Framåt för UN Women Sverige
Nu lämnar jag över ordförandeklubban för UN Women Sverige, det är dags att gå vidare och se framåt för en jämställd värld där ingen blir diskriminerad eller blir utsatt för våld pågrund av sitt kön.
Årsmötet har inte träffats fysiskt och det är lite anmärkningsvärt att när jag tänker tillbaka till dagen när jag valdes i mars 2015, då var jag inte heller med fysiskt utan på telefon.
Men då var det inte risk för coronaviruset som höll mig borta. Då var jag i Hanoi på ett stort IPU-möte Interparlamentariska unionen, där engagerade jag mig bl.a i kvinnors möjligheter att delta i beslut.
Det har varit mycket intressanta, lärorika, omtumlande mandatperioder.
UN women Sverige har förändrats, fördubblat antal månadsgivare flera gånger och vi har höjt insamlingsmålen till UN womens globala program.
Tack
Jag vill tacka alla medlemmar, styrelseledamöter och kansliet för enastående insatser. Tack lokalföreningar och nätverk, ert ideella engagemang är ovärderligt.
Det är en orolig tid just nu. Vi ställs för nya utmaningar när många kvinnor i världen lider av isolering, våld, misshandel, fattigdom och nöd. Då ställs det extra krav på oss att vi fokuserar på det som är viktigt.
Kanske kan vi lära oss skilja på stort och smått, ta möjligheten att stärka vår vår viktiga organisation och gå styrkta tillsammans.
För egen del är jag övertygad om att det lokala engagemanget kan göra skillnad på riktigt. Jag ser fram emot att engagera mig i UN Womens lokalförening i Skaraborg. Vi fortsätter med vårt Heforshe-arbete, med aktiviteter kring orangeday mm. Hoppas ni andra också vill engagera er på olika sätt.
Tack alla och tänk på att ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Tillsammans gör vi skillnad.
Ta hand om er!
Vandra på Kinnekulle
Just nu är det många som funderar på hur semestrar och ledigheter ska spenderas på bästa sätt. Lite längre ledigheter vid helgerna, korttidspermitteringar, pension och/eller semester ska inriktas på att avnjutas i Sverige och "hemmavid".
Jag är inte ett dugg förvånad över det ökade intresset för vandringar i vårt underbara land. Det finns många fina platser och vandringsleder som är helt fantastiska.
Men givetvis kan jag inte komma på något finare, bättre eller skönare än att vandra på Kinnekulle. Det tycker jag inte bara för att pappa Ingemar var en av initiativtagarna till leden för 40 år sedan. Mycket långt innan dess hade även Carl von Linné betuttats av Kinnekulle och lär ha utryckt de bevingade orden "att denna plats är Ljuvligare än någon annan plats" vid en av sina vandringar för över 300 år sedan.
Kinnekulle vandringsled är 45 kilometer lång och det går att kombinera den underbara naturen med att se "Kullens" intressanta historiska platser.
Börja med att skaffa kartan och planera rutten
Jag rekommenderar två till tre dygn för att ta sig runt hela leden i lagom tempo. Det finns vindskydd uppbyggda på många intressanta platser, där det går det utmärkt att sova i det fria. Men givetvis är det bekvämare att bo i stuga t.ex. vid Kinnekulle camping, bo på pensionat eller bed and breakfast i privatrum. Det går givetvis att göra dagsvandingar och klara av leden i etapper.
Många startar med utgångspunkt av restaurang Kinnekullegården uppe på Högkullen, det är utmärkt.
Men det går att starta i stort sett var som helst, t.ex genom att ta Kinnekulletåget till Hällekis och starta där. I sådana fall börjar vandringen med en rejäl utmaning genom att följa leden upp på Kinnekulle och Högkullen. Väl uppe på toppen är det lika bra att även klättra upp i utsiktstornet med en fantastisk vy över Kinnekullebygden och Vänern.
På Kinnekullegården är det en god idé att äta middag/buffé för att sedan vandra vidare.
Österplana vall, ligger på Kullens kalkstenslager, där finns det många otroligt vackra blommor att njuta av till och med orkidér.
Martorpsfallet ligger en bit söder ut och kan varmt rekommenderas för att njuta av en vacker natur vid vattenfallet och de spännande bergsformationerna.
Missa inte Lasse i bergets grotta, som ligger ca två kilometer väster om Husaby kyrka. Det går att läsa mer om Lasses udda liv som jägare och naturmänniska, det finns även en film om honom och fru Inga som nog hade ett mycket tufft liv med den laglösa mannen.
Jag har däremot ett helt annat minne av den platsen från en vårutflykt med familjen och farmor Edit som njöt i fulla drag av vitsippor, blåsippor, vårlök och porlande vatten i bäcken. Farmor Edit var så glad och lät som en grammofonskiva som hängt upp sig när hon utbrast. Det är som finast just nu, det är som finast just nu, det är som finast just nu..........
Därefter kan det vara väldigt skönt med ett dopp i Vänern vid Blomberg, ca 2 km efter Blomberg ligger Västerplana storäng, som även den är helt otrolig fin med utsikt över Vänern. Vidare går det att besöka Hjälmsäter och Hökastaden för att sedan anlända Råbäcks kalkgruva och Råbäcks hamn.
En av höjdpunkterna är givetvis Munkängarna, i april/maj går det dessutom att uppleva Ramslökens prakt och doft. Observera dock "Se men inte röra",i Munkängarna är det fridlyst.
Vandra sedan vidare till Hellekis egendom och Kinnekulle Camping ut på udden. Att sitta här en ljum sommarkväll och se på solnedgången över Vänern är en underbar upplevelse.
Ett morgondopp i Söckeviken och sedan frukost är också en fantastisk upplevelse. Därifrån är det bara några kilometer kvar till Hällekis där finns både affär, vandrarhem och hantverkby, så stanna gärna en dag extra innan du kliver på Kinnekulletåget lite trött i bena men med batterierna fyllda av energi, erfarenheter och glädje.
Om ni ska göra en dagsutflykt kan ni ta Kinnekulletåget till Blomberg och vandra längs Vänern till Hällekis och sedan hoppa på tåget där igen. Då får ni det bästa av allt. Både åka tåg med Sveriges vackraste tågsträcka, vandra vid foten av det blommande berget Kinnekulle och njuta av Väners underbara stränder.
Lycka till, ni kommer inte ånga denna naturupplevelse.