debatt om ökade inkomstklyftor
Antalet socialbidragstagare/försörjningsstöd ökar vilket tyder på fattigdom även i Sverige trots att vi generellt sett har en högre levnadsstandard än i många andra länder.
Idag hade jag debatt i radio Skaraborg med Ulrika Carlsson (c) om de ökade inkomstklyftorna. Inkomstklyftorna har ökat både under S och M regeringar, men vi försöker minska dessa klyftor genom skatt och genom trygghetsförsäkringar till de som är sjuka och arbetslösa.
Hon hävdade att de underlättat för ungdomar att få jobb och att jobbskatteavdraget gynnat de med låga inkomster.
Jag menar att hon har fel eftersom både långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten bitit sig fast på katastrofala nivåer.
Vi vill satsa på skolan, det livslånga lärandet och på att rusta människor till att ta de nya jobben som växer fram.
Sverige har länge har kunnat redovisa bland de lägsta fattigdomssiffrorna i världen är de väl utbyggda sociala trygghetssystemen och den höga standarden i en skola, vård och omsorg som i princip är avgiftsfri. Välfärden har balanserat upp orättvisorna i inkomster och förmögenhet. Men på de senaste åren har trygghetssystemen urholkats.
Hon menade att Sverige var på fel väg när vi styrde och att det tar tid att förändra.
Men varför pratar de om incitament och att det måste vara skillnad, om de sedan påstår att de vill hålla ihop samhället.
Jag tycker vi ska hålla ihop, ställa upp på varandra genom den generella välfärdspolitiken och genom solidaritet
Debatten lär fortsätta....
Visst ska vi hålla ihop, men hur ?
Vilka är det du uppmanar att inte handla billigt?
Vilka är det du uppmanar att betala vad våra svenska löner kostar?
Jag har inget emot dina mål, men vilka är det du ställer krav på?
Jag ställer kraven på den moderatstyrda regeringen.
De drar isär samhället genom stora skettesänkningar till de som redan har det bra. Pengar som skulle ha kunnat användas till kvalité i skolan, fler anställda inom äldreomsorgen och modena öppettider inom förskolan och på fritidshemmen