Jobbskatteavdraget leder till sänkt lön

 

Nu skriver Reinfeldt i aftonbladet om att skattesänkningar är rättvist. Han menar att det är rättvis med skattesänkningar på lånade pengar trots att det leder till sämre service i den genensamma sektorn. Sjuksköterskor, butiksanställda och vårdbiträden har inte har sett mycket av den borgerliga regeringens skattesänkningar. De har ätits upp av högre avgift till a-kassa, till bilförsäkringen och allt högre avgifter. När sjuksköterskan själv blir sjuk är ersättningen lägre och det har blivit stressigare på jobbet. Skattesänkningarna tar resurser från välfärden.

 Det hade varit betydligt bättre att rikta åtgärder för att hålla uppe sysselsättningen och på de långtidsarbetslösa, som kommer allt längre bort med den moderatledda regeringen.

Dessutom leder jobbskatteavdraget till lägre löner. Finanspolitiska rådet har kritiserat regeringen för att de borde ha varit tydligare om att de jobb eventuellt  kan komma är låglönejobb.

 veronica palm skriver på sin blogg band annat att 70 000 fler har hamnat i utanförskap. Mer än 50 000 sjuka kastas ut ur sjukförsäkringen under året bara för att de passerat regeringens tidsgräns. Att Barnfattigdomen har ökat med 50% och det är inte rättvist


Kommentarer
Postat av: lasse

Ett av de mest onyanserade inlägg jag läst.

Så vinklat



Lasse



2010-01-29 @ 20:21:30
Postat av: Kent Karlsson

Jobbskatteavdragets baksida:



"Vi vill inte ha lönesänkningar"

Anders Borg i Rapport, 19 maj



"Förbättrar lönebildningen: förstärker outsider och sänker reservationslönen"

Anders Borgs statssekreterare Per Jansson förklarar fördelarna med att sänka inkomst-skatten, vid ett möte på UD, 26 augusti."



Länk till expressens artikel:

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1701097/hemliga-planen-sank-lonerna



Citat ur artikeln:

"Trots att regeringen säger sig inte vilja sänka lönerna, så använder de alltså lönesänkningar som ett argument för sin politik på sina egna möten.

Nationalekonomen Stefan de Vylder förklarar begreppet "reservationslönen":

- Det är den lägsta lön som någon är villig att jobba för.

Om man sänker reservationslönen, innebär det att man pressar ned lönerna?

- Ja, det kan man säga. Många skulle säga att man då bäddar för det här med "working poor", som är ett begrepp i USA. De som jobbar mycket men ändå har dåliga löner."



Något att tänka på för dem som är lyckliga över jobbskatteavdraget, det kanske inte är så bra för oss i förlängningen! Ja, döm själva!

2010-01-30 @ 11:14:52
Postat av: Anders Nilsson

Det är roligt att du tar upp sjuksköterskorna i din blogg, Monica. Det är en yrkeskategori som jag anser får på tok för lite tid i debatten av idag. De är, enligt mitt tycke, kraftigt underbetalda med hänsyn till vikten av deras arbete, deras ansvar, deras grad av utbildning och inte minst deras studieskulder.



Som av en händelse råkar min bättre hälft vara just sjuksköterska. Hon tjänar 21600:- per månad och har med den borgerliga Alliansens politik fått drygt 1600:- mer att leva för. Varje månad. Detta om vi jämför med 2006 års skattesatser.



Låt oss säga att hon av dessa pengar tyvärr måste betala en kraftigt höjd avgift till A-kassan. Kanske helt orimliga 500 kronor mer i månaden. Trots detta har hon fortfarande 1100:- mer i nettolön än vad hon hade 2006.



Hennes bilförsäkringen har jag fått förtroende att administrera. Den har inte blivit dyrare för nästa år vad jag kan se. Några andra avgifter i vår hushållsbudget har inte heller tillkommit. Återstår alltså 13200:- mer om året, även om vi räknar med den hypotetiska och helt orimliga 500-lappen för höjd avgift till A-kassa.



För 13200:- kan man göra mycket. Man kan spara dem för att köpa något fint längre fram i tiden, eller så kan man konsumera på stående fot. Bägge dessa alternativ får de ekonomiska hjulen i Sverige att snurra lite fortare.



För att få mer kött på benen inför kommande riksdagsval undrar jag därför:

a) Vilka höjda avgifter syftar du på Monica?

b) Kommer sjuksköterskornas skatt att höjas om S+V+MP vinner valet 2010?



Vänligen

Anders

2010-01-30 @ 12:48:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0