Motionstider – vad vill du ändra på?
Just nu pågår motionsskrivande för oss Riksdagsledamöter. Under den allmänna motionstiden har vi möjlighet att lämna in alla typer av motioner. Resten av året får vi bara motionera på de förslag, propositioner eller skrivelser, som Regeringen lägger.
Det brukar vara en intensiv period när vi träffas i olika konstellationer. Partierna skriver sina partimotioner/budgetmotioner. Utskottsgrupperna skriver ihop sina kommittémotioner, barnnätverket skriver motioner om barns uppväxtvillkor, fackliga studiegruppen skriver om arbetsvillkor, S-kvinnor skriver jämställdhetsmotioner, länsbänkarna och regioner skriver motioner med regional anknytning osv.
Dessutom skriver vi egna motioner om problem som vi stött på under året och där vi har förslag på förändringar.
Det diskuteras ofta om Riksdagsmotionerna har någon nytta eftersom väldigt många, nästan alla, avslås. Men å andra sidan är det ett tillfälle att visa omvärlden vad som är viktigt och med lite tålamod så går det att få igenom förändringen något år senare.
Vad är viktigt för dig/er? Vad skulle du ändra på om du fick möjlighet? Skriv gärna förslag på förändring och hur det ska finansieras. Det är väldigt intressant att ta del av dina/era uppfattningar.
Kanske blir det en Riksdagsmotion av dina förslag :)
Titta på min blogg. Främst "Socialdemokraterna i en ny tid","Politik för en ny tid" och under "Liberalisering". Läs gärna "En dag".
GALET angående utbytbara läkemedel.
Enligt lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m. är apoteken skyldiga att byta det förskrivna läkemedlet mot det billigaste likvärdiga läkemedel som finns tillgängligt. Denna utbytbarhet gäller endast läkemedel som omfattas av läkemedelsförmånen. Helt tokigt för om läkaren skriver det dyra läkemedlet p g a att patienten upplever läkemedlet som samma så gäller inte högkostnadskort längre.
Och detta bytande av olika mediciner är inte alls bra. Det har blivit ett problem för många.