att svetsa samman oss och politiken inför valet. Till hösten hoppas vi att alla 200 har röstats in i Riksdagen.

Det har varit ett roligt varierande program om sakpolitiken dvs ekonomi, jämställdhet, hur vi ska pressa tillbaka arbetslösheten, anställa fler lärare och öka kvalitén i välfärden. Vi har fördjupat oss i hur investeringarna ska gå till i utbildning, i fler bostäder, i infrastruktur med framtidsinrikade miljösmarta lösningar. 

Vi har haft workshops, knackat dörr och minglat.
Men vi har också diskuterat ledarskap, media, handlingskraft, säkerhet. Kort sagt två mycket intressanta dagar som avslutades med att Stefan Löfven peppade oss om hur vi ska vinna valet för att kunna svetsa ihop landet igen. 

Satsa på bättre järnvägsunderhåll



Idag diskuterar Riksdagen åtgärder för transportsystemet för 2014-2025. Det är ett omfattande material som handlar om såväl järnvägssatsningar, vägar, sjöfart, underhåll och den olagliga lastbilstrafiken som inte åtgärdas. 
Anders Ygeman var tydlig i debatten om våra satsningar, nuvarande underhållsmissar och bättre ordning i framtiden.

Vi socialdemokrater ska för att få fart på jobben investera i infrastruktur för framtiden. Vi ställer oss samtidigt bakom de projekt som regeringen valt att lyfta fram i sin nationella plan. Men har alltså högre ambitioner inför framtiden för jobbens, tillväxten och miljöns skull. 

Ett förbättrat underhåll av både järnvägar och vägar ökar transportsystemets robusthet och kapaciteten.  På både järnvägssidan som på vägsidan är behoven stora. Åtgärderna skapar även snabbt arbetstillfällen i maskin-, åkeri- och järnvägs- och anläggningsbranscherna. 

Vi ser med oro på de uppgifter som framkommit att det räknats fel på kontaktledningar, felen är inte små, det handlar om miljardbelopp. Det är trist att regeringen drar ner på vägunderhållet med 770 miljoner kronor. 

Vi vill anslå 10 miljarder till järnvägsunderhåll utöver regeringens anslag fram till 2025 och 5 miljarder utöver regeringen till vägunderhåll fram till 2025. Detta belopp är satt med tanke på den osäkerhet som råder om underhållsbehoven och det osäkra underlag hela den nationella planen vilar på.

Vi vill koncentrera investeringarna och de stora underhållsinsatserna på järnväg till de mest trafikerade områdena där kapacitetsbristen är som störst. De handlar på järnvägssidan om stambanorna.

Kapacitetshöjningarna innebär fördelar både för persontransporter och godstransporter. Det ger stora fördelar både för regional persontrafik och godstransporter. Bärighetsåtgärder för de vägar som är mest angelägna för skogs- och basindustrins godstransporter främjar också lokal besöksnäring och arbetspendling.

Det splittrade järnvägsunderhållet har visat sig bli både dyrt, ineffektivt och ryckigt. Dessutom har 700 järnvägsunderhållsarbetare varslats trots att behovet av underhåll är enormt just nu. 
Socialdemokraterna anser att järnvägsunderhållet behöver såväl ökade resurser som en bättre fungerande organisation.

Vi föreslår att staten tar ett samlat ansvar för järnvägsunderhållet. Ett första steg är att Trafikverket snabbt bygger upp en organisation för att inspektera banornas skick och underhållsbehov. I takt med att kontrakten löper ut ska de successivt tas över av en ny enhet inom Trafikverket.


Magplask om vem som var först

 
Idag har jag sagt till media i Skövde att jag inte vet vem som var först med att driva kravet på att återställa Boulognersjön till badsjö. Jag sa det inte bara en gång, inte två gånger, inte tre gånger. Jag återupprepade, att det viktigaste för mig är inte vem som var först. Det viktigaste är bemötandet.

För 25 år sedan motionerade jag första gången i kommunfullmäktige i Skövde om att återskapa badsjön i Boulognerskogen. Under åren som gått har vi återkommit flera gånger och Östemalms S-förening hade med badsjön i sitt valmanifest.

Under hela denna tid har vi fått kalla handen från den borgeliga majoriteten med argumenten: 
- det går inte. 
Det fanns till och med borgeliga krafter som ville lägga igen hela sjön, vilket hade varit förödande. 

Detta kalla bemötandet har bestått i minst 25 år, det skulle bli för dyrt, krångligt, omfattande och svårt enligt den borgeliga majoriteten i Skövde att ta reda på kostnaderna.

Det var det jag ville få fram när jag rotande fram min motion från 1989 om badsjö i Boulogner. Min motion krävde inte ens badsjö, den försiktiga motionen handlade om att undersöka kostnaderna för att återställa badsjön. Men inte ens det ville det borgeligt styrda Skövde för 25 år sedan, de ville inte ta reda på vad det skulle kosta att återställa sjön till badsjö. 

Det är ju därför jag blir häpen över att borgeliga politiker vill ta äran åt sig när det gäller badsjön i Boulogner.

Jag är superglad över att vi kan bada i centrum igen, superglad över att tjänstemän lyckats bryta blockeringen. Men jag blir förvånad över rubriken i SLA. Att vara först är inte viktigt för mig. Det viktigaste är att det blir av och det blir det nu. 


Vi ses i plurret! 


http://www.sla.se/skovde/article1582975.ece

Dagens partiledardebatt


Det blev som vanligt i vårens sista partiledardebatten i Riksdagen. Reinfeldt var nöjd och ganska arrogant. Han ville att valet skulle handla om jobben det nu är  8% arbetslöshet.  
När han fick frågan skolan av Mikael Damberg så fick statsministern något slag utfall och påstod att socialdemokraterna släppt jobben tillförmån för skolan.

För det första är det fel och det vet Reinfeldt, vår främsta prioriterade fråga är jobben. För det andra hänger skolan och möjlighet att få en utbildning ihop med att få ett jobb. De allra flesta ungdomar som är arbetslösa idag har har inte fått slutbetyg i gymnasieskolan.

Resultaten i den svenska skolan sjunker, både vad gäller antalet behöriga elever till gymnasieskolan och jämfört med andra länder. Sverige har också tappat den tidigare tätpositionen vad gäller likvärdig skola – ojämlikheten i den svenska skolan ökar. Vårt fokus är att skapa en jämlik skola med höga kunskaper och bildning.

Mikael Damberg öppnade med att påminna om ord som "berikat" Sverige under den borgeliga regeringens tid vid makten. Ord som Fas 3, läxrut, pensionärskatt, utförsäkrade som vi helst hade varit utan.

Debatten fortsatte sedan att handla om regeringsduglighet, jämställdhet och mera om skolan.
Mycket står på spel inför höstens val och det kommer bli en spännande valrörelse. 



Stormig Vätternrunda

 

 
 
Förra helgen körde jag halvvättern och var helt lyrisk över allt ihop när jag kom i mål. När jag nu genomfört även den ”riktiga” rundan på 30 mil är jag också mycket nöjd med hela arrangemanget.

Tack till alla inblandade, arrangörer, volontärer, föreningar med flera för ett fint arrangemang.

Som vanligt var det hjälpsamma funktionärer överallt som kom med glada tillrop och uppmuntrande ord till alla trötta cyklister. Jag kanske inte helt nöjd med min egen insats men det kan jag inte skylla på någon annan än mig själv och möjligtvis på stormstyrkan. Men vindarna hade ju alla emot sig väster om Vättern, även om det kanske mojnade något på lördagseftermiddagen.

Jag startade på fredagskvällen och det gick bra i medvinden men plötsligt kom en regnskur som gjorde mig dyblöt eftersom jag inte hann få på mig regnkläderna. Regnet försvann men vätan, som gick in till och med i underkläderna, fick mig att frysa och jag fick ont i baksidan av låren (hamstrings) för att de blev för kalla. Jag hade helt enkelt fel kläder.

Det avhjälpes genom att jag fick skön massage i Ödeshög och jag bytte till torra kortbyxor, överdragsbyxor och regnjacka som jag hade i ryggsäcken. När jag fått upp värmen gick allt mycket lättare igen. Snabbt och lätt tog jag mig till den nya matdepån, några mil söder om Gränna (minns inte vad den heter och hittar inte namnen på depåerna på hemsidan)

Då var det mörkt och mina batterier i framlampan tog slut. Jätte bra att det gick att köpa nya batterier i depån. Sedan var det bara 2 mil till Jönköping där stannade jag för att äta köttbullar med mos. Det behövdes för sedan började både motvinden och uppförsbackarna i Bankeryd. Det var tufft men jag tyckte att det gick bra ändå och efter Fagerhultsdepån med kaffe och bananer kom gryningen och jag kunde se soluppgången över Vättern.

Det var fantastiskt underbart.

Trots motvinden tog jag mig till Hjo för att äta lasagne och fylla på vattenflaskan sedan var det bara att streta vidare mot Karlsborg och Boviken. Där trodde jag att det skulle bli lättare eftersom jag snart skulle vända neråt och det var ju ”bara” sju mil kvar. Men Boviken- Hammarsundet visade sig vara den tuffaste sträckan på grund av motvinden. Vi som cyklade där just då stod helt still trots att vi trampade.  Väl framme i Hammarsundet kändes det otroligt skönt och de 4 återstående milen i medvind gick förhållandevis lätt.

Att passera mållinjen i Motala med en optimistisk applåderande publik är en fantastiks känsla och det är bara så himla skönt att vara i mål. Jag beklagar olyckorna och hoppas att de iblandade tillfrisknar snart. Dessutom hoppas att arbetet med ännu mer blifria (eller bliglesa) sträckor blir möjliga i framtiden.

Tack än en gång ni som fixar detta, ni är fantastiska!

 
 
 
 

Genusperspektiv i all offentligverksamhet

 


När Magdalena Andersson inledde Kraftsamling för jämställdhet på Nordisk Forum var hon mycket tydlig. Dels om hur viktigt det är att ha jämställdhetsglasögen i alla politiska beslut. Dels hur viktig gemensamma sektorn är för kvinnor. Skattesänkningar och försämringar inom förskola, skolan, vården och omsorgen slår hårdare för kvinnor än för män. hon menade också att det var viktigt att Socialdemokraterna i aktiv handling lever upp till de krav som ställs på ett feministiskt parti.

Annika Standhäll beskrev att kvinnor alltid drar det kortaste strået som t.ex. deltid på dåliga tider. Tobias Baudin från LO berättade LOs kvinnor tjänar på en socialdemokratisk ledd regeringen så för LOs medlemmars skull har finns det facklig-politiska samarbetet. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i hela samhället. Dessutom tryckte han på ordning och reda på jobben, vikten av kollektivavtal och krav på arbetsgivarna för bra arbetsmiljö.

Annika Wåhlin från Vårdförbundet hade krav på en jämlik vård och möjlighet till de anställda att ha schysta villkor. Hon rekommenderade två böcker: Genusyrsel och normuppror samt Inte ens på Florence Nightingales tid var sjuksköterskeyrket ett kall.

Carina Nilsson som är kommunalråd i Malmö påpekade att jämställdhetsarbetet alltid måste pågå, att systematisk kartläggning måste göras för att få en förändring. Bra att Carina tog upp kollektivtrafiken eftersom det är kvinnor som utnyttjar den mest.

Sedan inledde Carina Ohlsson frågestunden med att redogöra för S-kvinnors valfrågor i arbetslivet, för skolan och i välfärden. En spännande diskussion utbröt om föräldraförsäkringen, genusperspektiv i förskolan, klass och könskampen och vi kan konstatera att det behövs både en kraftsamling för jämställdhet och en jämställdhetschock för att kunna förändra könsmaktsordningen.

 
 

Socialdemokraterna rivstartar jämställheten


Sverige behöver en jämställdhetschock, det får vi med en socialdemokratisk regering.

Idag presenterade feministen och partiordföranden Stefan Löven ett 15- punktprogram som ska genomföras första året i regeringsställning. 
Lönekartläggning varje år
Rätt till heltid 
Stopp för staplade visstidsanställningar 
Jämställda arbetsplatser
Jämställda bolagsstyrelser 
Jämställd skola
Jämställd akademi och forskningsanslag 
Utveckla välfärdsjobben
Tillgång till välfärdstjänster så att både män och kvinnor kan jobba
Trygg förslossningsvård
Jämställt föräldraansvar 
Avskaffa vårdnadsbidraget
Insemination för ensamstående kvinnor
Bättre ekonomi för ensamstående föräldrar
Fler våltäktsmål ska leda till åtal 

Välkommen till Skövde Catharina Elmsäter-Svärd

 

 

I dag besöker infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) Skaraborg. Därför ställer jag och Anders Ygeman frågor till henne. Det finns många chaufförer och åkeriägare som varje dag upplever den osunda konkurrensen på vägarna. På bilden syns bilar utanför Volvo som väntar på att få köra. 

 

Åkerinäringen är en förutsättning för att det moderna samhället ska fungera. I ett exportland som Sverige måste högklassiga lastbilstransporter samverka med järnväg och sjöfart på bästa sätt. Tyvärr präglas åkeribranschen av en utbredd osund konkurrens. Forskning från Lunds Tekniska Högskola visar att tusentals lastbilar kör illegalt i Sverige. Seriösa åkerier som betalar skatter och avtalsenliga löner riskerar att konkurreras ut. Så här kan det inte fortsätta.

 

Vi har fyra frågor vi vill ställa till den moderata infrastrukturministern.

  

1.  Varför vill moderaterna avreglera lastbilstrafiken i EU? Moderaternas linje skulle leda till ökad lönedumpning och fortsatt utslagning av svenska seriösa åkerier.  Finland, Danmark och Tyskland och många andra länder i EU som i stället vill skärpa reglernaså att det  
2. Varför väljer moderaterna att dra ner på anslagen till vägunderhållet med 770 miljoner i år? Kostnaderna för åkerinäringen blir stor både när körningen försvåras och skador på lastbilarna av potthål och sprickor.
3. Varför är moderaterna motståndare till ett stärkt beställaransvar där transportköparens ansvar skärps och fler kvalitetstransporter kommer att efterfrågas?
4. Varför är moderaterna motståndare till den Holländska modellen där föraren i regel ska vara anställd av det åkeri man kör för? Det här har visast sig fungera bra i Holland och skulle minska problemen vi sett i Skaraborg med falskt egenföretagande.  
 

 

Socialdemokraterna vill ha ordning och reda på vägarna. Det är en del i vår politik för att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Moderaterna vill avreglera lastbilstrafiken helt. 


Catarina Elmsäter Svärd besökte trafikutskottet


Flera av oss Riksdagsledamöter var försenade till dagens trafikutskott pga av tågförseningar.
Frågorna haglade om underhållet, om hurvida det famns felräkning eller inte, om ambitionen sänkts eftersom det nu finns 6 miljarder mindre till underhållet osv
Infrastrukturministern gjorde sitt bästa för att ge sin uppfattning av det aktuella läget.
Att tågen inte går som de ska är i alla fall alla överens om. Läget är akut och det är allvarligt om det saknas pengar alternativt att ambitionsnivån sänkts.

Järnvägens kris är inte bara ett hot mot jobben och samhällsekonomin utan också mot de anställda i sektorn. Tyvärr är förtroende för järnvägens möjlighet att följa tidtabellen är uselt.
Risken är uppenbar att människor och företag väljer andra mer miljöskadliga transportsätt framför tåget.  De företag som är beroende av järnvägstransporter för att få ut sina produkter på den globala marknaden får med en järnväg som blir allt sämre ett försämrat konkurrensläge. 
För människor som använder tåget i sin dagliga pendling innebär förseningar och inställda tåg välfärdsförluster genom stress och oro. 




En hyllning

Idag vill jag hylla arrangörerna till Vätternrundan. Visst är det så att vädret spelar in. Det är ALLTID roligare, enklare och lättare att cykla i sol än i regn.
 
Men arrangemanget är i toppklass helt enkelt i världsklass. Jag vill tacka Eva-Lena Frick och alla som arbetat för att allt ska fungera, klubbar och frivillarbetare för att ni lyckats så bra.

 
Ordning och reda, lätt att förstå var omklädningsrum, nummerlappsutdelning och väskinlämning finns. Alla var inriktade på att göra cykelturen så smidig för oss som möjligt. Villiga cykelrepratörer fixar in i det sista och cykelpumpar finns på plats. Utmed banan är det snyggt och enkelt att slänga skräp på vissa ställen.

 
Matkontroller finns utmed banan, vi får vatten, saltgurka, bananer, sportdryck, kaffe mm och de som serverar tycker det är jätte kul att hjälpa till. Den som vill får massage och det finns gott om sjukvårdare. Dessutom är det enormt bra att banan är bilgles, dvs väldigt få bilar. 
 
Halvvättern körs längst otroligt vackra cykelleder, längs åkrar med blåklöver och vallmo dessutom är utsikten över Vättern magnifik (det går ju nästan att se över till Skaraborg :) ) 
Väl i mål blir väl omhändertagna med medalj, mat och mera massage.
 
Jag startade med bl.a sossarna Johan Andersson, Ingvar Ståhl, Roger Berzell, Camilla Egberth och Ylva Johansson. Men på banan fanns tusentals cykelentusiaster såsom Henrik och Marina Johansson, Robert Hammarstrand,  Anneli Hulthén, Ingrid Rudin och Tomas Rudin med flera. 
 
 
 
 
Alla tyckte att det var fantastiska cykelförhållanden, undersköna omgivningar och trevligt sällskap.

 
Tack än en gång till ett bra arrangemang. Jag är helnöjd med mina 6.24. Det är inte säkert att jag känner samma sak efter nästa helg när jag kört hela Vätternrundan, men just nu är jag imponerad av alltihop. 
Att jag dessutom förälskat mig i Snickers är kanske en helt annan sak. Men bättre energikaka går inte att få för en trött cyklist, än en härlig blandning av choklad och jordnötter. 
Det är rena raketbränslet! 
 








 
 
 
 

Är det sossarnas fel?


Det börjar bli lite löjligt över detta ständiga skyllande på oss socialdemokrater.
Att skolresultaten sjunker som en sten är enligt Björklund naturligtvis sossarnas fel. Att ungdomsarbetslösheten är på tok för hög och passiviserande är tydligen också vårt fel. Eller åtmiståne fel att vi började föra samma sort statistik som alla andra EU-länder. Att det var ett krav från en dåvarande oppositionen tycks vara bortglömt.

Nu är det naturligtvis sossarnas fel att tågen står still och att det räknas fel i underlagen till Nationella Planen. Lite skrattretande att borgerligheten nu säger att vi skötte järnvägsunderhållet för dåligt trots att de alltid hade lägre anslag när de var i opposition. 

Men att vi kunde ha satsats ännu mer på underhållet är sant. Det är lätt att vara efterklok och vi har nu en mängd olika förslag på hur vi ska komma tillrätta med tågkaoset. Till skillnad från regeringen som tror på ännu mer konkurrens på spåren.  

Livet på Landet



I två dagar pågår en Livet på Landet festival på Axvalla travbana i Skaraborg.
Idag ska jag dit för att träffa några av de tusentalsbesökarna för att prata landsbygdspolitik mm.
Just nu pågår urbaniseringen med en våldsam kraft. Landsbygden utarmas och storstäderna har varken bostäder eller vård och skola med kvalite till alla nya invånare.

För några månader sedan dömde finansminister Anders Borg (M) i en intervju i tidningen Land ut den svenska livsmedelsindustrin i tror att den kommer att försvinna! Några förslag på insatser för hur den ska stärkas levererade han däremot inte.

Hur långt ska det få gå innan vi får en regering arbetar för att stärka hela Sverige istället för att döma ut?

Skaraborg är en av de regioner i Sverige som är mest beroende av industri, såväl inom tillverkning som livsmedel. Vi är beroende av de arbetstillfällen som finns direkt inom industrin, men också att de arbetstillfällen som indirekt skapas i samhället runt om. Vi har många aktörer kopplade till jordbruket och till livsmedelsindustrin så som Scan, Dafgårds, Arla, Skövde slakteri. Idag finns flera av dem representerade. Det ska bli intressant att träffa dem.

Jag ska även ha ett samtal med Tomas Morell om ordning och reda på vägarna. Att det behövs schysta villkor, kollektivavtal, lön att leva på, kör och vilotidsregeler mm för alla som kör runt på våra vägar. Det ska bli en intressant diskution. Välkomna 
 


Grattis Sverige



Idag firar vi Nationaldagen runt omkring i vårt fina land. En bra tid att fira eftersom Sverige är som vackrast nu. Jag ska vara vigselförättare på förmiddagen, hälsa nya medborgare välkomna till Skövde i eftermiddag och dela ut diplom till årets Anna Lindhpristagare. Ett bra sätt att fira.

Men sedan får vi fortsätta med att göra detta land än bättre, välkomnande, omhändertagande, rättvist och solidariskt. Det finns mycket att förändra till det bättre. 

Arbetslösheten ska bekämpas utan att skylla på de arbetslösa, det är inte de arbetssökandes fel att det inte finns jobb och del blir inte fler jobb av att arbetslösa blir fattigare. Jobben ska vara schysta med lön som går att leva på för både män och kvinnor.

Skolan måste få möjlighet att lära genom fler och engagerade lärare, mindre klasser och tidiga insatser med läxhjälp till de som behöver. Det livslånga lärandet måste få en renässans genom utbyggd högskola i hela landet, större möjligheter till vuxenutbildning och folkhögskolor

En bättre välfärd med hög kvalite inom sjukvården, äldrevården och hemtjänsten är ett måste. Dessutom ska äldre, arbetslösa och sjuka ha en ekonomisk trygghet som bygger på tilltro och ömsesidig respekt inte rädsla och misstänksamhet.

 Javisst har vi mycket att ta itu med och förbättra men idag firar vi vår Nationaldag så grattis Sverige och alla som bor och vistas här. Grattis till ett bra land som kan bättre! 

Är den Svenska järnvägen överinvesterad Anders Borg?

 



Samtidigt som tågen står still på Västra stambanan finns det ett budgethål av underhållet i den nationella planen. Resenärer, arbetspendlare och företag som vill skicka gods på järnväg behöver naturligtvis ett svar av ansvariga i Regeringen. Men på dagens frågestund i Riksdagen vill Anders Borg inte svara på Anders Ygemans fråga om budgethålet och inte på min följdfråga.

Anders Borg ville hellre prata om vår politik än sin egen. Han kanske inte vet vad frågestunden är tillför. Nämligen Riksdagsledamöternas möjlighet att kontrollera att regeringen tar ansvar.

Men Anders Borg har ju en gång sagt att Svensk järnväg är överinvesterat och de hade alltid lägre anslag till järnvägen när de var i opposition.

De har visserligen tillskjutit mer pengar men inte tillräckligt, dessutom blir det ineffektivt med det splittrade järnvägsunderhållet.


Den svenska järnvägen är i kris.

 

Järnvägens kris går ut över jobben. Såväl arbetspendling som industrins godstransporter drabbas. Det inte bara de senaste turerna med felräkning på 6 miljarder. Det kan till och med behövas så mycket som 20-30 miljarder ytterligare.

I trafikutskottet har vi kallat till oss Catarina Elmsäter-Swärd för att om möjligt få fram vad det är som hänt. Hon kommer till oss på tisdag.

Tågurspårningar med godståg, nedfallna kontaktledningar, fel på växlar, strömförsörjningsfel tillhör tyvärr vanligheterna numera i vårt vackra fina avlånga Sverige. Så kan vi inte ha det.

Det har dröjt för länge med nödvändiga åtgärder, på tok för dålig samordning av underhållet och för många aktörer utan kvalitetskrav är andra förklaringar.

Socialdemokraterna har länge föreslagit investeringar i både nya banor och ökat järnvägsunderhåll. Att bygga nya banor är viktigt – men det tar tid. Vi föreslår dessutom att staten tar ett samlat ansvar för allt järnvägsunderhåll.

Underhållskontrakt bör i takt med att de löper ut överföras till denna nya enhet. I regel upphandlas ett kontrakt på fem år. Det finns i dag omkring 35 olika kontrakt för järnvägsunderhåll.

Det måste finnas meddelarfriheten hos de anställda i järnvägsbranschen måste ha central funktion för att öka säkerheten. I eventuella nya kontrakt för privata järnvägsentreprenörer måste meddelarfriheten skrivas in. Alla som jobbar med järnvägen måste kunna slå larm om säkerhetsbrister.

Dessutom måste tillsynen av järnvägen skärpas omedelbart. Trafikverket måste snabbt bygga upp kompetens för att inspektera säkerheten på de egna banorna och inspektera kvaliteten på entreprenörernas arbete.


IT= Inga Tanter

 
Hör på morgonens nyheter att IT-branchen är en vit, manlig branch, att det saknas kvinnor och mångfald inom IT-branschen.
Ett allvarligt påpekande som vi tyvärr dragits med under urminnestider. Detta trots att många försök gjorts och trots att det finns fantatsikt duktiga kvinnor som mycket väl kan matcha kraven från IT-sektorn består dominansen. 
Att det är ont om kvinnor i teknik- och IT-branschen har flera påpekat och statistiken talar sitt tydliga språk.   Andelen kvinnor i naturvetenskap, matte och IT på gymnasiet når en knappa 31 procent och inom teknik är siffran så låg som 9 procent.
 
På universitetet och högskolan är det 26 procent kvinnor inom IT-relaterade ämnen. Givetvis visar sig detta i arbetslivet.
 
 
Tekniska kunskaper uppmuntras tidigare och i större utsträckning hos pojkar än flickor. Det är bara att gå in i en leksaksaffär eller titta på barnprogram för att se hur teknik marknadsförs mot små pojkar, medan flickor ofta styrs mot andra typer av intressen.
 
Ett annat exempel är bristen på starka kvinnliga roller i dataspel. Dessa är ett fåtal exempel utgör undantaget, t.ex gör Högskolan i Skövde ett fint arbete med att få in mer kvinnor inom dataspelsutvecklingen.  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/kvinnor-lockas-till-spelbranschen
Det är bra eftersom unga tjejer måste kvinnliga ha förebilder. En avsaknad av förbilder kan resultera i bristande intresse och tyvärr får kvinnliga förebilder inom teknik och IT ännu inte den plats de förtjänar.
 
Dessutom behövs det stöttning på olika sätt. För inom den manliga strukturen är det vanligt att förlöjliga kvinnor antagligen för att de utgör ett hot, eller för att de rubbar den manliga normen och då blir männen nervösa och använder omedvetet av härskartekniker.
 
Ja, det finns fortfarande enormt mycket att göra för att IT, inte ska betyda Inga Tanter


 

RSS 2.0