Ska Sverige sakta ner?, Almedalen tar upp teknikintresse

Om några år kommer det att fattas upp till 50 000 ingenjörer. Sämre företagsutveckling, färre innovationer och ett avstannat Sverige blir konsekvenserna om inte fler ungdomar vill studera teknik och vetenskap. Idag saknas tekniken i skolmiljön och teknikrädslan är stor bland pedagogerna.

 Anders Flodström, universitetskansler menade att högeralliansen sätter framtiden på spel när de försenar gymnasiereformen. Men var också positiv till att teknikintresset ökar
 Luciano Astudillo (s), arbetsmarknadsutskottet, menar att det intresset ska väckas tidigt och att lärarna ska ha bra kompetens men han menar också att civilingenjörsutbildningen till en modern utbildning, inte som det är nu när det är en restprodukt från industrisamhället.
Han avslöjade också att i morgon torsdag presenterar socialdemokraterna i Almedalen sitt första rådslag om skolan. Socialdemokraterna ska självfallet ha en kunskapskola där vi ställer krav på eleverna men att vi inte ska ha en utsorteringsskola där barnen sållas bort och får dåligt självförtroende redan från starten.Lars Hjälmered (m), utbildningsutskottet sa att man skulle kunna göra olika matteförsök och öka engagemanget men manade till återhållsamhet från politiken. Och menade att Högeralliansens utbildningspolitik var bäst
 Eva-Lis Preisz, Lärarförbundet, beskriver hur viktigt det är att intresset väcks och att lärarna har rätt utbildning för att klara teknikutbildning. Dessutom efterlyser hon bredd i kompetensen och insyn i olika yrkeskårer. Sedan efterlyste hon inspiration på olika sätt.
Lars Tengvall, NCC berättade om en positiv satsning i Malmö med en byggskola för invandrarbarn på Rosengård där arbetslösheten är mycket hög
Marinette Radebo, Saab ville att samhället och näringslivet hjälps åt för att väcka intresset för teknik redan i förskoleåldern.
Sonia Åström menade att kommunerna inte ska kunna anställa vem som helst på skolan

Peter Larsson från Sveriges Ingenjörer säger att det är behov, värderingar, skolan och arbetsplatsen som påverkar vilka val som ungdomar gör.
Eftersom allt färre söker sig till tekniska utbildningar bjuds alla barn och ungdomar på Gotland till ett teknikkollo. Där byggs u-båtar av brödrostar, programmerar robotar och gör tvål. Kollot visar unga att teknik och naturkunskap är roligt och intressant.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0