Vi borde ha råd med rättvisa i ett så välmående land.

 Det är mycket bra att det är högkonjunktur och att det går bra för Sverige. Det nuvarande finanspolitiska ramverket, som vi bedrivit i detta land ett antal år nu, har tjänat Sverige väl och det borde vi behålla. Att räntorna höjs är något som regeingen bett om med sina ofinasnierade skattesänkningar.
Det märks att Högerregeingen är nervös och att de vill ha fler nickedockor vid sin sida. Om kan bekräfta att ökade klyftor skulle vara bra för Sverige. Varför har de annars tillsatt ett finanspolitiskt råd som ska granska den egna politiken. Jag misstänker att regeringen tillsätter ett eget granskningsorgan för att slippa kritiska frågor.
Den 28 juli bildade regeringen ett finanspolitiskt råd som ska granska och utvärdera regeringens ekonomiska politik. Självklart ska regeringens politik granskas. Men det finns redan idag ett antal aktörer som har till uppgift att följa och kontrollera regeringens finanspolitik. Utöver det anser vi att det är svenska folkets valda företrädare i riksdagen som ska utvärdera politiken. Ett råd som regeringen själv har tillsatt kommer inte ställa alla kritiska frågorVi socialdemokrater tycker också att det är viktigt att kunna följa den ekonomiska politikens betydelse för inkomstfördelningen i samhället. Vi vill därför bland annat skärpa kraven på att regeringen ska lämna en fördelningspolitisk redogörelse av sina förslag. Jag har frågat finansminister Anders Borg vilka initiativ han är beredd att ta för att öka oppositionens möjligheter till insyn och deltagande i granskning och utvärdering av regeringens ekonomiska politik. Han tänker svara mig i en interpellationsdebatt i Riksdagen den 30 augusti

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0