Idag röstade vi om gratis glasögon för barn De sociala och ekonomiska skillnaderna ökar i Sverige och ojämlikheten slår hårt mot många barnfamiljer. Åtta år av försämringar inom a-kassa och sjukförsäkring, sjunkande skolresultat, ökande arbetslöshet och ofinansierade skattesänkningar är starkt bidragande orsaker. I mitten av 2000-talet påtalade också barnhjälpsorganisationen Majblomman ett ökande antal ansökningar om bidrag till glasögon.
Därför var det glädjande idag när vi i Riksdagen beslutade att barn mellan 8 och 19 år, oavsett vilket landsting de bor i, ska kunna få bidrag för glasögon eller linser.
Ungefär 13 procent av barn och unga i åldern 8 till 19 år är i behov av glasögon eller linser. Alla landsting ger redan bidrag till glasögon eller linser till barn i åldern 0–7 år. Men få landsting ger däremot bidrag till barn och unga över 8 år. Subventionsgraderna varierar dessutom mellan de landsting som gör det.
Syftet med reformen är att möjliggöra för flickor och pojkar, oavsett bakgrund eller funktionsförmåga, att kunna delta på egna villkor i såväl skola som på fritiden. Det bidrar till att barn och unga kan leva och växa upp under goda förhållanden.
Särskilt viktigt är det för de cirka 50 000 barn som lever i hushåll med långvarigt ekonomiskt bistånd. För familjer med låga inkomster, där ensamstående kvinnor med barn är en stor grupp, kan ett par glasögon vara en stor kostnad. När vi dessutom höjer underhållsstödet för ensamstående föräldrar leder det till minskade ekonomiska klyftor och även en positiv inverkan på jämställdheten mellan kvinnor och män.

Mot det står ytterligare skattesänkningar. Det är fel väg att gå.

Hinder för människors delaktighet i samhället ska rivas. Det gäller också barn och ungas möjlighet att delta i skolan och sin fritid. Det är helt enkelt en fråga om jämlikhet och rättvisa.


Kommentarer
Postat av: Krister

När vi dessutom höjer underhållsstödet för ensamstående föräldrar?

Med hur mycket och när höjdes det senast?


Svar: Underhållsstödet till ensamma föräldrar höjdes med 300 kronor/månad från september. Vi hade med denna viktiga fördelningspolitiska reform även i den budget som röstades ner av M,SD, L, C och KD. När förslaget föll kom vi tillbaka i vårändringsbudgeten och den gick igenom i Riksdagen.

Med höjningen hamnade underhållsstödet att på 1 573 kronor per månad och barn, vilket kommer att kosta statskassan cirka 600 miljoner kronor per år. Stödet har bara höjts med 100 kronor de senaste tjugo åren och har alltså inte hängt med i kostnadsutvecklingen.
Monica Green

2016-02-04 @ 23:01:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0