Internationella Barnmorskedagen

(null)


Den 5 maj Internationella Barnmorskedagen. I Etiopien finns en imponerande Barnmorske/läkar/gynokologiverksamhet som finansieras bl a genom insamlingar som ombesörjs av Stiftelsen Fistulasjukhuset. 

 

Fistulasjukhusen

Fistulasjukhuset i Etiopien tar emot och behandlar kvinnor med svåra förlossningsskador, fistlar, som bildats efter utdragna försök att föda fram ett barn. Dessa kvinnor drabbas av inkontinens med svåra sociala följder och sjukhuset som grundades på 70-talet innebär en avgörande  förändring i livssituationen för de kvinnor som får vård. Idag finns också fem sjukhusfilialer utspridda i landet. Man arbetar med behandling, operationer, men också med prevention och rehabilitering.

 

Utbildning av barnmorskor

En viktig preventiv åtgärd är utbildningen av barnmorskor. Kvalificerade barnmorskor och förbättrad mödravård är viktigt för att etiopiska kvinnor ska få säkrare förlossningar. 2006 stod så The Hamlin College of Midwives klart och idag utexamineras cirka 20 barnmorskor årligen efter fyra års studier. Barnmorskorna placeras efter utbildningen ut i de områden de en gång rekryterats från. Där kan de göra en livsviktig insats för att nå ut med förebyggande mödravård och att övervaka förlossningar.

 

Stiftelsen Fistulasjukhuset

I Sverige bilades 1988 en stiftelse med uppgift att bidra ekonomiskt till sjukhusen i Etiopien. Idag består stiftelsens styrelse av ledamöter från Centerkvinnorna, Liberala Kvinnor, Moderatkvinnorna, S-kvinnor, Miljöpartiet de Gröna, Kristdemokratiska kvinnoförbundet, Svenska Kvinnors Vänsterförbund samt Fredrika Bremer-förbundet. Stiftelsen ingår i ett nätverk av stiftelser som finns i flera andra länder. Stiftelsen samlar in pengar genom insamlingar, gåvor och testamenten. Ökande kostnader för driften av sjukhusen i Etiopien har gjort att det krävs kraftansträngningar för att få in mer pengar.

Den som vill hjälpa kan bli månadgivare, ge bort en liten gåva till någon som redan har allt och skriva ut ett gåvogram från vår hemsida, boka ett föredrag, testamentera eller swisha en slant till  900 29 65 för att fira den Internationella Barnmorskedagen den 5 maj. Alla har vi ju hjälps till världen av en barnmorska. Mycket mer finns att läsa på hemsidan www. fistulasjukhuset.org

 


Monica Green 

Ordförande Stiftelsen Fistulasjukhuset

 



RSS 2.0