Barn till fattiga föräldrar

 

Visst är der märkligt att det finns de som lägger ner kraft på att förklara bort barnfattigdomen i Sverige hellre än att göra något åt problemet.
Efter det att jag varit med i Radio Skaraborg i debatt om barnfattigdomen fick jag många positiva reaktioner på sms, mejl, facebook och twitter.
Med dessutom fick jag ett par rektioner på att det är fel att påpeka att det finns fattiga barn i ett rikt land som Sverige. Ungefär som att om barnen inte svälter så är de inte fattiga. Jag tycker det är futtigt.

Sverige slits i sär allt mer. Klyftorna ökar.
Nu när även SCB visar i ny statistik, det som Majblomman, Rädda Barnen och Unga Örnar med flera påvisat under flera år borde även de hårdnackade mjukna och inse att vi behöver sätta in omedelbara åtgärder.

Större skillnader har inte gett fler jobb, sjuka har inte blivit friskare av att de blivit fattigare. Att flera av de sjuka och arbetslösa också har barn borde väl inte vara någon överraskning. Barnen får lida för att Borg vill ha ”incitament”

Fler jobb är Sveriges största tillgång. När alla har ett jobb och när människor kan leva på sin lön blir Sverige rikare. Därför behövs en aktiv näringspolitik för fler och växande företag som skapar efterfrågan på arbetsmarknaden. Det är också viktigt att satsa på utbildning som rustar människor så att de kan ta de nya jobben när de växer fram.

Den borgerliga regeringen har misslyckats med jobben gör att många människor idag står längre ifrån arbetsmarknaden än för sex år sedan.

Idag ser vi att långtidsarbetslösheten ökar och att många människor tvingas leva på försörjningsstöd. Följden blir att allt fler barn i Sverige växer upp i fattigdom.
Dessutom urholkar försörjningsstöden/socialbidragen kommunernas ekonomi. Det gör det ännu svårare att möta kraven på moderna öppettider och fler personal inom förskolan och på fritidshemmen.


En stor och växande grupp föräldrar arbetar på obekväma tider. Cirka 30 procent av arbetskraften jobbar på kvällar och helger. Några börjar sitt arbete tidigt på morgonen. Andra arbetar på kvällen eller på natten. En del jobbar också skift. Tyvärr är öppettiderna inom förskolan och fritidshemmen inte är anpassade utifrån kraven på arbetsmarknaden.
LO visade i en nyligen genomförd undersökning att ungefär var fjärde förälder inte kan arbeta heltid på grund av öppettiderna inom förskolan. Det leder i sin tur till minskade ekonomiska resurser – det handlar om utebliven lön, pension, skatter och avgifter.
Fackförbundet Kommunal gav företaget PWC i uppdrag att undersöka om det ur samhällsekonomiskt perspektiv är lönsamt att utöka öppettiderna inom barnomsorgen.

En bra förskola med hög kvalitet stärker arbetslinjen och är en förutsättningen för att båda föräldrarna ska kunna förvärvsarbeta och vara självförsörjande. Det är ett grundfundament för såväl jämställdhet mellan kvinnor och män som för goda uppväxtvillkor för alla barn.
 
 Henningsson
Moberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0