Sverige är ett bra land (ett inlägg om brott, poliser och förebyggande arbete)

Många har frågat mig om min oro inför de ökade klyftorna mellan fattiga och rika, mellan män och kvinnor mellan stad och land. Jag vill slå fast att Sverige är ett fantastiskt land på många sätt. En skola för alla, underbar natur, bra miljö, trygghetssystem, god ekonomi, tillväxt, fortfarande låg ränta, allt fler i arbete osv.

Det jag är orolig för är att höger partierna inte längre vill använda politiken till att hålla ihop landet, minska klyftorna, utjämna skillnader. Många kommer att få det bättre med högerns politik, Javisst rika vita män i tillväxtområden. Även andra grupper kommer att få det bättre.

Menas en grupp ska lämnas efter. Det är just den där ideologin att det ska vara större skillnad som jag vänder mig emot.

Det finns länder där man har det så, att en ganska stor grupp lever gott, en medelklass som har råd att anställa pigor och hjälpredor. Menas en mindre grupp har låga löner, kanske måste ha två jobb för att klara sig, ingen arbetstrygghet, hög arbetslöshet och fattigdom. I de länderna är också brott och orolighet vanligt. Där byggs det staket och murar med grindar för att hålla bort de fattiga. Där finns rädslan, där är vapen vanligare, där är det lätt att ta till våld och övervåld.

Dit ska inte vi.

I valrörelsen gjorde moderaterna populistiska utspel med att stå och ringa på dörrar på obemannade polisstationer. Mig veterligen finns det inte något samband mellan antalet brott och antal polisstationer i landet att göra. Det är inte polisstationen (huset) som är viktig, det är tillgängligheten till polisen. Inte springer du till en polisstation om du blir rånad eller utsatt för brott, du ringer väl? Då är det viktigt att någon svarar att du blir omhändertagen på ett bra sätt.

Därför är det viktigt att polisen får möjligheten att organisera sig, modernisera sig och möta framtiden på ett bra sätt. Vi behöver utbilda fler poliser och ha fler poliser tillgängliga i hela landet. Tyvärr delar inte borgerligheten vår syn när det gäller en förlängd akademiserad polisutbildning. Det är ett bakslag för både studenter och polisens framtida utveckling.

Regeringen tar i och med vårpropositionen i smyg bort 40 miljoner kronor från polisen och ger till åklagarmyndigheten. Lite märkligt när man haft en minst sagt hög profil i frågan. Ska borgerligheten svika polisen igen och på samma sätt som man svikit kriminalvården tidigare?

Å andra sidan är det bra att borgerligheten redan nu inser att man inte kan satsa ensidigt på polisen. Resursfördelning till polis, åklagare, domstolar och kriminalvård måste hänga ihop om systemet ska fungera. Det finns emellertid fortfarande en stor obalans. Kriminalvården har redovisat stora behov framöver. Över 2000 fler platser behövs under de kommande åren. Fler poliser, bättre verktyg och längre straff ökar dessutom trycket på kriminalvården. Tyvärr väljer regeringen att inte lyssna på kriminalvårdens behov. Avsaknaden av ytterligare resurser till kriminalvården drabbar möjligheterna till vård och behandling samt säkerheten på sikt. Klimatet på anstalter och häkten hårdnar, både för vårdare och intagna.

Men kriminalpolitik handlar inte bara om resurser till rättsväsendet. Det förebyggande arbetet är kanske ännu viktigare. Det behövs en politik som håller ihop samhället och som skapar en generell välfärd, som jobbar förebyggande med föreningsliv, integration och komvux m.m. Vi ska fortsätta utjämna skillnader, vi ska ge alla chansen att utbildas och genomföra sina drömmar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0