Jullovet är slut en del andas ut...
I Sverige stiger arbetslösheten, den generella välfärden har urholkats och sjuka människor kastas ut ur sjukförsäkringen. Socialbidragen ökade under 2009 med 20 procent och 578 barn blev tillsammans med sina familjer vräkta från sina hem. Omkring en kvarts miljon barn i Sverige beräknas växa upp i fattiga familjer där brist på pengar är ett ständigt problem. Det handlar om familjer som kämpar för att få tillvaron att gå ihop utan några marginaler utöver det allra nödvändigaste. Barnfattigdom förekommer i hem där föräldrarna är arbetslösa, deltidsarbetande eller lågavlönade.
Majblomman har låtit genomföra en undersökning som, visar att cirka 80 000 barn mellan 7 år och 15 år har föräldrar som minst en gång senaste året inte haft råd med ett mål varm mat.
Andelen barn i hushåll med ekonomiskt bistånd har ökat mellan 2008 och 2009.
Det är precis som Veronica Palm skriver i aftonbladet att skolstarten är en fasa för många barn.
Men det finns också barn som ser skolan som en fristad, ett ställe där fler vuxna bryr sig, där skolmaten serveras varje dag och där det finns spännande saker att lära sig. Det är en paradox men ett faktum när barnfattigdomen som breder ut sig. Många föräldrar behöver hjälp och stöd för att klara sitt föräldraskap. Det är därför det är så viktigt att satsa på kommunerna så att de har möjlighet att ge alla barn en bra skola, förskola och fritidshem som inte är en förvaring utan en kreativ mötesplats med hög kvalité.
Alla barn har rätt till en skälig levnadsstandard, enligt FN:s konvention om barnets rättigheter.
För att bekämpa barnfattigdom krävs en kombination av åtgärder: jobb som ger föräldrarna möjlighet att integreras och utvecklas i arbetslivet, tillräckligt och genomtänkt inkomststöd och nödvändiga tjänster för barnen och deras familjer.