Hur blir det med utbildningskvalitén när studentinflytandet försvinner?


Jag ska just träffa Studentkåren i Skövde och diskutera inflytande och avskaffandet av kårobligatoriet. Studentkåren bedriver en väldigt viktig verksamhet genom att bevaka studenters rättigheter och skapa mötesplatser. De granskar utbildningarna, sitter med och tar beslut om utvecklingen, och stödjer de studenter som inte har någon annan att vända sig till. Idag står studenterna starka och oberoende tack vare kårobligatoriet. Den utredare regeringen tillsatte kom fram till en lösning som både studenter och högskolorna var rätt nöjda med, men tyvärr orkar inte regeringen fullfölja. Det kostar nämligen pengar att avskaffa obligatoriet, och det är inte regeringen beredd att tillmötesgå

Regeringen har misslyckats med att ge ett förslag som bevarar studentinflytande när kårobligatoriet avskaffas. Om studenterna inte kan granska och bevaka sina utbildningar är det ett hot mot kvaliteten. Högskolevärlden behöver många röster som yttrar sig.

Regeringen avsätter mindre än en fjärdedel av pengarna som skulle behövas. Istället uppmanar Lars Leijonborg studentkårerna att dra in pengar med pub och fest. Det här kommer att slå hårt mot utbildningsbevakningen och risken är stor att högskolorna får gå in med pengar i slutändan.


Kommentarer
Postat av: joel

Studenkårerna är främst en plattform för folk som vill leka politiker och supa sig dyng för andras pengar. Under min tid pa högskola hade jag aldrig nånsin nån nytta av kårfolket. Jag minns dom som snått arroganta karriärister, påfallande ofta med vänsteråsikter.



Det enda jag minns att de producerade var nagot förslag om att göra om tentamens-planeringen sa att de som skrev omtentor skulle fa lättare att hinna med... Man får väl anta att de hade rätt mycket nytta av det själva, med tanke pa att de verkade göra allt utom att just studera.



Det kändes väldigt märkligt att behöva subventionera deras drönartillvaro. Ett kårobligatorium hör knappast hemma i ett modernt samhälle. Däremot är jag faktiskt ännu mer kritisk till det nya systemet, där stödet ska bakas in i skatten.



Hur rimligt är det att människor som inte ens studerar ska sponsra en studentkår? Da minskar ju bara transparensen och kostnaderna kommer antagligen skena iväg utan att nagon kan sätta stopp. Precis samma problem som drabbat andra delar av det svenska samhället där mängder med skattepengar försvinner in i byrakratins vinklar och vrår för att försörja diverse pappersvändare och frimärksslickare i den offentliga skyddade verkstaden.

2009-03-18 @ 14:24:55
Postat av: Studentkåren i Skövde

Det ät tråkigt att höra att du inte har så bra erfarenehter av din egna hemmakår, men jag kan säga att ingen kår är den andra lik och att dra alla studentkårer över en och samma kant är ett förlegat synsätt på våra verksamheter. Det har hänt en hel del saker inom studentkårsvärlden sedan 70-talet när man först försökte avskaffa obligatoriet. Jag vill snarare påstå att en högskola utan ett fungerande studentinflytande, som man sköter genom studentkårer idag, är en högskola som inte fungerar optimalt och saknar förutsättningar för att säkra kvaliteten på utbildningar.

Om Erland Ringborgs förslag på att finansiera studentkårers verksamheter, säkra studentmedverkan som han kallade det, genom att dra in på utbildningsplatser och ta pengar därifrån var ganska absurt, särskilt med tanke på dagens rådande läge i vårt samhälle. Men att Lars Leijonborg tror att studentinflytandet ska kunna säkerställas med en så liten summa som 105 kronor per helårsstudent är än mer absurt, tagit från skattebetalarnas pengar eller ej. Vänta med avskaffandet tills samhällets ekonomi har stabiliserats på nytt och studentinflytandet kan få en rimlig chans att överleva och stärkas. Annars är jag helt övertygad om att vi kommer få se en försämrad utveckling på lärosäten runt om i Sverige.

2009-03-19 @ 10:31:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0