Socialdemokraternas långtidsutredning
Hur ser Sverige ut på 2020-talet? Hur ser de materiella förutsättningar för välfärdspolitiken och näringslivet ut då? Vilka är utvecklingstendenserna på litet längre sikt som påverkar varje land och i förlängningen varje människa? Hur ska socialdemokratin värderingsmässigt och realpolitiskt möta dessa utmaningar? Hur klarar vi av att förbättra hälsan och hur organiserar vi det? Ganska få vet att Thomas Östros tagit initiativ till en långtidsutredning. Men det arbetet pågår just nu. Och det är tunga namn som slår sina kloka huvud ihop för att se vilka utmaningar vi står inför och hur vi ska hålla ihop samhället på lång sikt. Det är uppiggande att höra Mats Svegfors hyllar skattefinansierad välfärd. Det är intressant att höra Anna Hedborgs idéer för att hålla samman samhället genom att bevisa att det är bättre om alla delar på risken. Rättvisa, sammanhållning, människovärde, solidaritet är så viktiga för att den Svenska modellen ska hålla i länden menar Anna Hedborg. Anna Thoursie är chefsekonom på Kommunal och redaktör för långtidsutredningen hon talade i kväll under rubriken: En åldrande befolkning och generationsskifte på arbetsmarknaden.
Framtiden är ideologiskt laddad. Men det är inte svart eller vitt och det är inte förutbestämt. Det handlar om hur det svenska välfärdssystemet ska formas sig i framtiden, särskilt med tanke på att vi lever längre och längre. Det handlar om hur ett mer jämlikt och jämställt samhälle ska kunna åstadkommas, om att kunna förena rättvisa smart ekonomisk
Är det så enkelt att höginkomsttagare som kan köpa tjänster och är friskare skulle säga nej och de som är skröpligare skulle säga ja till gemensamma lösningar. Eller finns det en större solidaritet och djupare tankar att det blir billigare att dela på risken ?
Är alla deltagare i denna långtidsutredning från den skattefinansierade delen av ekonomin?