Dags att ta ställning

Ska vi fortsätta på den inslagna vägen – med nya stora skattesänkningar, mest till den som har det bäst? Eller ska vi välja en annan väg för framtiden – med investeringar i skola, vård och omsorg? Ska vi ha fortsatt ökade klyftor – eller fler jobb? Det är vägvalet den 19 september.

Under de gångna fyra åren har regeringen sänkt skatterna med 100 miljarder kronor. Det är i paritet med vad Bo Lundgren lovade i valet 2002.

Skattesänkningarna har finansierats på två sätt.

För det första genom att ta av det överskott som den socialdemokratiska regeringen lämnade efter sig 2006. Då var överskottet 70 miljarder kronor. Idag har vi ett underskott på 30 miljarder kronor.

För det andra genom att skära ner kraftigt på dem av oss som råkat ut för arbetslöshet eller drabbats av sjukdom. Idag har det gått så långt att cancersjuka sparkas ut ur sjukförsäkringen.

Den konservativa regeringen gör nu anspråk på att regera i fyra år till. Det är väldigt tydligt att de vill fortsätta i samma spår: De har i olika sammanhang lovat att sänka skatterna med ytterligare 100 miljarder kronor.

Eftersom överskotten är förbrukade och det inte finns utrymme att slänga ut de cancersjuka ur sjukförsäkringen en gång till måste besparingarna tas någon annanstans.

Det som återstår från förra besparingsvändan är välfärden. Eftersom välfärden är en verksamhet där personalkostnaderna är höga, kommer det att påverka antalet anställda. Det senaste året har redan försvunnit 25 000 jobb i välfärden. Men om man ska spara 100 miljarder kronor, kommer det att påverka avsevärt fler. Försiktigt räknat kan det handla om var tionde anställd. Som ledamot i finansutskottet kan jag konstatera att med stora besparingar går det inte att skydda någon sektor. Det kommer att drabba lärarna i skolan, läkarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna i vården samt poliserna i rättsväsendet.

Det mest komiska de senaste veckorna är när företrädare för regeringen hävdar att de inte alls avser att sänka skatterna så mycket. Jag förstår inte varför de inte vågar tala klarspråk?Förra mandatperioden utlovade de skattesänkningar med 30 miljarder kronor. Men det blev 100 miljarder.

Därför är de inte trovärdiga när de försöker förneka fakta. De skriver uttryckligen i valmanifestet att "om ytterligare ekonomiskt utrymme uppstår" så ska "bl.a bolagsskatten, arbetsgivaravgifter, värnskatten, riskkapitalavdrag, FoU-avdrag och expertskatt" avskaffas.

Men det går inte att skapa utrymme på något magiskt sätt. Reinfeldt har själv sagt att varje sänkt skattekrona har en baksida – nämligen en utebliven skolsatsning eller sämre mat på äldreboenden.

barn valplattform vinnare framtiden matchen 


Kommentarer
Postat av: Johan Persson

Ni blir ju inte trovärdiga förän ni lovar att återställa skatterna, återtställa skolan och mycket annat som ni accepterat.

2010-08-31 @ 19:54:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0