jobben, utbildning och framtid
Många borgerliga företrädare påstår att en tredjedel av de nya jobben är regeringens förtjänst, och hänvisat till Konjunkturinstitutet. Men vad är det som sagts egentligen?
Konjunkturinstitutet skriver om handlar om prognosen för framtiden - inte om vad som ännu har skett. Dessutom betonar de att effekten av regeringens politik är mycket osäker.
Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén till Dagens Nyheter att regeringens politik inte har haft någon som helst inverkan på sysselsättningsutvecklingen hittills .
Även SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är inne på samma linje som Mats Dillén. Han säger så här: "Jag tror att vi hade fått en bra sysselsättningsutveckling i vilket fall som helst"
Med facit i hand så vet vi alltså att denna sysselsättningsökning skulle ha skett även med en socialdemokratisk regering. Som vi också sa i valrörelsen. Dessutom hade vi inte försämrat ekonomin för de som ändå är kvar i arbetslöshet och för de sjuka. Man behöver inte öka klyftorna bara för att jobben ska strömma till. Och man behöver inte dramatiskt höja a-kasse och fackföreningsavgiften. Det gör den borgerliga regeringen för att de vill att fackföreningsrörelsen ska tappa kraft.
Dessutom drar de ner på komvux och på arbetsmarknadsutbildningar för att man ska få färre chanser i livet att utbilda sig. De går ifrån sin egen så kallade jobblinje när de inför ytterligare ett bidrag. Nämligen bidraget till unga friska människor så att de ska stanna hemma för 3000 kr i månaden. Det kallas vårdnadsbidrag men är inget annat än "öka skillnaderna mellan män och kvinnor bidrag"