Marie Granlund talar på Socialdemokraternas distriktskongress i Skaraborg
Marie som håller i arbetet med skolrådslaget besökte Falköping och Skaraborgs socialdemokrater samlade till distriktskongress. Hon menade att vi har en skola att vara stolt över, men har också problem. Lösningarna kan vi inte söka genom att försöka återskapa gårdagens skola. Framtidens utmaningar måste mötas med en modern skolpolitik; en ny socialdemokratisk skolpolitik för kunskap, respekt och lust att lära som står i tydlig kontrast till en föråldrad sorteringsskola. Rätten till kunskap får aldrig bli en klassfråga där föräldrarnas bakgrund eller var du bor avgör dina livschanser. Målet är en jämlik skola där alla elever oavsett bakgrund ges förutsättningar att växa och nå resultat i världsklass.
Alla beslut om skolan ska i grunden utgå från elevens rätt till kunskap, bildning och demokratisk fostran. Elevinflytandet behöver öka - inte minska ytterligare.
Svensk skola behöver långsiktiga lösningar som har en bred förankring i skolan och i samhället. Skolan är för viktig för att utsättas för ständigt nya förutsättningar. Marie Granlund menade att det behövs långsiktiga uppgörelser över blockgränserna - för barnens skull och för deras rätt till kunskap.
Socialdemokraterna är beredda att sluta en överenskommelse om betyg tidigare än i dag, under förutsättning att barnen under de första skolåren inte ska behöva utsättas för betyg eller betygsliknande omdömen. Vi är beredda att sluta överenskommelser om införande av nationella prov var tredje år i grundskolan, under förutsättning att denna utvärdering av skolorna, lärarna och eleverna kopplas till ett tydligt system för att styra resurser och insatser dit där behoven är störst så att alla elever ges lika chanser att nå målen. Betyg och nationella prov ska användas som ett av flera verktyg för att tidigt följa upp om eleverna nått kunskapsmålen så att brister kan upptäckas i tid och som grund för att ge alla det stöd de behöver. Prov och betyg som bara syftar till att gradera och sortera elever inbördes leder inte till mer kunskap - det ger bara ökade klyftor och kväver lusten till lärande.
Marie berättar vidare om hur den orättvisa politiken som de borgerliga partierna bedriver slår mot förskolan, skolan, gymnasiet, högskolan och vuxenutbildningen
Är det inte lika bra att ni socialdemokrater lämnar walkover i skolpolitiken och ägnar er åt något, som ni är mindre dåliga på?
Tips: det kommer snart en hel horder friska, ekonomiskt starka pensionärer födda på 40-talet, som kommer att dra utomlands de flesta av dem och ta eftertraktade skatter med sig, om ingen gör något för att locka dem att stanna kvar hemma i Sverige. Detta har inte borgaralliansen upptäckt än, i alla fall inte officiellt, så här har ni ett område i politiken, där ni kan vara först och bli bäst; kanske till och med vinna nästa val på.
Men då får ni allt ligga i lite. Begrav förmögenhetsskatten, arvs- och gåvoskatten och fastighetsskatten för gott, sänk reavinskskatten och inför ett rejält grundavdrag på inkomstskatten. Lycka till och slå till! ("Good night and good luck!")