Varför behöver Sverige en näringspolitik?
I moderaternas rädsla att hamna på 2002 års katastrofval har de bland annat frågat mig om vad vi har för näringspolitik. Kanske vill de triangulera även dessa förslag, inte vet jag. Men eftersom vi står för våra förslag kan jag redovisa varför Sverige behöver en starkare näringspolitik som skapar fler jobb.
Sverige har länge varit ett konkurrenskraftigt land. Runt om i världen har svenska varor och tjänster efterfrågats. Men nu tappar Sverige konkurrenskraft. Matchningen på arbetsmarknaden fungerar allt sämre vilket försämrar företagens möjligheter att anställa och massarbetslösheten är ett faktum.
Sverige tappar konkurrenskraft i internationella jämförelser som till exempel World Economic Forums ranking.
Ungefär vart femte rekryteringsförsök misslyckas på grund av att företagen inte kan hitta rätt kompetens.
Därför ska vi stärka de näringspolitiska insatserna, när vi vunnit valet.
Småföretag och entreprenörer måste ges bättre förutsättningar att växa och utvecklas. För att underlätta för småföretag att våga ta steget och anställa måste hela samhället vara med och dela på riskerna. Därför vill vi att staten ska ta över ansvaret för den andra sjuklöneveckan.
För att företag ska kunna sälja sina varor och tjänster måste det finnas efterfrågan. Därför måste vi se till att det finns konsumenter som vågar och kan köpa produkterna. Alltså måste det finnas ekonomisk trygghet för alla.
Vi ska öka möjligheterna för företagen att finansiera expansion, anställa nyckelpersoner, utveckla nya varor och tjänster och få stöd för export till växande marknader. Vi ska investera i förbättrad infrastruktur och bättre samverkan mellan politik, näringsliv och akademi. Dessutom ska vi se till att fler har möjlighet att läsa vidare på folkhögskolor, vuxenutbildningen och högre studier.
Vi ställer inte jobb och välfärd mot varandra tvärtom välfärden är jobbens förutsättning.
Alltså ska vi:
+Slopa arbetsgivarnas kostnadsansvar för den andra sjuklöneveckan.
+Skapa ett nationellt innovationsråd under statsministern där representanter från näringsliv, akademi och arbetsmarknadens parter samarbetar för att Sverige ska vara världsledande på att ta fram nya produkter, tjänster och affärsidéer.
+Bilda en ny innovationsfond för att hjälpa företag med investeringar i tidiga skeden.
+Stärka svenska företags exportmöjligheter genom ökat exportstöd.
+Underlätta för fler och växande företag genom nyföretagargarantier och regionala företagarförmedlingar.
investera i utbildning
Satsa på kvalité i välfärden så att företagare är trygga med att barnen får en bra start i livet och att äldre anhöriga får en värdig ålderdom.
+mm
Detta och mycket mer går att läsa på socialdemokraterna.se