Riksdagsdebatt om Högskolan i Skövde
I den tuffa internationella konkurrensen som pågår måste Sverige som litet land vara på hugget med en välutbildad befolkning. I det läget är det både trist och allvarligt att antal högskolestuderande sjunker per capita. Dessutom misslyckas Sverige med att få med begåvningsreserven som finns i studieovana hem.
Sverige förlorar konkurrenskraft i förhållande till andra länder. Fram till 2006 ökade ungas examensfrekvens från högre studier och nådde då nivån 41 procent. Därefter vände utvecklingen.
Idag kl.13 ska vi ha en interpellationsdebatt om regeringens låga ambitioner.
Sedan 2011 har regeringen dragit ned antalet studieplatser på högre utbildning med totalt 16 184 helårsplatser och prognosen är fortsatt sjunkande. Antalet platser har varierat något över åren, men sedan 2010 har antalet studerande minskat varje år trots att fler än någonsin söker till högre utbildning. År 2006 fanns 431 högskoleplatser per 1 000 personer i åldrarna 19–24 år. I dag har det förhållandet sjunkit till 377.
Vid Högskolan i Skövde har antalet platser minskat från 4 509 till 4 146, en minskning med nästan 9 procent. Regionala högskolor som den i Skövde har en stor betydelse för möjligheterna att studera vidare i närheten.