Företagarna mot kompetens ?
När vi Riksdagsledamöter från Västsverige träffade Landshövding Lars Bäckström, fick vi bra genomgångar om arbetet med att uppfylla miljömålen, bostadssituationen och etablering av Nyanlända i Västsverige.
Men sedan kom ett häpnadsväckande inlägg från Företagarnas representant. Ingemar Fredriksson, andre vice ordförande påstod att det var ”korkat” av Sverige att konkurrera med kunskap och kompetens. Han använde argument som att eftersom över 87 miljoner kineser högutbildads har vi ändå inte en chans, han påstod att städföretag ger fler jobb än de som satsar på akademiska poäng m.m.
Jag tog ingen debatt med honom då, kändes inte som någon större idé. Men jag noterade att de borgerliga ledamöterna log och nickade instämmande.
De frågade snällt hur mycket han tyckte att skatten skulle sänkas….
Men med den uppfattningen går företagarna på tvärs mot de samlade bedömningarna om hur viktigt det är för ett litet land med 9 miljoner innevånare att ge alla chansen utbildas och växa i takt med nya moderna utmaningar. Inte backa in i framtiden med att påstå att det inte är viktigt med utbildning eller för den delen forskning är att ge upp.
Vi har inte har en chans att sy skjortor för en spottstyver eller endast gå hem och städa åt varandra om vi vill vara med i racet.
Vi ska ju vara med i toppen, alla ska lära sig läsa, skriva, räkna, svenska, engelska osv. Att lämna några bakom oss och öka klyftorna är förödande för oss.
Vi behöver mer utbildning, omskolning, vidare utbildning och forskning inte mindre.
Med kontinuerlig kompetensutveckling är det lättare att byta både arbetsuppgifter och arbetsgivare. Rörligheten på arbetsmarknaden ökar samtidigt som det skapar trygghet i arbetslivet.