Den orättvisa skattepolitiken

Under fredagen den 14/12 diskuterar Riksdagen skattepolitiken och måndagen den 17/12 klubbas beslut om skatten för nästa år. Det blir en orättvis skattepolitik med ökade klyftor, Orättvisor skapar bara motsättningar och oro. Sverige tjänar på en rättvis fördelning. Regeringens skattepolitik leder till ökade orättvisor, den undergräver välfärdens långsiktiga finansiering och leder till ett krångligare och mer svåröverskådligt skattesystem.

De största skattesänkningarna går till dem som har de tjusigaste och högst taxerade villorna, andra villaägare och bostadsrättsinnehavare får liten eller ingen sänkning alls. De får betala reformen genom att andra skatter på boendet höjs, nya skatter införs och regler som skyddar dem med lägst inkomster avskaffas.

     Villaägarnas riksförbund har räknat ut att 220 000 villaägare får högre fastighetsskatt 2008 än 2007. I Skövde rör det sig om ca tusen villaägare. Att kalla detta för att avskaffa fastighetsskatten är knappat sanningsenligt.....  (osant, falskt eller lögn - välj valfritt ord)

Flyttskatten betyder ökade kostnader för många som har uppskov med beskattningen den kapitalvinst som uppkommit vid försäljning av en villa eller bostadsrätt.  I Västra Götalands län har 80 000 personer uppskov och det genomsnittliga uppskovet ligger på 300 000 kronor vilket ger en årlig skatt på 1 500 kronor.


Många borgerliga år hävdat att förmögenhetsskatten har spelat ut sin roll och att den inte längre betalas av de rika - utan bara av vanliga villaägare. Så är det inte Statistiken från RUT (Riksdagens utredningstjänst) visar att 60 procent av förmögenhetsskatten betalas av den tiondel av befolkningen som har de högsta inkomsterna - och det är således denna grupp som tjänar på att förmögenhetsskatten avskaffas.

Avskaffandet av förmögenhetsskatten gynnar män mer än kvinnor. 63 procent av förmögenhetsskatten betalas av män och endast 37 procent av kvinnor.

I Västra Götalands län finns 31 000 förmögenhetsskattebetalare, de under 30 år är knappt 400 så någon framåtsyftande ungdomsreform är det ju knappast heller.


Det behövs mer rättvisa inte mindre i det här landet

dn

svd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0