Idag har vi stoppat att fler låses in i FAS3

Regeringen förvägrar människor arbete och egen försörjning genom att låsa in arbetslösa i passivitet och återvändsgränder istället. Arbetslösa får inga möjligheter att få den kunskap som krävs för att kunna matchas mot de lediga jobb som skapas. Tre av fyra platser inom arbetsmarknadsutbildningen har tagits bort och volymen är nere i historiskt låga 3 800 platser. Stora grupper av långtidsarbetslösa sitter nu fast i den misslyckade arbetsmarknadspolitiska åtgärd som kallas Fas 3.

 

Människor utnyttjas och arbetar utan ersättning. Trots detta har regeringen vägrat att göra några förändringar. Därför stoppar vi nu nya anvisningar till Fas 3 och kräver av regeringen att man återkommer med nya förslag som leder till jobb. 

 

Vi socialdemokrater står för en kunskapsbaserad ekonomi. Sverige ska konkurrera med höga förädlingsvärden, högt kunskapsinnehåll, forskning och innovationskraft - inte med låga löner och billiga produkter. Sverige behöver en aktiv näringspolitik med en ambitiös innovationspolitik. Med kloka investeringar kan vi bygga Sverige starkare inför nästa långkonjunktur. Alla som kan ska arbeta.

 

Människor utnyttjas och arbetar utan ersättning. Trots detta har regeringen vägrat att göra några förändringar. Därför stoppar vi nu nya anvisningar till Fas 3 och kräver av regeringen att man återkommer med nya förslag som leder till jobb. 

Alla måste få hjälp och stöd för att komma i jobb med egen försörjning. Nu krävs en ny politik som sätter jobben främst och som visar tilltro till människors förmåga.

DN AB expr rd


Kommentarer
Postat av: Martin

Nja, du har nog missuppfattat en del, inte stoppad varken fas 3 eller anvisningar dit. Din kollega har uppfattat rätt: http://guuran.wordpress.com/2011/06/09/bort-med-fas3/



Såg ett program, Debatt på tv för ett par månader sen. Där var en man med som gick i fas 3, han hade inte haft ett jobb på väldigt många år. Han ville hellre ha pengarna och vara hemma än tvingas börja gå till en arbetsplats, få rutiner, få igång det sociala med att jobba. Det visar hur svår frågan är, man har vant sig med bidrag o gå hemma. Att man hittar sätt att få ut dessa människor i arbetslivet med rutiner och sociala kontakter det ger med sig är bara possitivt. Visst finns det säkert saker med fas 3 att förbättra, men att få människor som gått lång tid hemma - att få dessa ut i arbetslivet har inte S ett enda bra förslag. Eller?

2011-06-09 @ 20:47:01
Postat av: vmm

Jag är i Fas3 och undrar vad ni vill göra med oss som är där om ni (S) fick bestämma.

2011-06-09 @ 21:20:32
Postat av: Monica

svar till vmm, som du ser i på DN debatt föreslår vi :

• Den som blir arbetslös och behöver hjälp för att kunna få ett jobb ska få stöd från Arbetsförmedlingen från första dagen. En ny rapport från regeringens eget Institut för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) visar att arbetsförmedlarnas roll för stöd och rådgivning i kombination med den kontroll som regelbundna besök ger är ett effektivt sätt att få arbetslösa i jobb. Arbetsförmedlingen ska kunna erbjuda långtidsarbetslösa regelbundna och kvalificerade möten med handläggare.

• Den sökandes kunskaper och yrkesfärdigheter ska dokumenteras genom validering som ska kunna erbjudas alla som behöver det. I dagens läge med stora mismatch-problem på arbetsmarknaden måste vi ta tillvara och synliggöra alla arbetslösas kompetens snabbt och effektivt.

• Kvalitet i arbetsmarknadspolitiska program ska alltid värnas. Åtgärder ska leda till arbete och egen försörjning. Den som har fel eller gammal kompetens i förhållande till vad som krävs på arbetsmarknaden ska senast inom 90 dagar rekommenderas/erbjudas relevant utbildning antingen inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen eller inom reguljär yrkesutbildning. Jobb- och utvecklingsgarantin måste innehålla effektiva och kvalificerade insatser som leder till jobb och inte till förvaring. Praktik, anställningsstöd, utbildning och starta eget-stöd ska aktivt erbjudas. Åtgärder som inte leder till arbete/studier måste omprövas.

• Öka volymen av arbetsmarknadsutbildningar riktade till bristyrken. Rege¬ringens eget expertorgan Finanspolitiska rådet har, tillsammans med många andra ledande ekonomer, rekommenderat kraftigt utökade volymer. IFAU pekar på att dagens arbetsmarknadsutbildningar leder till jobb i väsentligt högre utsträckning än under 90-talet.

• Bygg ut den reguljära vuxenutbildningen och yrkesutbildningen. Utbildning är den enskilt viktigaste åtgärden för att stärka individens möjligheter på arbetsmarknaden och rimmar väl med den stora kompetensbrist som av demografiska skäl snart kommer att finnas inom många branscher.

• För att skapa en vård av högsta klass behövs arbetskraft med bästa möjliga kompetens. Inför utbildningsvikariat inom vård- och omsorg som ger personalen möjlighet till nödvändig kompetensutveckling samtidigt som en långtidsarbetslös får möjlighet till ett vikariat inom en viktig framtidsbransch.

2011-06-09 @ 21:42:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0