Sverige åt rätt håll
I regeringens vårbudget prioriteras samhällsbygget framför stora skattesänkningar och nedskärningar, samtidigt som vi tar hand om de omedelbara utmaningar som Sverige står inför.
Under åtta år sänkte den tidigare regeringen skatterna med 140 miljarder kronor. Det gjorde ett stort hål i de offentliga finanserna, sämre välfärd och större ojämlikhet. Det går inte att sänka skatterna så mycket utan att det också märks i barnens skola, i vården och i äldreomsorgen. De fyra borgerliga partierna har sedan dess föreslagit sammanlagt 64 miljarder kronor i skattesänkningar med ytterligare nedskärningar i välfärden som följd. Är det lärarna, barnskötarna eller undersköterskorna som Moderaterna tycker är överflödiga?
Vi vill utveckla den svenska modellen som bygger på hårt arbete, en stark generell välfärd och ett land som håller ihop. Regeringen har investerat kraftigt i jobb och utbildning för hela Sverige. Detta är viktigt inte minst för nyanländas etablering. I vårbudgeten föreslår regeringen en rad satsningar om drygt 500 miljoner kronor under 2016 för att ge nyanlända goda förutsättningar att snabbt ta sig in i det svenska samhället. Kompetenskartläggning och validering av utländska utbildningar förstärks så att arbetsförmedlare och arbetsgivare lättare kan få en bild av individens kunskaper. Ett nytt i raden av snabbspår för nyanlända lanseras, denna gång för entreprenörer.
Möjligheterna att lära sig svenska ska bli bättre därför anslår vi pengar till att höja kvaliteten inom SFI och för folkbildningen. Regeringen vill också att förbättra möjligheterna att kombinera jobb och utbildning för nyanlända. Vi ska på ett bättre sätt ta tillvara den kompetens som många av de människor som nu kommer till Sverige har.
Vi lägger förslag om att stärka välfärden med 10 miljarder kronor årligen till kommuner och landsting. Det skapar nya jobb i hela landet och innebär många fler lärare, undersköterskor, socialsekreterare och andra viktiga yrkesgrupper i välfärden. Tillsammans med redan genomförda investeringar motsvarar det ökade tillskottet en möjlig ökning på över 30 000 sysselsatta i välfärden. Så utvecklar vi den svenska modellen.