Kreativa, konstruktiva, kraftdagar i Karlstad


(null)

När Forum Jämställdhet hölls för sjunde året i rad år var intresset rekordstort. I två dagar möttes mer än 1200 deltagare i Karlstad. Människor som på olika sätt jobbar för jämställdhet, i sin yrkesutövning eller ideellt, utbytte idéer och kunskap. 

Tyvärr har utvecklingen för jämställdhet stannat av och gått bakåt bland annat på det ekonomiska området. 

Löneskillnaderna minskade länge om än långsamt men förra året ökade de igen för första gången på 15 år. Inkomstskillnaderna mellan könen i Sverige är lika stora i dag som 1995, 23 procent.

Mäns våld mot kvinnor ökar, tydligast mot unga kvinnor och framför allt på nätet. 29 procent av alla kvinnor mellan 20–24 år uppger att de har utsatts för sexualbrott. Våld mot unga kvinnor är fruktansvärt och unga kvinnors ohälsa är mycket oroväckande. 

Det finns en växande grupp unga män som tycker att jämställdheten har gått för långt. Detta är allvarligt särskilt som många tror att jämställdhet ska komma automatiskt med nästa generation, i stället är det precis tvärtom. Det är tydligt att det krävs ständigt pågående arbete för att återta mark för varje generation.


I EU:s senaste jämställdhetsindex syns det att andra länder knappar in på Sverige vad gäller de olika jämställdhetsparametrarna. Vad gäller fördelningen av obetalt arbete har det legat still i Sverige men det har förbättrats i andra länder. 

Det råder stor kris inte minst vad gäller välfärden och den offentliga sektorn. Denna kris drabbar kvinnor hårt då många jobbar inom väldfärdsyrken som exempelvis hälso- och sjukvård liksom barnomsorg och också är beroende av sektorn för sitt lönearbete.

– Både barn- och äldreomsorgen har varit avgörande för jämställdhetsarbetet och nu är krisen i välfärden värre än 1990-talskrisen. Det kommer att drabba alla kvinnor som behöver förskola och annan välfärd för att kunna arbeta, och det drabbar alla kvinnor som jobbar i välfärden också, kommenterade Clara Berglund inför årets Forum jämställdhet.

Svenska Fotbollförbundet fick Svenska Jämställdhetspriset 2024. De prisades för att, tillsammans med damlandslaget, ha tagit stora steg för att fotbollssverige ska bli mer jämställt. De har gjort ett enormt arbete precis som de andra fem finalisterna. 

I år lyftes FN:s globala hållbarhetsmål där jämställdhet både är ett eget mål, och ingår i flera andra av de 17 målen som enligt planen ska vara uppfyllda 2030.  Tyvärr är läget dystert i världen vi ser att krig och konflikter är förödande för jämställdheten eftersom kvinnor drabbas hårt. Det ser vi både i Ryssland krig i Ukraina och kriget i Gaza. Den iranska kvinnorörelsens långa kamp för frihet och läget för afghanska kvinnor och flickor där de rättigheter de hade tillskansat sig har rullats tillbaka efter att talibanerna tog makten i landet i augusti 2021. 


Forum jämställdhet har givit oss kraft att oförtrutet jobba vidare. Det finns många som är ganska ensamma i sina olika organisationer som stretar på med de här frågorna och som möter motstånd från olika håll. 

Efter intensiva jämställdhetsdagar är vi peppade och stärkta, nu jobbar vi vidare, var och en på sitt håll men med ny kunskap och ännu fler kontakter. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0