Internationella kvinnodagen - feministisk utrikespolitik

Ta fajten för en jämställd värld
Idag uppmärksammats internationella kvinnodagen på många håll i världen. Tyvärr känns den mer angelägen än på länge eftersom vi ser enstor oro i världen. I måndags kunde vi ta emot UN Womens högsta chef Madam Phumzile, när hon deltog i ett stort och välbesökt seminarie i Riksdagen. Hon känner en stor oro över det som sker.

Runt om i världen ser vi hur familjekonservativa röster blivit allt mer högljudda. Det är röster som vill inskränka kvinnors självbestämmande. Röster som driver fram lagar av den typ som nyligen avkriminaliserade våld i nära relationer i Ryssland. Röster som inspirerat president Donald Trump att underteckna ett beslut som innebär att internationella organisationer som vill ta emot finansiellt stöd från USA varken får informera om, eller utföra, aborter. Exemplen på hur kvinnors rättigheter begränsas är tyvärr många.

Jag nämnde på seminariet den feministiska utrikespolitiken som Sverige är först i världen med att införa. Starka åtaganden för jämställdhet och mänskliga rättigheter, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter en av de viktigaste utrikespolitiska prioriteringarna. Det är lätt att bli nedslagen av utvecklingen men med en feministisk regering och Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd har Sverige visat att ett politiskt och ekonomiskt stöd kan göra skillnad.

Den feministisk utrikespolitik har redan gjort stor skillnad i praktiken, som tex:

- 65 länder och organisationer har under svensk ledning gjort över 300 åtaganden för att stärka arbetet mot könsrelaterat våld.
- Sverige har genom stöd och påverkansarbete bidragit till att ett 90-tal lokalsamhällen har övergett kvinnlig könsstympning.
- Svenskt kärnstöd till FN:s befolkningsfond under åren 2014-2015 har förhindrat över 650 000 oönskade graviditeter, cirka 200 000 osäkra aborter och cirka 1 000 fall av mödradödlighet, samt bidragit till att över 1 600 000 människor har fått tillgång till preventivmedel.
- Svenskt stöd har även bidragit till införande av sexualundervisning i skolan i 21 länder i Afrika.
Frankrike och Israel har antagit sexköpslagstiftning efter svensk modell.
”She Decides" en insamlingskoferens i Bryssel förra veckan mobiliserade politisk kraft och finansiellt stöd för organisationer som gör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter till verklighet för miljontals kvinnor och flickor i världen. Detta genom att ge tillgång till bl.a. rådgivning, evidensbaserad information och sex- och samlevnadsundervisning, preventivmedel, mödrahälsovård och säker abort.

Kvinnokampen har aldrig varit en lätt kamp, och inga framsteg kan tas för givna. Vi måste fortsätta stå upp för internationellt överenskomna regler och värderingar. Vi ska visa att öppna demokratiska samhällen som respekterar mänskliga rättigheter leder till välstånd för hela samhällen och befolkningar.
Den feministiska utrikespolitiken bidrar till förändring mot jämställda, fredliga och demokratiska samhällen där individer av alla kön och bakgrunder är fria att bestämma över sina egna liv. Behovet är större än på väldigt länge men tillsammans kan vi göra skillnad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0