Hängde du med på nyheterna i 1 majtalen?
På första maj gick tusentals människor över hela landet ut för att fira, demonstrera och lyssna.
Det är var härlig känsla att äntligen få fira första maj i regeringsställning. Visserligen med en borgerlig budget men med stort framtidshopp om att kunna steg för steg införa reformer för ett mer jämställt, jämlikt samhälle som inte ökar på skillnaderna. I Skövde berömde Peter Hultkvist socialdemokraterna i vår kamp för hyresrätterna och allmännyttan.
Dessutom presenterades nya förslag på andra håll i landet.
1. När det gäller unga utanför, som den borgerliga regeringen påstod att de kände till men aldrig gjorde något åt, brinner det i knutarna. Jag känner många unga grabbar som inte vet vad de ska ta sig till. De får inte stöd av vare sig kommunen eller arbetsförmedlingen och de tappar mer och mer av sitt självförtroende ju längre tiden går.
Under 2014 var det 86 500 ungdomar (15-24 år) som enligt SCB varken arbetade, studerade eller deltog i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det motsvarar drygt 7 procent av åldersgruppen och har stora svårigheter att få jobb.
De hamnar utanför arbetsmarknaden om de inte ges möjligheten att praktisera, arbeta eller studera.
Samarbetsregeringen börjar arbetet med en nationell samling för unga utanför genom kunskap, uppsökning och samordning.
Jag noterade att Elisabet Svantesson som under sin tid som arbetsmarknadsminister inte lade ett enda förslag kritiserade regeringen för att göra för lite. Den kritiken tyder på att vi är på rätt spår.
2. Bankskatt
Bankerna går med miljardvinster samtidigt som servicen försämras för människor, företag och föreningar. I dag är omsättning av finansiella tjänster momsbefriad och det ger finanssektorns konkurrensfördelar jämfört med andra sektorer. Bankerna borde också få förmånen att bidra mer till vår gemensamma välfärd. Sambetsregeringen ska ta fram en skatt på finanssektorn som minskar sektorns skattefördel
3. Snabbspår
För att nyanlända snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden har regeringen inlett samtal med arbetsmarknadens parter om en förbättrad etablering av nyanlända.Det är stort slöseri när Läkare, tekniker och ingenjörer måste sitta åratal på flyktingförläggningar istället för att jobba. Därför behövs snabbare vägar, snabbspår, in på arbetsmarknaden för nyanlända som har utbildning eller yrkeserfarenhet som efterfrågas i Sverige.
4. Genusanalys av dödsolyckor på arbetsplatser
Kvinnor och män arbetar med olika saker och hittas i olika delar av arbetslivet. På så sätt utsätts de också för olika typer av arbetsmiljörisker. Kvinnorna dominerar anmälningarna av arbetsskador och arbetssjukdomar. Män är överrepresenterade bland dödsolyckor.
Därför ska arbetsmarknadsministern ska ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera dödsolyckorna på arbetet ur ett genusperspektiv genom att belysa hur föreställningar om kön ges betydelse i arbetslivet inom de sektorer och yrken där män dominerar
Kommentarer
Postat av: Fredrik
Män är överrepresenterade bland dödsolyckor?
Det är i princip bara män som dör.
Och då skall det genusgrankas?
Herregud...
Trackback