Lärdomar på finansutskottets USA-resa
Det finns ett land på jorden där vem som helst kan bli vad som helst, oavsett var du är född, vem dina föräldrar är eller tjänar eller hur mycket pengar du har eller tjänar, vad du tror på eller inte, din etniska bakgrund eller tillhörighet, ditt kön eller läggning. Det landet är Sverige, möjligheternas land. Ungefär så sa Donnie Lygonis från KTH när finansutskottet träffade honom på Nordic Inovation House i Silicon Vally.
Det var naturligtvis härligt att höra och jag tar det som intäkt för att det är bra för ett land att hålla i hop inte dra isär. Att ge alla chansen till en bra utbildning, att öppna dörrarna istället för att stänga dem.
Samtidigt har vi många utmaningar att lösa i Sverige. Att göra studieresor gör att vi kan se hur andra länder gjort men vi behöver inte nödvändigtvis göra lika dant. Vi drar olika lärdomar av att studera hur andra länder har gjort.
Vi kan t.ex. inte starta ett nytt Silicon Vally men vi borde skapa bättre förutsättningar än i dag att utveckla idéer och innovationer i Sverige.
USAs ekonomi går bra men har skapat stora klyftor och det verkar inte riktigt som att de har vare sig någon krisberedskap eller planering för framtiden. Presidentvalet innebär osäkerhet om vilken inriktning landet får framöver. Ska det byggas en mur mot Mexico eller ska det investeras i utbildning för nyanlända?
Besöken på Stanford och Berkeley var givande på olika sätt. På Stanford fick vi först en beskrivning av Anne Lidgard Vinnova om varför Sverige har kopplingar till Stanford. På d.school A hub for innovators mötte vi Erik Olesund, lektor, Global P. Han och var en före detta elev som lyckats med konsten att bli lektor genom brinnande intresse, ambition och bra handledare.
Mötet om den digitala ekonomin hade vi på University of California at Berkeley, Haas School. Där fick vi spännande samtal med AnnaLee Saxenian, Michael Katz och Ben Hermalin. De gav sin syn på möjligheterna, svårigheterna och risker. Det var en något annan bild och mer ifrågasättande än det vi hört på de företag vi hade besökt. Mycket bra att problematisera.
En av många höjdpunkter med resan var mötet med Barbro Orche som jag skrev om i bloggen häromdagen. En fantastiskt kvinna.
Vår resa som gav många nya intryck, värdefulla kontakter, och kunskap som är användbara i vårt uppdrag.
Kommentarer
Postat av: Leif Andersson
Skulle vilja påstå att detta i ännu högre grad gäller våra skandinaviska grannländer Danmsrk och Norge som är mindre segregerade än Sverige.
Trackback