Träffat på Lucy …….

(null)

Sista dagen i AddisAbeba passar vi på att gå på Nationalmuseet för att få se Lucy, världens äldsta  (hittade) mänskliga varelse, eller förmänniska. Lucy även kallat AL 288-1, är de skelettrester som hittats från en kvinnlig förmänniska. Hos sägs ha levt för 3,2 miljoner år sedan och hittades i Etik 1974.
Lucy var cirka en meter lång, gick upprätt och hade en hjärnstorlek mindre än de vi har idag. Arkeologerna tror att hon dog av att hon föll från ett mycket högt träd, frakturerna pekar på ett fall på 12 meter. Vi får också höra att hon fått namnet "Lucy" eftersom arkeologerna lyssnade på Beatles Lucy in the sky whit Diamonts. 
Att mänskligheten härstammar från Afrika för cirka 200 000 år sedan och att vi därifrån sedan vandrade ut till övriga världen är oomtvistat. Alla bevis, både genetiska och fossila, pekar på att det är Afrika som är den moderna människans (Homo sapiens sapiens) ursprung. Folkvandring började med att människor vandrade mot nuvarande Europa och Asien. 

Det har varit givande dagar här i AddisAbeba tillsammans med sjukhusledningen och övriga länder som samlar in pengar till Fistuleasjukhuset och dess verksamhet med Barnmorskeutbildningar, filialer, hälsocenter på flera ställen i Etiopien. Naturligtvis behövs det mer pengar för att kunna öka insatserna därför gör vi så gott vi kan med att få fler gåvor. De bidrag vi ger är mycket välkomna och gör stor nytta. 
Varför inte swisha en gåva eller bli månadsgivare? 
Läs mer på https://fistulasjukhuset.org

Stora behov i Etiopien

(null)

De flesta etiopier lever på landsbygden under mycket knappa villkor, kvinnorna sliter hårt från morgon till kväll för att bära vatten, skaffa mat och se till att barnen klarar sig.  Spädbarnsdödligheten är hög i förhållande till andra länder. Bara häften av Etiopiens 124 miljoner människor har tillgång till rent vatten. Landet drabbas ofta av hungersnöd och befolkningsökningen ökar på behovet av hjälp. Trots stora satsningar på hälsovård och utbildning sedan 1990-talet hamnar Etiopien bland länderna långt ner i FN:s index över mänsklig utveckling. Fattigdomen är extrem och klyftorna i samhället är obeskrivliga. 

På Internationella partnerskapsmötet i AddisAbeba diskuterade vi bland annat med Amare Desta Manager på Hamlin Fistula Healthcenter i Yirgalem. I deras område bor 21 miljoner människor.. Vid centret finns en barnmorska som ska hjälpa gravida kvinnor. 
Det är som om vi skulle bara ha två BVC i hela Västra Götaland, det ska vi naturligtvis inte ha men det ger perspektiv. 
Ett exempel var att en ung barnmorska varit med vid 1700 förlossningar under ett år. 
Det innebär att vi behöver öka våra insatser ytterligare och försöka samla in mer pengar. 
Hamlin Fistula i Etiopien gör enorma insatser med små medel. De utbildar barnmorskor, anställer duktiga läkare som opererar förlossningsskadade kvinnor. Det är imponerande verksamhet. 

Bli gärna månadsgivare Stiftelsen Fistulasjukhuset eller swisha 1239002965

PIM möte i Etiopien 🇪🇹

(null)

Varje år träffas representanter från dessa länder i Addis Abeba på det som kallas Partners International Meeting, förkortat PIM. Stiftelserna från Schweiz, Australien, England, Nya Zeeland deltar liksom flera andra insamlingsorganisationer så som Greenlamp, Womens hope med flera.
Nu är vi här på mötet och sjukhusets ledning ska informera om verksamheten det gångna året och om planer för framtiden. 
Efter introduktionen blev vi insamlingsorganisationer uppmärksammade med ett Certifikat på sjukhusets uppskattning. 
Hamlin Fistula Ethiopia, som består inte bara av sjukhuset i Addis Abeba utan också av dess filialer runt om i landet, rehabiliteringscentret Desta Mender och Hamlin College of Midwives, som utbildar barnmorskor. I eftermiddag ska vi diskutera en nollvision mot Fistuleaskador. Det känns angeläget och det vore fantastiskt om vi från Sverige kan öka våra insamlade medel. 
Swisha en slant till stiftelsen så att insamlingen öka.

Swishade till 1239002965.
Om alla gör det kan vi öka bidragen!
🙏❤️

Kaffet i Etiopien är toppen


(null)

Efter en lång resa men ankomst mitt i natten till AddisAbeba var det trevligt att se sig om i huvudstaden lite. Vi, Elisabet Abrahamsson och jag är här för att delta i ett möte Fistuleasjukhuset. Innan mötet startar hinner vi dels bekanta oss med omgivningen och packa påsar, som vi ska ge till de förlossningsskadade kvinnorna och deras barn på sjukhuset. 
Etiopien är ett av de äldsta kristna länderna i Afrika och blev aldrig koloniserat som så många andra afrikanska länder. Här bor 123 000 000 invånare och i AddisAbeba 5,2 miljoner, så det är ett enormt stort land. Kvinnan har en utsatt ställning. Våld i hemmet är vanligt. Många gifts bort som unga, fast man enligt lag ska vara 18 år gammal för att ingå äktenskap. Kvinnor på landsbygden bär den största arbetsbördan och tvingas ofta gå flera timmar om dagen för att hämta vatten. Mödradödligheten är mycket hög. Många kvinnor drabbas av komplikationer vid förlossning. Det är något som Hamlin vid Fistuleasjukhuset arbetar med och utbildar barnmorskor som ska finnas på flera håll ute i landet.

Snart startar ett årligt avrapporteringsmöte i AddisAbeba.

(null)

Idag har jag fått ta emot målarböcker, kritor och hygienartiklar som jag ska ta med till Fistuleasjukhuset i AddisAbeba i nästa vecka. Stort tack för alla gåvor och att ni fortsätter att swisha så att jag kan köpa menstrosor, tandborstar, tvål och gosedjur mm för att överlämna på plats. Det känns angeläget att se den viktiga verksamheten i Etiopien och själv få se vad våra insamlade medel går till. Att få prata med sjukhusledningen, barnmorskor och träffa förlossningsskadade kvinnor och deras barn är viktigt för att vi ska kunna fortsätta samla in pengar. 

Stiftelsen Fistuleasjukhuset består av representanter från kvinnoorganisationerna Fredrika Bremer förbundet, S-kvinnor, Moderatkvinnorna, Centerkvinnor, Liberala kvinnor, Svenska kvinnors vänsterförbund, Kristdemokratiska kvinnorna och Miljöpartiet. Den är partipolitiskt och religiöst helt obunden. Sammansättningen förklaras av att en delegation besökte sjukhuset i Etiopien 1984. Deltagarna blev så berörda av makarna Hamlins arbete med förlossningsskadade kvinnor att de beslöt att stödja sjukhuset genom att skapa en tvärpolitisk stiftelse.

Jag har haft förmånen att få vara ordförande i tre år nu. Det känns så viktigt och dessutom roligt att vi lägger partipolitiken åt sidan i det här arbetet. Stiftelsen Fistuleasjukhuset samlar in pengar för att stödja sjukhusets verksamhet och utbildning för barnmorskor. Privatpersoner, företag och organisationer bidrar med små eller stora summor, engagerar sig på olika sätt och visar stöd för det framgångsrika arbete som pågår på sjukhuset i Etiopien. 
Det finns ett stödjande nätverk av stiftelser i andra länder med vilken den svenska stiftelsen har kontakt. Störst är stiftelserna i Schweiz och i Australien, där paret Hamlin verkade som gynekologer innan de flyttade till Etiopien. Äldst är den brittiska stiftelsen och det finns även en i Nya Zeeland.
Varje år, förutom under pandemiåren, träffas representanter från dessa länder i Addis Abeba på det som kallas Partners International Meeting, förkortat PIM, då sjukhusets ledning informerar om verksamheten det gångna året och om planer för framtiden. Det gäller hela Hamlin Fistula Ethiopia, som består inte bara av sjukhuset i Addis Abeba utan också av dess filialer runt om i landet, rehabiliteringscentret Desta Mender och Hamlin College of Midwives, som utbildar barnmorskor. 

Nu ska jag äntligen få träffa kollegor från andra länder, se verksamheten och möta både barn och kvinnor. Med mig tar  jag en väska målarböcker, kritor, hygienartiklar, tandborstar och annat som är svårt att få tag på. Det är välvilliga givare som passar på att skicka med små och stora gåvor.

Stöd förlossningsskadade kvinnor i Etiopien

 

 

Den 26 juli åker min kollega Elisabet Abrahamsson och jag till AddisAbeba för ett internationellt möte för flera länders insamlingsstiftelser som stödjer Stiftelsen Fistulasjukhuset i Addis. 

De opererar kvinnor med fistula skador efter förlossningar. 

Jag tänker ta med saker till barnen typ målarböcker, kritor, pennor, suddgummi, pekböcker, gosedjur och kläder samt till kvinnorna kläder, hygienartiklar, tandborstar, necessärer, schampo och balsam och tvål kanske och annat man kan tänkas behöva när man är på sjukhus. 

Vill du vara med och stödja? Köp och lämna till mig, skriv till mig så gör vi upp om tid och plats eller swisha en slant så handlar jag.

Swish till mig för inköp är 0705304210  - Tack för ditt stöd! 

Stöd vår stiftelse! 

Stiftelsen Fistuleasjukhuset samlar in pengar för att stödja sjukhusen i Etiopien inklusive Desta Mender som är ett rehabcenter och ett college för barnmorskor. Organisationer i åtta länder arbetar för att stödja verksamheten vid huvudsjukhuset i Addis Abeba. Här finns plats för 140 patienter, operationssal med fyra operationsbord, röntgen, laboratorium, apotek, lokaler för sjukgymnastik och undervisning mm. Det finns kök, bibliotek och klassrum, jämte rum och bostäder för personal och besökare. En BB-avdelning har byggts till, då gravida patienter, som en gång opererats för fistula skador, måste förlösas med kejsarsnitt.

Dessutom stödjer vi de fem filialer som finns runt om i landet och barnmorskemottagningar. 

Läs mer på: https://fistulasjukhuset.org

 Vill du också vara med och stödja? 

Swisha: 1239002965.

😍 270 kronor bekostar näringsrik kost under en kvinnas hela sjukhusvistelse.

😍 300 kronor bekostar en kvinnas sjukgymnastik efter operation.

😍 4000 kronor bekostar en fistulaoperation, som förändrar en kvinnas liv.

 Siffrorna anger en genomsnittskostnad. Din insättning fördelas av sjukhuset för att användas där de gör störst skillnad. Beloppet är helt valfritt.

 

Jag kommer att skriva om resan, om mötet med övriga organisationer: Partners International Meeting, förkortat PIM, om den verksamhet jag får möjlighet att besöka och mycket annat här på min blogg.


Almedalsreflektioner

Almedalsdagarna innebär många spännande möten, intressanta samtal och roliga mingel. Det är som vanligt svårt att sumererna händelserna i Visby efter intensiva dagar. Men några reflektioner kan jag bjuda på. 

Alla kan delta och förkovra sig i just sina egna favoritområden, därför har alla också en egen bild över vad som hänt och vad som är bäst.
I år finns det 4000 seminarier och event anmälda i Almedalsappen det är hälften så många jämfört med åren innan pandemin. I år är också första året som det är två partiledartal per dag vilket gör det möjligt att hinna med de 8 ledarna på fyra dagar. 
Enligt mig är det partiledartalen som är huvudnumren och jag tycker övriga programpunkter ska anpassas utifrån dem så att många lyssna. 

Det är mycket bra att tajta till dagarna och det är fullt tillräckligt att välja mellan 4000 seminarier. Den mest aktiva samhällsintresserade medborgaren skulle nog kunna hinna med 7-9 seminarie per dag och kanske två mingel. Men det tempot tror jag inte någon orkar med även om det kan vara hur intressant som helst. 

I år har försökt prioritera barns rättigheter, globala torget och seminarier om hur stoppa mäns våld mot kvinnor.
(null)

Under torsdags eftermiddagen deltog jag i Mångfaldsparaden genom Visbys gator fram till Almedalen. Det kändes angeläget att prioritera det framför ett seminarium om företagande även om det också är viktigt. 
Det viktigaste och kanske finaste minnet jag tar med mig är den gemensamma manifestationen som anordnades för att stoppa kvinnohatet och minnesstunden för Ing-Marie Wieselgren på Donnersplats. Många har vittnat om hennes enorma engagemang för människor som lider av psykisk ohälsa. Att hon stortrivdes i Almedalen, att det var ett av de bästa händelserna under året och hon älskade att delta i så många paneler som möjligt. Därför är det också viktigt att fortsätta med öppna demokratiska mötesplatser men med höjd säkerhet och fler vakter. 

Nu önskar jag att de som stannar kvar på öjn lyckliga till och hoppas på att vi ses nästa år igen.

RSS 2.0