Skippa champagnen Fredrik och Maud, ni har inget att fira
Ska ni ses på Kungsan för att fira att den rikaste tiondelen av befolkningen får nästan en tredjedel av alla ekonomiska förstärkningar? Skippa det, folk kommer inte gillar er bättre för att ni firar, möjligtvis de tio procent i samhället som redan idag har det bäst ekonomiskt ställt de har tjänat mycket på regeringens första år vid makten. Mer till dem som redan har, och mindre till dem som har det svårt att få vardagen att gå ihop. Så ser fördelningen ut i det borgerliga Sverige.
Detta finansieras bland annat genom att arbetslöshetsförsäkringen sänks från 80 till 65 procent och att ersättningen vid pappadagar och VAB-dagar sänks så att färre får ut 80 procent av sin lön i ersättning. Det finns också en könsaspekt i det hela. Männen får nästan 60 procent av inkomstförstärkningarna, medan kvinnorna får nöja sig med 40 procent. Jämställdheten får stå tillbaka i det borgerliga Sverige. Om orättvisa kan mätas i siffror så är det här tydliga exempel.
Men det är inte bara en orättvis politik som nu tar konkret form i Sverige. Det är också en oansvarig politik som läggs fram. Ofinansierade skattesänkningar har genomförts i flera steg. Under 2007 presenterade regeringen ofinansierade förslag om 8 miljarder kronor. De har redan tecknat in 13 miljarder kronor utan finansiering, enligt regeringens egna beräkningar för 2008. Vi som var med förra gången det begav sig med en borgerlig regering känner med oro igen mönstret. Nu ser vi det igen. Riksbanken höjer räntan för att kyla av den överhettade ekonomin.
För dem som har lån knutet till sitt boende blir effekten tydlig. Den i valrörelsen utlovade tusenlappen äts snabbt upp av ökade boendekostnader. Sänkt skatt för de redan välbeställda går före viljan att ta ett seriöst ansvar för landets långsiktiga ekonomiska stabilitet. Detta manifesteras tydligast i en finansminister som saknar den tyngd som krävs för att hålla emot fyra partiledare, alla med egna förslag som snabbt undergräver en alltmer ofinansierad ekonomisk politik.
Förslaget att avskaffa förmögenhetsskatten är ett annat exempel på en reform som gynnar de redan rika. Den rikaste tiondelen av befolkningen tjänar nästan dubbelt så mycket på den som de övriga nio tiondelarna tillsammans. Enligt statistik från SCB kommer knappt 200 personer att få en skattesänkning på mer än en miljon kronor var när förmögenhetsskatten avskaffas. Det är också till största del männen som tjänar på slopandet av förmögenhetsskatten. Det finns även stora regionala skillnader. I Stockholms län bor 20 procent av landets befolkning, men 44 procent av förmögenhetsskatten betalas in av personer som bor i Stockholms län. Det är inte en reform som gynnar landsbygd och glesbyggd. Tvärtom. Istället för att hålla ihop landet skapar regeringens politik sprickor - mellan landsändar och mellan olika grupper i samhället.
Så skippa champagnen på er ett årsfirande, det sticker i ögonen på folk