International Day to End Obstetric Fistula 23 May

(null)

Den 23 maj är det Internationella dagen för att avskaffa obstetrisk fistula. En sådan dag borde vi alla stå eniga för att utrota dessa plågsamma förlossningsskador.

De flesta har aldrig hört talas om fistula, vilket beror på att problemet inte finns i västvärlden utan drabbar fattiga kvinnor på landsbygden inte minst i Afrika.

Obstetrisk fistula, innebär att utdragna och svåra förlossningar skadar vävnaderna i kvinnans underliv. Det uppstår ett hål mellan slidan och urinblåsan, fistlar, mellan slidan och ändtarmen eller mellan både tarm och urinblåsan. Följden blir att urin och avföring läcker kontinuerligt och försätter kvinnan i en outhärdlig social situation. Det är inte ovanligt att kvinnan stöts bort från sin familj p g a lukten av urin och avföring. Ofta går barnets liv inte att rädda, kvinnan riskerar själv sitt liv, och kanske kan hon inte blir gravid igen på grund av de skador som förlossningen medfört.

Arbetet för utrotning av fistulaskador är nödvändig främst genom förebyggande arbete och förbättrad mödravård, men också med kirurgi.

Hamlin Fistulasjukhuset i AddisAbeba har utvecklats till ett specialistsjukhus med fem filialer utspridda i landet och förutom vård arbetar man med prevention och rehabilitering. Vården innebär ingen kostnad för kvinnorna. Sjukhuset utbildar även barnmorskor.

Vi i Stiftelsen Fistulasjukhuset samarbetar för att stoppa plågsamma förlossningsskador. Vi representerar Centerkvinnorna, Fredrika Bremer-förbundet, Kristdemokratiska Kvinnoförbundet, Liberala Kvinnor, Miljöpartiet de Gröna, Moderatkvinnorna, S-kvinnor, samt Fredrika Bremer-förbundet och Svenska Kvinnors Vänsterförbund. Vi ser det som en styrka att jobba tillsammans för en bättre tillvaro för kvinnor, i detta specifika fall förlossningsskadade kvinnor i Etiopien.

Stiftelsen Fistulasjukhuset bildades i Sverige år 1988 för att bidra ekonomiskt till fistulasjukhusen i Etiopien. Vi anser att det är en mänsklig rättighet att kvinnor ska få en trygg förlossning, vetskap om och få tillgång till den hjälp som finns. Därför arbetar vi med att sprida kunskapen om sjukhusen och deras arbete och med att samla in pengar för att stödja den viktiga verksamheten.

 Läs mer på www.fistulasjukhuset.org.  Ge en gåva, bli månadsgivare, ge bort ett gåvogram! Bg 900-2965, Swish 1239002965Internationella Barnmorskedagen

(null)


Den 5 maj Internationella Barnmorskedagen. I Etiopien finns en imponerande Barnmorske/läkar/gynokologiverksamhet som finansieras bl a genom insamlingar som ombesörjs av Stiftelsen Fistulasjukhuset. 

 

Fistulasjukhusen

Fistulasjukhuset i Etiopien tar emot och behandlar kvinnor med svåra förlossningsskador, fistlar, som bildats efter utdragna försök att föda fram ett barn. Dessa kvinnor drabbas av inkontinens med svåra sociala följder och sjukhuset som grundades på 70-talet innebär en avgörande  förändring i livssituationen för de kvinnor som får vård. Idag finns också fem sjukhusfilialer utspridda i landet. Man arbetar med behandling, operationer, men också med prevention och rehabilitering.

 

Utbildning av barnmorskor

En viktig preventiv åtgärd är utbildningen av barnmorskor. Kvalificerade barnmorskor och förbättrad mödravård är viktigt för att etiopiska kvinnor ska få säkrare förlossningar. 2006 stod så The Hamlin College of Midwives klart och idag utexamineras cirka 20 barnmorskor årligen efter fyra års studier. Barnmorskorna placeras efter utbildningen ut i de områden de en gång rekryterats från. Där kan de göra en livsviktig insats för att nå ut med förebyggande mödravård och att övervaka förlossningar.

 

Stiftelsen Fistulasjukhuset

I Sverige bilades 1988 en stiftelse med uppgift att bidra ekonomiskt till sjukhusen i Etiopien. Idag består stiftelsens styrelse av ledamöter från Centerkvinnorna, Liberala Kvinnor, Moderatkvinnorna, S-kvinnor, Miljöpartiet de Gröna, Kristdemokratiska kvinnoförbundet, Svenska Kvinnors Vänsterförbund samt Fredrika Bremer-förbundet. Stiftelsen ingår i ett nätverk av stiftelser som finns i flera andra länder. Stiftelsen samlar in pengar genom insamlingar, gåvor och testamenten. Ökande kostnader för driften av sjukhusen i Etiopien har gjort att det krävs kraftansträngningar för att få in mer pengar.

Den som vill hjälpa kan bli månadgivare, ge bort en liten gåva till någon som redan har allt och skriva ut ett gåvogram från vår hemsida, boka ett föredrag, testamentera eller swisha en slant till  900 29 65 för att fira den Internationella Barnmorskedagen den 5 maj. Alla har vi ju hjälps till världen av en barnmorska. Mycket mer finns att läsa på hemsidan www. fistulasjukhuset.org

 


Monica Green 

Ordförande Stiftelsen Fistulasjukhuset

 RSS 2.0