Stupstocken ska bort
Från den 1 februari tar vi bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Ännu ett viktigt vallöfte från Socialdemokraterna blir därmed verklighet. Människor blir inte friska av att bli utförsäkrade, de hamnar bara utanför skyddsnätet.
Sjukfrånvaron pekade åt helt fel håll när vi tog över från en borgerlig regering som trodde att utförsäkring räcker för att göra människor friska. Sjukfrånvaron är negativ för vår samhällsekonomi, för arbetsgivarna som förlorar medarbetare till sjukdom och inte minst för individen som drabbas.
Sedan år 2010 har kostnaderna för sjukskrivningar ökat med närmare 70 procent. Över 100 000 personer har utförsäkrats under dessa borgerliga experimentår. 10 000 personer har lämnat försäkringen för en andra gång och många utförsäkras nu för en tredje gång. Bakom varje siffra finns en människa, ofta en kvinna.
För oss socialdemokrater är det viktigt att i en tid då sjuktalen ökar så måste vi lägga mer resurser på insatser som vi vet ger resultat, inte på ineffektiva åtgärder och omänskliga utförsäkringar.
Utvecklingen med den ökade ohälsan sedan 2010 är allvarlig. För att vi tillsammans ska klara att bryta den måste samhällets alla aktörer hjälpas åt. Regeringen, berörda myndigheter, arbetsgivarnas parter och hälso- och sjukvården måste tillsammans ta ansvar. Fokus är att nå ett sjukpenningtal om 9 dagar år 2020, vilket innebär en tredjedel lägre än prognosen och motsvarar 17 miljarder i lägre utgifter och 80 000 personer färre sjukskrivna. Det är ett ambitiöst mål men svåra utmaningar kräver tuffa målsättningar.
Det görs genom förebyggande åtgärder, rätt insatser under sjukfallet och bra stöd tillbaka till jobb. Det handlar exempelvis om hälso- och sjukvårdens förutsättningar att stötta de som blir sjuka, om arbetsgivarnas roll i det förebyggande arbetet, och om att ge Försäkringskassan förutsättningar att göra de prövningar de behöver göra, så att insatser kan göras i rätt tid.
Tyvärr inga enkla lösningar. Om vi både ska bryta utvecklingen med en växande ohälsa och på riktigt komma tillrätta med sjukfrånvaron behöver vi mindre utförsäkringspolitik och mer långsiktighet. Kring denna utmaning behöver politiken samla sig och fokusera. Borttagandet av bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen är ett viktigt beslut och blir ett första steg mot en bättre och mänskligare sjukförsäkring.
Kommentarer
Trackback