Krister Kronlind om sin morfar som föddes i en diktatur





Under Handels årsmöte fick vi möjlighet att lyssna på Krister Kronlind när han beskrev Sveriges utveckling och arbetet för att ta sig ur fattigdom och förtryck. En mycket viktig berättelse.

1894 härskade en politisk diktatur och över alla människor stod kungen med sina adelsmän. 

Människor svalt, de ägde ingen mark att odla sin mat på och det fanns alldeles för få arbeten med drägliga löner. Därför utvandrade massorna för att finna ett bättre liv för sig och sina familjer. Över en femtedel av Sveriges invånare emigrerade åren innan Kristers morfar föddes.

De som blev kvar fick slita ont i kampen för det dagliga brödet.
Tusentals kvinnor och män kastades i fängelse för att de deltagit i strejker, hungerkravaller eller för att ha talat illa om kungen. Det var hårda tider för ett hårt prövat folk med enorma skillnader mellan fattiga och rika.


Kristers morfar kunde vid 27 års ålder vara med om Sveriges första fria demokratiska val för alla invånare. Både för män och för kvinnor, för rika och för fattiga.

Krister beskrev kampen och slitet för att resa sig från  fattigdomens, svältens och diktaturens avskräde till den starka moderna stat vi ser  idag. Han berättade om barnaktioner, barnarbete, barnfattigdom i Sveriges historia. Barns såldes på aktioner i Sverige ända fram till 1930-talet. 

I Sverige lyckades socialdemokraterna genom allmänna val inneha makten under långa tider. LO-facken kunde ställa krav på ekonomiska och sociala reformer, som finasierades via skatter och statliga inkomster. Som stark industrination och med vår tekniska utveckling kunde vi bygga landet.

En del tror att detta kommit automatiskt och att det alltid kommer att bestå även om trygghetssystemen rivs ner, krav om schyssta villkor tas bort och om kampen för solidariteten ges upp. 
Det är dags att börja prata om det...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0