Fram för en arbetslöshetsförsäkring som inte diskriminerar
Det viktigaste för en person som mist jobbet är att få hjälp att bli anställningsbar till ett nytt jobb. Det behövs aktiva insatser, utbildning och praktik innebär reella möjligheter att komma i jobb. Men dessutom behövs ekonomisk trygghet som givetvis ska kontrolleras så att försäkringen inte utnyttjas på fel sätt.
En väl fungerande, tydlig, frivillig och solidariskt finansierad arbetslöshetsförsäkring är en viktig grundsten i den svenska arbetsmarknadsmodellen, skriver Sven-Erik Österberg om i DN. En sådan arbetslöshetsförsäkring gör nödvändig strukturomvandling möjlig, ger ekonomisk trygghet till dem som förlorar jobbet, stimulerar efterfrågan i ekonomin när arbetslösheten stiger och motverkar att lönerna pressas nedåt.
Sedan regeringen började experimentera med arbetslöshetsförsäkringen har reglerna gjorts om gång på gång: ersättningens storlek, finansieringen, medlemsvillkoret, arbetsvillkoret och regler för ränta och återkrav. Resultatet är att en halv miljon människor har trängts ut ur a-kassan. Var tredje löntagare står utan ett inkomstrelaterat skydd vid arbetslöshet. Endast var fjärde ung har rätt till a-kassa och bara en av tio av de arbetslösa får 80 procent av sin tidigare inkomst i arbetslöshetsersättning.
"En väl fungerande, tydlig, frivillig och solidariskt finansierad arbetslöshetsförsäkring är en viktig grundsten i den svenska arbetsmarknadsmodellen,"
Jag har aldrig förstått varför arbetslöshetsförsäkringen skall vara frivillig? Vore intressant att få ett intellektuellt svar utan spydigheter och dumheter....
Vad skiljer denna försäkring mot andra? Skall andra försäkringar vara frivilliga? Ex föräldraförsäkringen eller sjukförsäkringen....
Det viktigaste när människor förlorar jobet är att a-kassan funkar, som det är nu och har varit under lång tid så får ju människor inte pengar i tid från sin a-kassa. Väntetider upp till ett halvår sker.
Detta gör att de som blir arbetslösa har fullt sjå med att försöka reda upp sin ekonomi kanske sälkja av saker för att ha råd till hyra mat.
Arbetssökande kommer i andra hand.
Den politik borgarna för är hafsig slarvig och inkompetetn skött.
Arbetslösheten stiger och man skyller på finanskrisen när problemet är dem själva .-
Det finns starka skäl för en frivillig och facklig arbetslöshetsförsäkring.
Grunden är att människor har slutit sig samman i frivilliga föreningar, med
föreningsstadgar och villkor, där medlemmen är bärare av organisationens
regler. En föreningsburen försäkring innebär att löntagare och
deras förtroendevalda försvarar tillämpningen av försäkringen, vilket stärker
försäkringens legitimitet.
Den fackliga organisationen har två centrala intressen; höga reallöner och
hög sysselsättning. Facket har alltså ett intresse av att medlemmar inte
tvingas att ta arbete till lägre lön än de avtalsenliga och samtidigt ett intresse
av att arbetslösa faktiskt står till arbetsmarknadens förfogande och aktivt
söker lämpliga arbeten. Här utgör den fackliga a-kassan ett centralt verktyg.
Detta system har haft stor betydelse för omvandling och omställning på
arbetsmarknaden utan att löntagare har tvingats att konkurrera med låga
lönekrav och sämre arbetsvillkor. Ett system för smidiga
omställningslösningar är viktigt för konkurrenskraften i den svenska
ekonomin. Trygghet i förändring är något som både samhället i stort,
arbetsgivare och arbetstagare gynnas av och bör ha intresse av att utveckla.
Det framgår tydligt av Monicas svar, att frivilliga, fackliga arbetslöshetsförsäkringar är ett fackligt intresse. Kollektivet före individen som det anstår en sann, demokratisk socialist.
"Trängts ut" är väl att ta i. Genom jobbskatteavdraget får man mer pengar över efter skatt och a-kasseavgift än man hade tidigare, så de som valt att stå utanför har gjort det frivilligt. Ju lägre avgift, ju fler går med så klart, och helt utan avgift blir det i praktiken ett obligatorium. Jfr Föräldraförsäkringen, där alla är med, även de som aldrig tänker bli föräldrar.
Brandförsäkring borda vara obligatoriskt.