Kvinnor och flickor drabbas hårdast i krig men får minst hjälp

​​


UN Women nationell kommitté Sverige kräver att Sveriges feministiska regering med sin feministiska utrikespolitik:
- följer Tysklands exempel genom att ta emot extra utsatta grupper till exempel kvinnor och flickor som utsatts för IS/Daesh övergrepp. Dessa bör tas emot som kvotflyktingar.
 
- genom sitt bistånd och genom FN driver på för en kraftfull insats för att skyndsamt stödja utsatta kvinnor och flickor, till exempel genom att upprätta rehabiliteringskliniker i flyktinglägren.
 
- i FN och EU ska verka för att sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor ska anses som krigsbrott och ansvariga ställts inför rätta.
 
-undersöker möjligheten att i enlighet med punkt 11 i CEDAW-rapporten låta dessa utsatta kvinnor och flickor söka asyl på plats.
 
Miljontals människor befinner sig på flykt undan kriget i Syrien – nutidens värsta humanitära kris. 6,5 miljoner människor har tvingats lämna sina hem i Syrien och 4,8 miljoner har sökt skydd i grannländerna. Upp emot tre fjärdedelar är kvinnor och barn. 145 000 syriska familjer på flykt i Libanon, Jordanien, Egypten och Irak leds av kvinnor. Trots att kvinnor drabbas särskilt hårt i konflikter och krissituationer prioriteras de sällan i utformandet av humanitära insatser.
UN Women arbetar aktivt för att kvinnor och flickors särskilda behov ska tas i beaktan i samband med humanitära insatser. UN Women finns på plats i Jordanien som är ett av de länder som tagit emot flest människor på flykt från Syrien. Genom utbildning och så kallade cash-for-work-program får kvinnor möjlighet till förbättrade, ekonomiska förutsättningar.
UN Women arbetar även för kvinnors deltagande i fredsförhandlingar och beslutsfattande processer samt erbjuder hjälp och stöd till kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld. Syftet med UN Womens program är att kvinnor på flykt ska få möjlighet till egen ekonomi, ökad självständighet och hjälp att etablera grunden för ett tryggt liv.
Det är dags att krigsdrabbade kvinnor och flickor tas på allvar och får den hjälp de behöver!
 
Uttalandet antagit på UN Women nationell kommitté Sveriges årsmöte den 2 april 2016
 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0