En riktig arbetslinje innehåller även trygghet

 

 

Sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna har varit viktiga för Sveriges utveckling som välfärdsland. Väl fungerande socialförsäkringar bidrar till en förbättrad omställningsförmåga på arbetsmarknaden. Alltså hänger det i hop med en riktig arbetslinje, inte den som den borgerliga regeringen bedriver, som bara leder till fler i socialbidrag.  

 

De senaste årens kraftiga försämringar av de gemensamma trygghetsförsäkringarna har istället inneburit att fler slagits ut från arbetsmarknaden. När omställning blir utslagning skapas ökad otrygghet och rädsla för förändring. Skriver bl.a Joakim Palme i en rapport

 

 

Taken i försäkringarna släpar efter löneutvecklingen. Taket i sjukförsäkringen ligger nu under genomsnittslönen i Sverige. Knappt hälften av alla heltidsarbetande män och en tredjedel av alla heltidsarbetande kvinnor befinner sig ovanför maxgränsen.

 

 

Vi betalar alla, via arbete, till sjukförsäkringen och vi får ut ersättning för inkomstbortfallet om vi skulle drabbas av sjukdom eller en olycka. Alternativet är att var och en tecknar sin egen försäkring. Men det skulle inte bara bli dyrt för var och en av oss, många skulle förmodligen inte heller få teckna någon försäkring, eller få betala en mycket hög premie.

 

När taket i sjukförsäkringen inte hänger med löneutvecklingen blir behovet av privata försäkringar större.  I allt större utsträckning drabbas även medelinkomsttagare av de låga taken. Redan idag omfattas många löntagare av kollektivavtalade försäkringar. Vi ser redan hur fler löntagare tvingas söka sig till privata lösningar, och därmed får betala både två och tre gånger för ett försäkringsskydd som borde täckas av de gemensamma försäkringarna.

 

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa i partiledardebatten den 6 maj. ”Det tycker jag i grunden är en bra utveckling”, om att allt fler tvingas teckna privata tilläggsförsäkringar, utöver de gemensamt finansierade. Det är alltså tydligt att en privatisering av försäkringsskyddet ligger i moderaternas intresse. Och det finns onekligen starka ekonomiska intressen som välkomnar en växande privat försäkringsmarknad.

 

Ett samhälle som håller ihop är bättre för alla. Vi vet att det blir bättre och billigare för alla om vi delar på riskerna och tecknar våra sociala försäkringar tillsammans.

 

Jag har lämnat in två interpellationer om detta i veckan och jag hoppas på bra debatter med både Borg och Kristersson.  I våras ville jag ha en debatt med Reinfeldt, men ha lämnade över debatten till Engström.

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0