Vem utbildar sig till IT-tekniker, Björklund?
Bristen på IT-kompetens, IT-ingenjörer, IT-tekniker har förvärrats under åren och är tyvärr ett av de många exempel på missmatchningen och att regeringen inte lyssnar på kraven på branschen. I skenet av det var det mycket märkligt att Jan Björklund vid dagens Interpellationsdebatt talade mycket nedsättande om IT-kunskap. Han uttryckte det till och med så som ”att dra sladdar och trycka på knappar kan alla”
Min IP handlade om IT-skolan. Jan Björklund hade förhalat denna debatt, enligt Riksdagens regler skulle han ha besvarat den 10 juni. Med facit i hand tror jag att han medvetet flyttade fram debatten för att vänta in Skolverket s rapport om att måttligt datoranvändande är bättre för att kunna läsa och navigera på nätet.
Men utbildningsministerns svar gjorde mig inte ett dugg lugnad. Björklund tog skolverkets rapport som intäkt på att det inte behövdes någon nationell IT-strategi, han nöjde sig med att det spretar och att det är upp till kommunerna att se till att eleverna tar till sig framtidens kunskap på ett bra sätt. Vi borde bejaka alla de som vill utbilda sig inom IT-teknik, de kommer att behövas i allra högsta grad i framtiden
Men Jan Björklund har delvis rätt utan att själv veta om det då han är fullständigt obildbar i att lära nytt.
Men ta det faktum att kommande Windows 8 som skall lanseras vintern 2012 kommer att få fullt stöd för pekskärmsstyrning vilket går att se när Microsoft nyligen aviserade hur Windows 8 UI=User Interface eller gränssnitt kommer att se ut och fungera.
Microsoft har verkligen tagit intryck av Apples iPad hur den fungerar i sitt UI av Windows 8.
Microsoft förvärvade under hösten 2010 det amerikanska företaget Canesta som har utvecklat geststyrning med ir-diod som sänder ut ett ljus i det ljusspektrat som vi människor inte ser och sedan studsar det reflekterade ir-ljuset tillbaka och detekteras av vanliga bildsensorer (av samma typ som man har i alla digitala kameror idag med det undantaget att bildsensorn i geststyrningssystem behöver ej ha så hög upplösning för att fungera bra).
Microsoft valde alltså att förvärva ett amerikanskt företag inom geststyrning trots att det var det israeliska företaget PrimeSense inom samma teknologi som utvecklade geststyrningsmodulen Kinect till Microsofts spelkonsol Xbox.
Teknologin att detektera rörelser med ir-ljusdiod (som sändare) och vanlig bildsensor som detektering för gesterna är en allmängiltig teknologi som idag har utvecklats av en hel uppsjö företag.
Förutom PrimeSense och Canesta så finns företagen Mgestyk,Softkinetic-Optrima,Hillcrest Labs,Sixense-Razer,Kakai,Omek interactive,Ball-it m.fl
Det tekniska utvecklingen i hur vi styr våra datorer kommer bli alltmer interaktiv med pekskärmstyrning och geststyrning vilket kommer att underlätta när vi kommande år kommer att få se en uppsjö skärmteknologier där dagens "platta" LCD-skärmar kommer att ersättas främst av amoled men sedan har vi Liquavista (Philipsavknoppat som Samsung förvärvade i vintras),Mirasoldisplay (mems-baserad liksom Pixtronix som lär bli vanliga som e-bokskärmar då de är bi-stabila och behåller sin bilddata utan att ström behöver vara påstlagen utom vid uppdatering av bilddata),Gamma Dynamics (lik i sin teknologi med Liquavista som också består av oljebaserad färg som påverkar av svag elektrisk spänning som också dagens E-ink fungerar fast med pulver i mikrometersmå plastkapslar).
E-ink är den e-bokskärmteknologi som hitintills är den dominerande som Amazons Kindle platta och Sony Reader m.fl
Men E-ink har ju hitintills varit endast grå-svart och folk vill kunna se fullfärg.
Men E-ink utvecklas nu att kunna återge fullfärg enligt samma polarisationsfilter teknologi som dagens LCD-skärmar fungerar efter.
PixelQi är en annan intressant lösning eftersom de har vidarutvecklat dagens LCD-skärmar där det skall vara möjligt att stänga av bakgrundsbelysningen för att spara ström i en bärbar dator eller tablet pc.
PixelQi LCD-skärmteknologi består av några extra kisellager som då är enkristallint kisel som har en aluminiumliknande och högreflekterande yta som gör att PixelQi LCD-skärmar har mycket bra egenskaper trots starkt infallande solljus.
Problemet är att flumskolan i princip lyckats radera ut eliten i matematik. Den andel svenska elever som uppnått avancerade kunskaper har rasat från 7% (1995) till 1% (2008). Matematik är problemlösning, precis som programmering värd namnet. Det är bara att konstatera: rekryteringsbasen för avancerade studier är kraftigt eroderad. För att uttrycka saken milt!
Två frågor till Henrik Vallgren:
1) Visste du att det är folkpartiet som ligger bakom flumskolan? De tre senaste läroplanerna har tillkommit under borgerliga regeringar.
2) Hur är utvecklingen för rekryteringsbasen till avancerade studier i andra jämförbara länder?