Idag var det dags för interpellationsdebatten om Skövdes Räddningsskola med Mikael Odenberg.

I Skövde finns det största övningsfältet i Europa med sina 1,3 kvadratkilometer. Det är välplanerat, utbyggbart, flexibelt och miljöcertifierat. Det har också en topografi som gör det unikt. Övningsfältet är ett samhälle i miniatyr. Allt är byggt med flexibilitet, miljö och effektivitet som ledord och det har möjliggjorts tack vare erfarna lärare och servicepersonal.  

Högklassiga system för kontinuerlig bevakning och förbättring av miljöbelastningen finns. Till exempel går allt släckvatten direkt in i kommunens reningsverk och kontrolleras regelmässigt. Övningsfältet finns med i Skövde kommuns framtidsplan där man planerat för och garanterat övningsfältet plats för expansion.

 Flexibiliet

Flexibilitet är ett kännetecken för Räddningsverket Skövde. En av många fördelar är att övningsfältet ligger så centralt placerat, med gång och cykelavstånd till centrum, nära till snabba kommunikationer, så som järnväg och flygplatser.

Skolan kan använda samhällets resurser och endast äga det nödvändigaste.  Detta betyder flexibilitet och anpassning till verksamhetens behov som variera under året. Andra exempel är bibliotek, lokaler för föreläsningar och konferenser vilket kostnadseffektivt och smidigt skulle kunna hyras av t.ex. högskolan.

  Tillgänglighet

Skövde ligger så strategiskt, mellan Stockholm och Göteborg. I en 30-milsradie kring Skövde finns 40% av Sveriges befolkning! Dessutom finns här Sveriges största räddningstjänst, nordens största hamn och flertalet stora kemiindustrier som alla har behov av risk- och säkerhetsutbildning och som alla idag samarbetar med skolan i Skövde.

Även internationella kunder når Skövde enkelt och bekvämt tack vare de goda kommunikationsmöjligheterna.

År efter år har Skövdeskolan placerat sig i topp i ansökningsstatistiken för utbildningen Skydd mot olyckor.

 Samverkan

Samverkan och samövningarna på övningsfält mellan räddningstjänst, ambulans, polis och militär är fantastiska. Garnisonen i Skövde har enorma övningsområden vilka Räddningsverket nyttjar och de använder Räddningsverkets anläggningar för strid i bebyggelse. Polisen i Västra Götaland använder övningsfältet för utbildning. Samarbete sker också med Luftfartsverket, Banverket och Vägverket, vilket bör utökas som en naturig del i dagens risk- och säkerhetsutbildning.

Inom ämnesområdet farliga ämnen finns ett djupt samarbete med Västsveriges kemiindustri. I Skövde finns unik kompetens och unika övningsanordningar. Kunskapsutbytet och andra synergieffekter är enorma.

I samarbetet med Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, byggs i Skövde en av Europas modernaste utbildningsanläggningar för trafik- och kommunikationsanläggningar.

Alla Sveriges räddningshundekipage utbildas i Skövde och det arrangeras stora övningar för nordiska search and rescue-styrkor.

Samverkan med högskolor är en av styrkorna med Skövdeskolan. Ett brett samarbete pågår med Högskolan i Skövde (biståndsingenjörer, Simulator- och dataspelsutveckling, film och media, pedagogik mm), Karlstad Universitet (olyckmetodik, pedagogik mm), Högskolan Jönköping (kemi) och Chalmers.

Kort sagt Räddningsskolan i Skövde är flexibel, utbyggningsbar och samverkar med andra på ett föredömligt sätt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0