Stay woke för jämställdhet och inkludering

 

Just nu finns starka krafter i samhället vill hindra arbetet för mer jämställdhet, de vill till och med backa tiden genom att påstå att det inte finns några problem kvar att lösa.

Män och kvinnor borde ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter eftersom det gynnar alla. Ändå är vi långt ifrån jämställdhet och krafter vill trycka tillbaka det som åstadkommits. Kvinnor tjänar i genomsnitt mindre än män för samma arbete, och när arbetsdagen är slut fortsätter obetalt arbete i hemmet. Kvinnors puls går upp efter jobbet – inte för att de tränar, utan för att de förväntas ta hand om barn, laga mat, städa och ta ansvar för äldre anhöriga. Det är en ojämn arbetsfördelning som varken är rättvis eller hållbar.

Samtidigt utsätts kvinnor för mer våld i nära relationer och trakasserier på jobbet och i offentliga miljöer. Diskriminering, sexism och stereotypa könsroller håller oss tillbaka som samhälle. För att bryta detta mönster måste både män och kvinnor stå upp för förändring. Det handlar inte om att ta ifrån någon rättigheter – utan om att säkerställa att alla får samma möjligheter.

Begreppet “WOK” används ofta felaktigt i svensk debatt. Det är egentligen en försvenskad variant av den engelska termen woke, som betyder “uppvaknad” och syftar på medvetenhet om sociala orättvisor, särskilt kopplade till rasism, kön och diskriminering. Att vara “woke” innebär att vara medveten om ojämlikhet och vilja förändra samhället till det bättre.

I vissa kretsar har “woke” fått en negativ klang och används som ett skällsord för att förminska de som kämpar för rättvisa och inkludering. Men i grunden handlar det om något positivt – en strävan efter ett mer rättvist och inkluderande samhälle där alla har lika möjligheter.

Jämställdhet är inte en kvinnofråga, det är en fråga om demokrati, mänskliga rättigheter och ekonomisk utveckling. Forskning visar att jämställda länder har starkare ekonomier, bättre folkhälsa och högre livskvalitet för alla. Ett samhälle fritt från våld och diskriminering skapar trygghet, stabilitet och frihet för både män och kvinnor.

För att nå dit måste vi förändra strukturer och normer. Lönegapet måste minska, föräldraledigheten måste delas mer jämlikt och män måste ta lika stort ansvar för hem och familj. Det är också avgörande att vi aldrig accepterar våld och trakasserier – oavsett om det sker i hemmet, på arbetsplatsen eller på nätet.

Jämställdhet är en kamp för allas rätt att leva sina liv på sina egna villkor. Därför måste vi tillsammans stå upp mot diskriminering, våld och orättvisor. Ett jämställt samhälle är inte en utopi – det är en nödvändighet.

 

RSS 2.0