Möte om mänskliga rättigheter i Kina
Kvinnors rättigheter, barnens rättigheter, rättigheter för homosexuella, rättigheter att säga sin mening och rättigheter var du än kommer ifrån.
För att få veta mer om mänskliga rättigheter i Kina mötte vi representanter som på olika sätt, universitet och institut jobbar med dessa frågor.
De beskrev den tillståndet just nu med nyfikenhet, optimism men väldigt orolig. De träffade många studenter på universitet som kommer att bli framtidens ledare och det pågår en debatt om vilken väg Kina ska ta för framtiden. Tillståndet är komplicerat Många har får det mycket bättre, men fortfarande finna många fattiga, många känner oro för att de inte har mat för dagen. Många vågar inte säga sin mening.
Tyvärr går det två steg framåt och ett bakåt för mänskliga rättigheter, och ibland också två steg bakåt.
Den ekonomiska tillväxten har ökat klyftorna mellan olika delar av landet och mellan olika rik och fattig. Det i sin tur har medfört större spänningar och oro. Rädslan finns hos de flesta kineser och människor. Rättskydd och sociala rättigheter har inte hängt med utvecklingen.
Landkonfiskering, rivning av bostadshus som gett plats för nya projekt drabbar fattiga människor som drivs bort till, ja till vadå? Bostadslöshet, fortsatt fattigdom eller vad?
Många söker sig till de östliga storstäderna för att få jobb. Men arbetsvillkoren är kass. Det går inte att påverka vare sig arbetsmiljö, arbetstid eller lön. Fattigdomen gör att många kan tänka sig ta vilket ”skit-jobb” som helst.
Vi lyssnade också på en Professor som beskrev fenomenet att många tror att Kina inte har råd med mänskliga rättigheter. Vad skulle hända om mänskor skulle kunna säga sin mening? Korruptionen och ett rättsväsende som inte går att lita på gör att det faktiskt ”uppstått” fler våldsamma protester. Vi fick höra att det blivit svårare att undervisa om mänskliga rättigheter de senaste 5 åren.