Även arbetsmiljön är en jämställdhetsfråga

 

Stressen och den psykiska ohälsan ökar framför allt för unga kvinnor som mår allt sämre. Det är i gruppen unga kvinnor som andelen otrygga anställningar är störst. Här finns ett tydligt samband mellan anställningsvillkor och välmående. Korta anställningar innebär mer ensidiga och monotona arbetsuppgifter, mindre frihet och sämre möjligheter till utveckling. Livet är svårt att planera för den som har en osäker anställning, går på timmar eller har delade turer.

 

Arbetsorganisation, kompetensutveckling, lönesystem och jämställdhet hänger hör ihop och väsentligt påverkar arbetsplatsens arbetsmiljö.

 

Många som arbetar inom välfärdssektorn känner en speciell stress över att det är patienter, elever, vårdtagare, klienter eller förskolebarn som hamnar i kläm när resurserna inte räcker till.

Kvinnor stressar och lyfter tungt inom vård och omsorg.

 

För industrins kvinnor resulterar monotona arbetsuppgifter i både stress och belastningsskador. Samma utveckling finns på tjänstemannasidan.

 

Dålig planering och organisering av arbetet, alltför prispressade upphandlingar, underbemanning, tidsbrist och teknik som inte fungerar försämrar hälsan.

 

Viljan att göra ett bra jobb, lojalitet med kollegorna och bristande bemanning skapar samvetsstress när det inte finns tid, mandat och resurser att göra jobbet så bra som man vill.

 

Dålig och skadlig arbetsmiljö är inte ett individuellt kvinnoproblem utan ett strukturellt problem som framför allt drabbar kvinnor.

 

Så jämställdhetsarbetet måste fortsätta varje dag hela året, inte bara på internationella kvinnodagen den 8 mars


Kommentarer
Postat av: Emilia Liljefrost

Intressant! Har du sett den här filmen från Arbetsmiljöverket?

se & sprid!

https://www.youtube.com/watch?v=P_UMOpp8bGw

2015-03-11 @ 11:16:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0