Borgarna vill krossa facket men bara några av dem säger det högt


Att höja avgiften och sänka ersättningarna till a-kassan är ett sätt att dels öka klyftorna och dels att få människor lämna facket.

Dessutom försöker borgarna till och med ta äran åt sig över att arbetsmarknadens parter dvs. fack och arbetsgivare kommit överens om välförtjänta lönelyft. Men det är så magstarkt att det går inte folk på.

     Socialdemokratin och fackföreningsrörelsen har gjort mycket för att Sverige och övriga nordiska länder blivit förändringsbenägna välfärdsstater. Sverige har mött global konkurrens med strukturomvandling, forskning och utveckling samt genom ständig kvalificering av arbetskraften. I den gemensamma sektorn och olika socialförsäkringssystem har det funnits en trygghet i förändringen. En trygghet som gjort att vi blivit ett modernt land. Men nu är set slut på det. Nu ska låglönejobben och uppassarsamhället tillbaks. Skoputsare, hembiträden, poolpojkar ska bli framtidens jobb enligt borgarna Istället för högkvalificerade jobb...




dn


Kommentarer
Postat av: Eva Hedesand Lundqvist

Och vad inte många tänker på är att när A-kassan är slut, aktivitetsgarantin neddragen till ett min., socialbidragen inte fås osv. då finns inte den arbetslösa i statistiken. Och då blir statistiken över arbetslösa bättre för borgarna.

2008-01-03 @ 10:39:54
URL: http://www.s-info.se/eva
Postat av: DOPAD

Titta på Irland, de har gått om sverige på mindre än 30 år. Att det gick bra för sverige efter kriget beror på att vi fegade ur kriget men fick vara med och bygga upp sönderbombade europa.

2008-01-03 @ 10:43:55
URL: http://anabolasteroider.wordpress.com/
Postat av: Jacob

Jag håller med dig om att borgarna varit dåliga för facket men jag få ändå en viss bitter eftersmak när du skriver att "Socialdemokratin och fackförenignsrörelsen har gjort mycket för Sverige". För det första samarbetar de flesta facken INTE med Socialdemokraterna, även om LO gör det.
För det andra kan jag, som engagerad i Lärarförbundet som just nu förhandlar om nya avtal, känna att det finns en dubbel moral.

På andra sidan förhandlignsbordet sitter SKL, vår arbetsgivare som flera gånger blåst oss på flera punkter med hjälp av smutsiga tvjuknep. Och de leds av Ilmar Reepalau, din partivän i Malmö.

För oss har Socialdemokraterna varit gynnsammare än Borgarna, men ni ahr fortfarande lång väg kvar att gå innan ni med stolthet kan sträcka på ryggen och påstå att ni "och fackförenignsrörelsen har gjort mycket för Sverige".

2008-01-03 @ 11:22:34
Postat av: Martin

Monica, det kan inte vara så att "borgarna" (som du föraktfullt kallar dina politiska motståndare) talar sanning när de säger sig uppskatta fackförbunden. Själv är jag "borgare" och gillar mitt fackförbund (SACO).

Men om inte jag har förstått fel så var det en moderat ledning i SKL som utan vidare krussiduller gick med på långtgående lönelyft för bl.a. Kommunal - till många sossekommuners stora bestörtning (när de blev tvugna att betala).

Du säger att folk inte går på vad borgarna säger men frågan är om de går på vad du säger. När senast genomförde en sosseregering "strukturomvandlingar", forskningen har inte direkt haft några glansdagar under socialdemokratin och jag ifrågasätter helt det du säger om förändringsbenägna välfärdsstater. På vilket sätt är en välfärdsstat förändringsbenägen? Den är ju ett instrument för den politiska ledningen och om denna ledning inte vill förändra kommer väl rimligen inte heller staten att förändras?

Det var väl det som var skillnaden på borgarna och sossarna i förra valet. Några ville förändra, andra inte. "Staten" ska i det längsta vara en viljelös organisation som effektivt verkställer de folkvaldas beslut. Eller?

Avslutningsvis funderar jag på ditt språk... meningar ska inte påbörjas med "men" eller "som". Dessutom är det ett rätt kraftigt meningsbyggnadsfel på tionde raden.

2008-01-03 @ 13:08:53
Postat av: Tomas Kronzell

Alla kan varken vara raketingenjörer eller "poolpojkar" samtidigt i ett land. Däremot är det möjligt att under ett yrkesliv ha gjort både och. Ni satte dock stopp för studenter som ville jobba vid sidan av studierna (t.ex. som poolpojke) genom intäktstak på ca en månadslön varje termin. De som studerar vidare och till slut blir läkare, jurister etc. straffskattade ni med nästan 60 % inkomstskatt. Hur många ungdomar tror du då vill sätta ribban högt och göra karriär när de samtidigt dessutom måste betala tillbaka 2000-3000 netto till CSN varje månad? Nettoinkomsten efter skattmasen och CSN har tagit sitt blir ju nästan samma som för vilket kneg som helst.

Ni förde en politik mot högkvalificerade jobb _och_ lågkvalificerade jobb. Tack och lov är den tiden förbi och _alla_ arbeten har börjat att löna sig. Ni kommer aldrig få min röst förrän ni börjar värdesätta att enskilda människor väljer att arbeta, både som poolpojke och läkare.

2008-01-03 @ 17:55:41
Postat av: Nicklas Eriksson

Monica, kolla in den här länken för lite borgare som säger vad de menar:

http://alliansenslillaroda.blogspot.com/

och för de mest förvirrade (det verkar vara en följd av att utsättas för för stora doser Mill?)som kommenterar här:

På Irland får irländska byggnadsarbetare sälja sina hus och börja jobba för nästan samma löner som polackerna och balterna. Känns väl bra? Nej. Är det inte bättre om polackerna och balterna hade fått jobb till lika höga löner som irländarna? Jo givetvis.

Tomas; jag förlorar på din vansinniga regering och deras skitpolitik, jag vinner inte, och då har jag ändå heltidsarbete. Trafikförsäkringen plus a-kassan gör att de ynka hundringar jag får mer i månaden äts upp - med råge!

Ingenjörer, jurister, läkare och andra höginkomsttagare SKA ha hög beskattning. De tjänar såna vansinniga pengar att de klarar sig ändå.

Tror fan att borgarna kommit på att uppskatta den svenska modellen, de får ju tre års konfliktfrihet! Och oh, vad FÖRAKTFULLT att kalla sin motståndare "borgare", det är ju nästan så man svimmar av detta plebejiska, vulgära språkbruk, Martin!!!

2008-01-03 @ 22:58:47
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: RS

Tyvärr är fackets ledning rätt bra på att krossa sig själv. Att facket inte ordnat med ungdomsmedlemskap kommer nog att visa sig ha varit en stort misstag.
Människor som arbetar kommer alltid att vilja sluta sig samman för att kunna förbättra sin tillvaro. Men som centralorganisationerna blivit idag är jag inte säker på att arbetarna verkligen vill ha det.

2008-01-04 @ 10:53:10
URL: http://kulturbloggen.com
Postat av: Tomas Kronzell

Martin, om du ska bli trovärdig får du ta och berätta vilket försäkringsbolag du anlitar och vilken a-kassa du är medlem i.

För egen del har jag fått en höjning på trafikförsäkringen med 500 :- år samt 90 :- mer i månaden för att vara med i a-kassan. Det är ca 1600 :- mer i ökade kostnader per år. Min inkomst är ca 20 000 och jag har i och med den senaste skattesänkningen fått drygt 1000:- i lägre skatt per månad.

12000 - 1600 = 10400 spänn mer om året. Det är inte en helt oanselig summa pengar det. Det räcker antingen till en extra utlandsresa om året inkl. fickpengar eller varför inte en schysst platt-tv.

Om du vill ha tips på billigare försäkringsbolag och billigare a-kassa så säg till så ska du få det!

2008-01-04 @ 14:38:14
Postat av: Gubben

Tror att du kan vara lugn.
Regeringen kommer, i sin iver att omfamna alla poitiska smakriktningar, att prestera så feta erbjudanden att även du kommer att skänka dem din röst vid nästa val.

2008-01-04 @ 15:46:37
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: Nicklas Eriksson

RS, facket, främst LO kommer också att bli tvungen att omforma sig på ett vis liknande dagens SAC så att man alltid är medlem i samma förbund. Dagens (läs gårdagens) organisationsmodell är - tyvärr - för en tid som inte längre existerar och det kräver en hel del avknoppningar av gamla uvar som har suttit tio gånger så länge som de borde på sina poster.

Det är ett stort problem för LO, det här med de gamla ordföringarna som måste skickas i pension innan något kan göras. Som när Industrifackets siste ordförande fick gå i pension efter långt tjafs om IF-metall sammanslagningen.

2008-01-04 @ 16:33:35
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se
Postat av: Neda

Jag kan nästan se det som att socialdemokraterna har gjort mycket för Sverige och att fackföreningarna också har gjort det. Det beror ju lite på hur du menar med den formuleringen. Du kanske inte menar att ni har gjort det tillsammans utan att ni kanske har varit med och påverkat lika mycket?(föreningarna och s)

2008-01-05 @ 17:42:48
Postat av: Anonym

Det som LO och socialisterna gärna hoppar över i historiebeskrivningen är att fackföreningar är ett liberalt påhitt. Man vill gärna knyta facket till socialismen, och det har man i stort sett lyckats med i Sverige.

Från 1879 var det liberalerna som drev på den fackliga utvecklingen i landet. Du hade Erik Gustaf Geijer som då bekände sig till associationsprincipen, vilket innebar rätten att fritt ansluta sig till sammanslutningar som gemensamt skulle kunna skydda arbetare från att bli exploaterade. Liberala arbetarföreningar växte fram överallt, liksom antalet strejker. 1879 var ett strejkernas år, till exempel den i Sundsvall.

Anton Nyström var en annan liberal som försvarade och stärkte facken liksom strejkrätten. Han grundade sedermera Stockholms Arbetareinstitut. JV Arnstberg, senare riksbankchef, sade i 1879 att det att undertrycka strejker är ?en våldshandling, ett angrepp på den mänskliga friheten?. Och han har rätt nu, som han hade rätt då.

Metallindustriarbetarförbundet, som idag ingår i LO, startades av tre liberala fackförbund och tre socialistiska. Ernst Blomberg var en av de första ledarna för det här fackförbundet, och han förde en rent facklig linje ? dvs ingen politik alls.

Det här är bakgrunden till facken i det här landet, och det är givetvis den här bakgrunden som gör att socialisterna gärna hoppar över historieskrivningen. Som till exempel Metall med sina rötter i liberalismen. Nu när man ingår i LO är det givetvis inget man kan skylta med.

Och det fanns ett skäl till samsynen mellan liberaler och socialister vad gäller fackförbunden, och rätten att organisera sig fackligt. I det samhälle som fanns då, ett mycket feodalt stratifierat samhälle, var det enklast att nå individuell frigörelse genom att organisera sig.

Då, liksom nu, är det som så att pengens makt är stor, och den som får tillgång till mycket pengar är ofta benägen att bli ganska oliberal för att försvara sina pengar. Äganderätten är ett fundament för samhället, men äganderätt kan också användas till att förtrycka människor, och det var lärdomen av det feodala Sverige som då låg i dödsryckningar. Därför fackföreningar.

Samma skäl till varför facket behövs finns givetvis också idag, och därför är liberaler inte fientliga mot facket i sig. Däremot är liberaler fientliga mot den maktapparat som särskilt de socialdemokratiska fackföreningarna har blivit där man i stort sett försöker köpa sig en regeringsmakt.

Det hörs ofta en myt om att SAP är en gren av fackföreningsrörelsen, och det må vara sant, men när träd börjar bli sjuka och ruttna är det ibland nödvändigt att kapa grenar. Det är där vi är idag. För att skydda enskilda är det nödvändigt att reglera fackets makt.

Och tramset om att ?vi ska låta arbetsmarknadens parter lösa saker utan statlig inblandning? kan man ju bara avfärda med att peka på LAS, Mbl och sådana lagar. Om de fackliga företrädarna och deras tillskyndare som Littorin verligen vore intresserad av detta så skulle de givetvis skynda sig att avveckla dessa lagar. Men eftersom dessa lagar gynnar facken, så är de bra.

Medan fackföreningar i sig är ett verktyg för individuell frigörelse, så är den maktapparat som LO är, ett hinder för individuell frigörelse. Det har vi sett i fallet med Salladsbaren där en ung företagsam tjej blev satt på plats efter direktiv från Stockholm.

Det är maktapparaten som liberaler av idag är emot. En maktapparat som trots retoriken om kapitalmässigt underläge äger direkt eller kontrollerar via ?dotterbolag? 20-25 procent av värdet på Stockholmsbörsen. Det är mångfalt mera än alla Wallenbergar och Stenbeckar tillsammans.

I ett Uppdrag Granskning förra året undersöktes vad detta ägande hade lett till, och man kom fram till att LO-sfärens maktbolag var betydligt mera diffusa ägare än privata sådana. Folksam och andra utskott av arbetarrörelsens fackliga stam var betydligt mera benägna att ge, för de enskilda företagen, skadliga bonusar och att generellt vara tämligen passiva ägare som mest var intresserade av avkastningen på kort sikt.

Samtidigt som man är landets största kapitalist inom storbolagen så använder man storsläggan mot småskruttar som Sofia Appelgren, och det med retorik om att de minsann är underlägsna försvarare av vanliga arbetare.

Den dualismen kommer ur det faktum att LO har slutat vara ett fackförbund, och har blivit en maktsfär istället. Och det är det som liberaler av idag kritiserar ? inte att det finns fackföreningar. Fackföreningar behövs, för individuell frigörelse. Maktapparater ska bekämpas, därför att de leder till att individuell frigörelse hindras.

Och överallt där maktapparater försöker sätta sig på enskilda individer, där kommer det att finnas liberaler som gnäller och stretar emot.

Källa:http://bloggenbent.se/modules/wordpress/2008/02/11/facket-behvs-verkligen-men/

2008-02-22 @ 18:43:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0