Orangeday



Varje dag utsätts kvinnor för mäns våld. Varje månad den 25:e uppmärksammas mäns våld genom orangeday.   Bilden är från UN Women. 

Diskrimineringen och våldet, vare sig den sker på arbetsplatsen, i hemmet eller på nätet är ett globalt problem som underminerar de demokratiska principer våra samhällen ska vara uppbyggda kring. Jämställdhet är en mänsklig rättighet. Det är också avgörande för att alla delmål i Agenda 2030 och de globala målen om hållbar utveckling ska uppnås.

I onsdags antog Riksdagen regerings  tioårig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin är ett led i regeringens arbete för att nå det jämställdhetspolitiska delmålet att mäns våld mot kvinnor ska upphöra och betonar särskilt förebyggande insatser. Den nationella strategin inkluderar frågor om hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål. 

För att nå långsiktig förändring och få ett slut på våldet krävs det att fokus läggs på proaktiva insatser snarare än reaktiva. Särskilt viktigt är det att motarbeta machokulturer och destruktiva maskuliniteter samt att inkludera männen och pojkarna i arbetet. Det måste bli ökat fokus på mäns ansvar.

För att våld mot kvinnor kontinuerligt ska uppmärksammas och för att fortsatt uppmana regeringar, civilsamhället, kvinnoorganisationer, män, ungdomar, den privata sektorn, skolor och media att gå samman för att motverka våldet. På Orange Day uppmanas människor världen över att klä sig i orange för att inspirera till dialog kring hur vi ska få ett slut på våld mot kvinnor och belysa att våldet är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Detta är något vi måste motarbeta och bekämpa dagligen om vi ska nå vårt mål – en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Ta på dig något orange idag och ta ställning mot våldet

Läs mer om Orangeday http://www.unwomen.se/engagera-dig/orange-day/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0