Statsministern anklagade Mona Sahlin
Idag på frågestunden vas statsministern både oengagerad och passiv. Han ville inte veta av att de varslade skulle bli kunna bli arbetslösa.
- Hushållen måste kunna behålla sin betalningsförmåga, sade han. Jaha och hur ska det gå till? Det sade han aldrig. Han sa också att de får ta de jobb som står till buds. Jaha men om det inte står några jobb till buds, vad gör den arbetslöse då?
Reinfeldt hänvisade också till det omställningsstöd som finns och uppmanade oss socialdemokrater att "inte göra människor mer oroliga än nödvändigt". Men det är ju statsministern som oroar genom sin passivitet
Om nu inte statsministern vill lyssna på de arbetslösa, de visstidsanställda och de varslade eller på oss socialdemokrater. Då kan han lyssna på sin egen finansminister. Eftersom finansminister nu efter många om och men insett att arbetslösheten stiger upp mot 9,5% nästa år.
"Om nu inte statsministern vill lyssna på de arbetslösa, de visstidsanställda och de varslade eller på oss socialdemokrater"
Nä, varför skulle han lyssna på er? Några konkreta förslag har ni ju inte kommit med för att "lösa" kriser - mest gnällt och klagat. Ni lever tyvärr fortfarande kvar i tron att ni är det enda statsbärande partiet. Som tur är ändras saker och ting.
Regeringen gör det en regering skall göra - hålla goda och sunda statsfinanser även i tider av kris. Att arbetslösheten kommer att stiga är tyvärr något som hänger ihop med den globala lågkonjungturen. Inte så mycket en regering kan ändra på. Att sedan facken håller uppe lönerna och klammrar sig fast vid LAS (och vill nu fördubbla uppsägningstiden) kommer aldrig att skapa FLER anställningar - endast tvärtom.
Socialdemokraterna har alltid gått till val på löftet att kirra det där med arbetslösheten. Och eftersom de haft makten i ung. 80 av de senaste 100 åren, så kan man ju tycka att ni borde ha ordnat det någon gång.
Kan man få ställa en rak fråga? Vilka skulle vara era åtgärder mot arbetslösheten, och vilken ekonomisk teori backar ni upp era åtgärder på?