FNs barnkonvention fyller 25 år
I morgon den 20 november är det 25 år sedan som FNs barnkonvention antogs och sedan dess har nästan 190 länder skrivit på. Sverige har också bestämt sig för att inkorporera konventionen dvs att göra den till lag. Ett viktigt steg att ta som Åsa Regner Sveriges Barnministerier sa i sitt inledningstal på det seminarie som Sverige anordnande tillsammans med Japan, här i New York
Ministern fortsätter med hur viktigt det är att implementera artikel 19 att skydda barnen från våld och misshandel i betydligt fler länder.
Det var 1979 som Sverige blev först i världen med att förbjuda barnaga. Då infördes den nuvarande regleringen i föräldrabalken som lyder:
”Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling
Japans ambassadör Hiroshi Minami beskrev hur viktigt det är att barn ska få växa upp utan rädsla för att bli slagna och berättar hur de arbetar med att införa förbud mot barnaga. Han ser Sverige som en förebild som haft förbud mot barnaga i så många år. Nu blir det 46 länder med Japan som inför förbud att slå barn.
Han tog även upp frågan om barnsoldater. Barn ska gå i skolan, inte vara soldater!
Sedan fortsatte seminariet med en panel av duktiga experter, Marta Santos, Peter Newell och Karin Heissler, som följt frågan om barnaga och FNs barnkonvention. Det är beklämdare att höra hur barn blir slagna av sina föräldrar, slagna i skolan, slagna av andra vuxna när de inte är tillräckligt "duktiga", "snälla" eller "tysta"
Barnmisshandel hänger även ihop med våldet mot kvinnor eftersom det finns flickor som blir slagna, tvingade till barnäktenskap och våldtagna. Därför måste arbetet med att eliminera våldet mot barn gå hand i hand med att få stopp på kvinnomisshandel, det tyckte jag Åsa Regner tydliggjorde på ett fint och ödmjukt sätt. Inget är lätt, naturligtvis inte, då hade det redan varit gjort.
Med samarbete, samverkan mellan länder, organisationer och engagerade människor måste det gå att ge barnen en tryggar uppväxt i hela världen.
Elisabeth Dahlin från Rädda Barnen var moderator på seminariet på ett utmärkt sätt.
Kommentarer
Trackback