Monica Greens blogg -

Välkommen hjälp till lantbrukare

(null)


Idag, presenterade regeringen hur man vill stötta de lantbrukare som drabbats av vårens och sommarens extrema torka.

Jag välkomnar det paket som den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterade idag. Det är ett nationellt åtgärdspaket på drygt 1,2 miljarder kronor för att framför allt täcka upp för foderbrist och inkomstbortfall som uppstått på grund av torkan.

 

Miljardpaketet till torkdrabbade lantbrukare ska ge kompensation på såväl kort som lite längre sikt.

Torkan har fått stora konsekvenser för lantbrukarna inte minst här i Skaraborg. Många är oroliga för sina djur och för sin framtid.

 

Hjälp att hantera

Med regeringens nationella krispaket på drygt 1,2 miljarder kronor ges lantbrukarna bättre förutsättningar att hantera denna svåra situation.

Självklart ska de som drabbas av torka känna samhällets stöd. Det är i situationer som den här det starka samhället ska finnas där. Vi ska hålla ihop. Ett nationellt stödpaket till Sveriges lantbrukare är viktigt för de drabbade lantbrukarna. Det är även viktigt för att säkra vår livsmedelsförsörjning.

 

Foderbrist

Foderbrist riskerar att innebära höga kostnader för lantbrukare som tvingas importera eller köpa dyrt grovfoder. Foderbristen kan också leda till att djur behöver slaktas i förtid. För att motverka detta scenario och stärka lantbrukarnas likviditet skjuter regeringen till 400 miljoner kronor i höständringsbudgeten för 2018. Dessa medel kommer att betalas ut så fort som möjligt, men senast i december 2018. Djurproducenterna stärks också indirekt genom att slakteriavgifterna föreslås sänkas med 60 miljoner under 2018.

Jag vet att lantbrukare nu försöker lösa sin situation på olika sätt. Marker som i vanliga fall inte slås nyttjas nu för att ta tillvara allt som finns att tillgå. Detta kommer dock inte att räcka.

 

Mer stöd

Under 2019 tillkommer stödåtgärder på 760 miljoner kronor. Utformning av åtgärderna kommer att ske i dialog med branschen så att medlen kan inriktas där de gör störst nytta för det svenska lantbruket och livsmedelssektorn.

Dialogen med näringen är oerhört viktig. Detsamma gäller myndigheternas förmåga att hantera det uppkomna läget och se till att medlen når de aktörer som är berättigade till det.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0