Friskolorna urholkar kommunernas ekonomi

(null)

Det fanns många pärlor bland Sommar i P1 och jag kan rekommendera flera av dem till lyssning i efterhand. Ett av dem är Linnea Lindquist, Rektorn om hur man vänder skolor som alla tappat hoppet om. Vi får också ta del av hur friskolorna urholkar kommunernas ekonomi. Ett mycket tydligt budskap om hur skevt skolsystemet i Sverige är.

Våra barns utbildning och omsorg behöver förändras radikalt. Flera generationer av barn och ungdomar har svikits genom att låta marknadens intressen gå före barnens rätt till en jämlik skola och en förskola som prioriterar barnets behov.

Idag går tusentals barn i skolor och förskolor där omsorg och utbildning kommer i andra hand och där utbildningskoncernens vinst är det huvudsakliga målet. Vi har varit naiva inför marknadskrafters negativa konsekvenser på välfärden. Idag står vi med ett friskolesystem som är riggat för att tjäna pengar på bekostnad av kvaliteten i elevernas utbildning. Därför måste vi ändra i regelverken för att stoppa skolföretagens inverkan på svensk skola.

Många kommuner har stora problem att få ihop skolans finansiering, det är absurt att kommuner inte kan hindra etableringen av nya skolor. Samtidigt behöver de vara redo att erbjuda skolplatser till elever när friskolor lägger ner.

Kommunerna behöver återfå kontrollen över skolpolitiken. Ett viktigt första steg att ge kommunerna bättre verktyg att planera skolutbudet men också att avveckla den gräddfil som friskolor idag har.

Välfärden ska alltid tjäna samhället och människornas behov, det är därför nödvändigt att se till så att våra skolor och förskolor är fria från marknadsintressen.

Lyssna du också https://sverigesradio.se/avsnitt/linnea-lindquist-sommarpratare-2024


Foto: Mattias Ahlm/SR



Ljusa minnen - Henrik Allert

(null)

Skickar kondoleanser till familjen Allert då jag nås av beskedet att Henrik Allert har lämnat oss. Tacksam över att Conny Brännberg och jag fick möjlighet att komma hem till Henrik för att träffa honom och döttrarna Maria och Hanna i maj. Det mötet med Henrik ingöt glädje och värme och jag kommer att minnas det länge. Vi fick då möjlighet att dricka flädersaft och överlämna Skövde kommuns medalj och förtjänsttecknet med följande motivering. 

Henrik Allert tilldelas Skövde Kommuns Förtjänsttecken 2024 för många års insatser som konstnär där han varit till stor inspiration för såväl andra kreatörer som för den breda allmänheten. Tillsammans med sin hustru Gerd Allert, som avled 2010, har de skapat konst inom flera olika konstnärliga uttryck.

 

Henrik Allert är född i Skövde och har varit trogen bygden under sitt yrkesliv. Han har haft ett mycket stort antal utställningar och är representerad med verk i såväl offentliga sammanhang, vid institutioner men framför allt i många svenska hem.

 

Henrik har haft sin utgångspunkt i Ängen, vackert belägen i Säter. Närheten till jorden, djuren, vardagen, naturen och dess växlingar under olika årstider märks i verken.

Henrik Allert har fått uppdrag att genomföra offentliga utsmyckningar på ett mycket stort antal platser runt om i landet och genom sin rika produktion och uppskattning finns han också representerad i många hem. Att vara både uppskattad av konstexperter och älskad av allmänheten är förunnat få konstnärer.

 

Allert har arbetat med flera olika tekniker och oavsett om det är målningar i olja eller akryl, verk formade av skickliga skulptörhänder där leran är materialet, eller om det är grafiska blad, eller i glasskulpturer så är det naturens växlingar, djur, människor och olika väsen som går igenom som ett tema. Är det en människa vi ser, är det ett djur eller något väsen, i det tidlösa, det skiftande, men framför allt inspirerande och tankeväckande, så blir man som betraktare indragen i ett fördjupat resonemang och konsten blir både en bildning och en utmaning att ställa fler frågor om det mänskliga livets existens.

 

Det är nog som keramiker som Allert blivit mest känd. Vid ett tillfälle uttryckte han "I keramiken måste man ingenting och allt är både möjligt och tillåtet. Den tanken har varit förlösande i mitt skapande."

 

Storheten hos Allert ligger i att man dras in i hans verk och det blir en växelverkan mellan det konstnären vill förmedla och det som mottagaren upplever. Stor konst lockar till interaktion och Henrik Allert är en stor konstnär, och en värdig mottagare av Skövde Kommuns förtjänsttecken.

(null)



RSS 2.0